27. ročník filmového festivalu Finále Plzeň bude naditý

[singlepic id=7825 w=150 h=150 float=left]Kdo si odnese Zlatého ledňáčka tentokrát?

Letošní ročník filmového festivalu Finále Plzeň bude magický. Jeho začátek je naplánovaný na 27. dubna a uskuteční se již po 27. Na co všechno se můžeme těšit? Program, porota, speciální filmové projekce a další žhavé informace byly odhaleny na tiskové konferenci, která se konala 11. dubna 2014 v Galerii Louvre na Národní ulici v Praze.

Výkonná ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová a výkonný koordinátor festivalu David Brabec například prozradili, že letos se budou udělovat ne dva, ale hned čtyři Zlatí ledňáčci. Ke soutěžním sekcím Celovečerní hrané a animované filmy a Dokumentání filmy přibyly Televizní formáty a to hned ve dvou kategoriích. Těšit se můžeme na dramatickou a komediální tvorbu. Rozdělování cenných sošek bude v režii hned tří čtyřčlenných mezinárodních porot. Další z novinek je i změna pravidel, o hlavní cenu Zlatého ledňáčka mohou usilovat i slovenské snímky. Samozřejmostí je i oslava jubilejního výročí významných osobností českého filmu. K trojici velikánů, kteří slaví osmdesáté narozeniny patří kameraman Miroslav Ondříšek, režisérka Věra Plívová-Šimková a režisér Juraj Herz.

Finále Plzeň potěší i netrpělivé diváky. Festival bude otevřen předpremiérou snímku Hany, který na tiskovou konferenci přišli představit režisér Michal Samir, producent Matěj Chlupáček a půvabná herečka Hana Vagnerová. Komediální drama Hany je unikátní tím, že je natočeno jakoby na jeden záběr. Jedná se totiž o několik opravdu dlouhých záběrů (20 – 25 minut jeden) šikovně poskládaných za sebe tak, že není vidět místo střihu. Hana Vágnerová přiznala, že točit takto dlouhé scény bylo opravdu náročné a nikdo z aktérů nechtěl být ten, kdo udělá chybu a celý kus se bude muset přetáčet kvůli němu. Naštěstí vše dopadlo dobře a film se dotočil v termínu.

K dalšímu speciálnímu uvedení se řadí i film Osmy režiséra Jiřího Stracha, jenž vypráví příběh českého normalizačního úředníka, který tak nějak omylem podepsal Chartu 77. V TV filmu se představí Ivan Trojan, Miroslav Krobot, Tomáš Töpfer, Simona Babčáková, Oldřich Navrátil a spousta dalších známých herců. Jiří Strach podotkl, že označení „televizní“ nemá úplně rád, protože dnešní obrovské televizory přináší kino do našich obývacích pokojů.

Než se vydáte do Plzňe, kde se od 27. dubna do 3. května 2014 festival koná, můžete si prohlednout fotogalerii na našem FB profilu věnovanou páteční tiskové konferenci.

[singlepic id=7826 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7827 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7828 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7829 w=200 h=200 float=center]

[singlepic id=7830 w=200 h=200 float=center]

Co: 27. ročník filmového festivalu Finále Plzeň

Kde: Plzeň

Program: Finále Plzeň – program

Podrobnosti: Finále Plzeň

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací