Explozivní preview Doupě s Paulem Walkerem a RZA

[singlepic id=7610 w=150 h=150 float=left]Vsaďte si na šťastnou třináctku!
 
 
 
Líbil se vám francouzský sci-thriller Okrsek 13? Ne, nemluvím o tom s Jihoafričanama a mimozemšťanama, ten byl o čtyři čísla níže. Pokud znáte „třináctku“, budete ji moci brzy srovnat s jejím americkým remakem. Naštěstí na něj dohlíží Luc Besson, výrazná osobnost spojená s originálem. Pro neznalce bude akční příběh Doupě o to původnější. Navíc pro vás bude film jednou z posledních příležitostí zažít herecký výkon Paula Walkera…

 

Civilizace se zhroutila, rapeři vládnou!

V originální verzi příběhu stoupla zločinnost na takovou úroveň, že v Paříži musely být od civilizace odděleny celé problémové čtvrti. Američané nejhorší problémy situovali do Detroitu. Policie zde izolovala část města plnou solidních cihlových staveb pamatujících éru alespoň relativní bezpečnosti. Nyní jsou z nich sídla bossů, králů obklíčené sebranky. Jeden takový lotr, drogový kingpin Tremaine Alexander, před dávnou dobou zabil policistu a syn jeho oběti mu přísahal pomstu.

Damien Colier kráčející v otcových šlépějích dostane jednoho dne příležitost, jak Alexandera dopadnout. Přes osobní výhrady se strážce zákona v přestrojení spojí s nebojácným bývalým recidivistou. Lino Dupree chce zachránit svou přítelkyni Lolu z Tremainova zajetí. Kromě ní a Damienovy touhy po odvetě je v sázce ještě spousta životů. Po běžném obchodu s drogami, únosech a vraždách začal náš padouch „koketovat“ i s terorismem. Ukradl neutronovou bombu, „ohleduplnou“ zbraň, která při explozi zabije vše v okolí, ale umělé struktury v širší vzdálenosti zanechá neporušené. Damiena a Lina čeká bolestivá infiltrace ghetta…

[singlepic id=7613 w=320 h=240 float=right]Podívaná pro nás má hořkou příchuť. Paul Walker ještě stačil zkompletovat všechny záběry jako Damien a krátce na to – 30. listopadu 2013 – zemřel. Dodnes nevíme přesně, co se stane s jeho postavou Briana O´Connera, kterou můžete znát z šesti dílů série Rychle a zběsile. Příští rok ho uvidíme v některých scénách sedmé části této řady, ale každopádně nás čeká ochuzený zážitek.

Na plátně se poprvé objevil díky hororové komedie Příšera z šatníku jako profesor Bennet v polovině 80. let. Nepohrdl žádnou béčkovou zábavou, jak dokazují snímky typu zvláštních sci-fi Programmed To Kill, Tammy and the T-Rex nebo komedie o surfujících bratřích Meet the Deedles. V průběhu 90. let měl spíš smůlu na kritické propadáky (Varsity Blues, Taková normální holka, Téměř bez šance) a pouze výjimečně zažil úspěch (Městečko Pleasantville). Ačkoliv se dostával ke stále důležitějším rolím (Celeb Mandrake v dramatu Lebky), slibnou budoucnost mu přisliboval až právě první film s titulem Rychle a zběsile z roku 2001.

Téhož roku vlastně kritici pochválili i jeho Jízdu do pekel, později následovanou dvěma sequely. Z dalších úspěšných rolí můžeme jmenovat třeba seržanta Hanka Hansena ve vlajkách našich otců, historickém příběhu režírovaném Clintem Eastwoodem či Nolana Hayese v thrilleru Hours. Jeho snímky se často bohužel nesetkaly s pochopením, i když mohly přijít s nevšedním nápadem, jako třeba Projekt LAZAR, kde jako zločinec Ben dostal místo smrtící injekce možnost pracovat v nevšední psychiatrické léčebně.

 

Trailer 1: Polonahé ptáče dál doskáče, Damien není spokojen s partnerem, Catfight!, Do těch velkejch se snadno strefíte…

David Belle hraje postavu Lina vlastně potřetí, i když se dvakrát předtím jmenoval Leïto. Znalce zločinců zosobnil jak v původním Okrsku 13, tak jeho sequelu Okrsek 13: Ultimátum. Kromě toho se přes krimidrama L’engrenage dostal do cikánského podsvětí, jako policista určitě obtěžoval Antonia Banderase a další hrdiny Femme Fatale a objevil se i v Mafiánových jako Mezzo.

[singlepic id=7617 w=320 h=240 float=right]Raper RZA, vlastním jménem Robert Fitzgerald Diggs, nepotřebuje na rozdíl od svého Tremaina drogy ani neutronovou bomby, aby se prosadil. Svět hudby mu byl moc malý, tak vyrazil i do světa kinematografie. Vedlejší role ve snímcích jako Hra s nevěrou, Kafa a cigára či Americký gangster představovaly pouhý začátek. Sám si režíroval akční dobrodružství situované do Číny osmnáctého století Pěsti ze železa, avšak jeho postava kováře nebyla přímo zásadní. G.I. Joe: Odveta jej povýšila na Slepého mistra, legendárního učitele bojových umění. Asii a jejím disciplínám vzdal hold také jako záporák v thajském filmu Tom Yum Goong 2.

Jako Lola se nechá unést Catalina Denis. Svaly ukáže Robert Maillet (300: Bitva u Thermopyl, Percy Jackson: Moře nestvůr). V dalších rolích se ukáže kanadský televizní herec Carla Rota a Paskal Monfret.

 

Trailer 2: Raketa zlověstně míří na civilizaci, Policista je posedlý kořistí, Tremaine nikdy neopouští své doupě, Lole hrozí nebezpečí!

Francouzský materiál přetavují…

Luc Besson stejně jako v případě Okrsku 13 zajišťuje produkci a scénář. Scénáristická filmografie se mu pochopitelně často kryje s tou režisérskou. Už přes 30 let nám naděluje kousky, jakými jsou postkatastrofická sci-fi Poslední bitva, akcí nadupaná Brutální Nikita, úmyslně kýčovitá space opera Pátý element nebo výpravná Johanka z Arku. Aspoň trochu se mu vždy daří nás uspokojit, byť můžeme kroutit hlavou nad svéráznějšími nápady (a že jich je dost). Docela příjemně se mohu uvolnit u slabších výtvorů, za jaký musím označit například Wasabi, komedii o francouzském policistovi s japonskou dcerou. Podobně shovívavý bych však patrně nebyl po zhlédnutí pohádky Arthur a Minimojové. Ze série 96 hodin jsem ocenil první díl, nikoliv druhý a mírně jsem se ošíval při poslouchání dialogů v Mafiánových. Už brzy uslyšíme, co poručil říkat agentu Kevinu Costnerovi v dramatu 3 dny na zabití. Bohužel si na nás chystá další pokračování 96 hodin a v Lucy obdaří Scarlett Johansson superschopnostmi (už bylo na čase).

[singlepic id=7624 w=320 h=240 float=right]Na scénáři se budou podílet Robert Mark Kamen a Bibi Naceri.

Doupě režíruje Camille Delamarre, někdejší střihač, jenž spolupracoval s Olivierem Megatonem při natáčení akcí nabitých sequelů 96 hodin: Odveta, Kurýr 3 i samostatného dramatu pomsty Colombiana. Minulý rok si poprvé vyzkoušel režisérské schopnosti na třináctiminutovém pokusu Last Call.

Co není rozbité, neopravuj, říká stará moudrost. Podle této logiky by měly remaky úspěšných děl být vždy vynikající, jenže my víme, že u Amerických předělávek to tak většinou nedopadá. Zde se však možná původní námět dočká dokonce vylepšení.

Čechy začne Tremaine ohrožovat 1. května 2014.

Trailer 3: Vypuklo boží dopuštění, Damien je srovnáván s otcem, Pomsta a spravedlnost prý nejsou to samé

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací