Filmové události #20/14: Grace bez ovací, Coenové zdraví Caesara, Replikanti se třesou

festival_de_cannes_67_plakatV Cannes probíhá filmová bouře…
 
Milovníci kinematografie mají ještě do konce příštího týdne o zábavu postaráno, neboť nám začal festival v Cannes. Škoda, že se ho již nedožili tak významní muži jako režisér Malik Bendjelloul a mistr scifistických designů H.R. Giger. Oba nás opustili krátce před začátkem monumentální akce. Bohužel, naděje vkládané přinejmenším do prvního zde promítnutého snímku vyjdou nejspíš naprázdno. Však náhradních snů našich starých i nových snílků se nám vyrojilo habaděj.


 
 
Začal Festival v Cannes

Ve středu 14. května 2014 se rozeběhl 67. ročník slavného Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Tisk se již pouští do diskusí, který z 18 soutěžních filmů si odnese Zlatou palmu. Uchazeči o ni reprezentují celkově 11 zemí světa. Akci uvedl již tradičně příspěvek nesoutěžní. Režisér Olivier Dahan se ovšem aplausu za své životopisné drama Grace, kněžna monacká nedočkal. Grace Kellyovu, slavnou herečku a manželku knížete Reniera III. sice hraje Nicole Kidman, snímek byl však popsán jako nudný a zpátečnický.

Na hlavní cenu festivalu si dělá zálusk například Maps to The Stars, černá komedie kanadského režiséra Davida Cronenberga, 3D film Adieu au Langue od Francouze Jeana-Luca Godarda nebo western The Homesman, jenž pro nás natočil Tommy Lee Jones.

Festival potrvá až do příští neděle, 25. května 2014.


 

Zemřel M. Bendjelloul (14. 9. 1977 – 13. 5. 2014)

Švédský režisér alžírského původu Malik Bendjelloull spáchal toto úterý sebevraždu, jak dosvědčil jeho bratr Johar. Hvězda dokumentární scény údajně nezvládla svůj těžký zápas s depresemi. Největšího úspěchu se mu dostalo díky Pátrání po Sugar Manovi, zkoumajícímu osud údajně zesnulého hudebníka Sixto Rodrigueze. Dokument získal v roce 2013 Oscara, stejně tak britskou cenu BAFTA, Cenu publika i Zvláštní cenu poroty na festivalu v Sundance a několik dalších. Během svých posledních dní pracoval Bendjelloul na adaptaci knihy Lawrence Anthonyho Můj život se slony.


 

Zemřel H. R. Giger (5. 2. 1940 – 12. 5. 2014)

O dalšího držitele Oscarů nás připravila zase nehoda. Švýcarský umělec H.R. Giger zemřel ve věku 74 let na zranění, jež utrpěl při nešťastném pádu. Jeho výtvory si zamilovali někteří fanoušci sci-fi díky filmům Vetřelec, jelikož to byl právě on, kdo navrhl vzhled hrůzu budících mimozemských bytostí. Sám režíroval několik snímků jako Swiss Made, Giger´s Necromonicon či A New Face of Debbie Harry.

Kromě Vetřelců tvořil i design pro film Duna, jenž tehdy plánoval režírovat Alejandro Jodorowsky. David Lynch při praktické realizaci ovšem hotové návrhy nepoužil. Pouze ranými verzemi jeho biomechanických nákresů se nechal inspirovat „Gigar Bar“ v Tokyu, což tvůrce popudilo natolik, že do něj nikdy nevstoupil. Věrněji se jeho vizi podřídily dva Giger Bary v jeho rodném Švýcarsku.


 

Pravý Američan pozná Island i Mars

Nesčetně režisérů představilo v minulém týdnu své touhy i úvahy. Zde vám je s jejich chystanými filmy shrneme:

Bratři Coenové – Slovutné duo potvrdilo práci na avizované komedii Hail Caesar. Původně byl situován do dvacátých let, nyní jej režiséři posunuli o tři dekády do budoucnosti. Uvidíme zde soukromého detektiva najatého filmovým studiem, aby dbal o dobrou pověst herců při natáčení výpravného dobrodružství ze starověkého Říma. Zatím není jisté, zda-li se jim podaří získat favorizovaného George Clooneyho.

Kathryn Bigelow – Smrt Bin Ládina v 30 minut po půlnoci pro ni neznamená konec historie boje s teroristy. Tentokrát ve snímku The True American představí Marka Stromana (Tom Hardy), muže, jenž po 11. září 2001 zabil dva přistěhovalce a vážně zranil třetího. O deset let později se oba znovu setkají a oběť se bude snažit Stromana zachránit před trestem smrti.

Richard Linklater – Will Ferrell a Zach Galifianakis si zahrají v jeho adaptaci memoárů Daniela Asy Roseho s titulem Kidney for Larry. Ferrell bude představovat samotného autora, zatímco Galifianikis si střihne jeho bratrance Larryho, jemuž se příbuzný snaží zajistit transplantaci ledviny v Číně.

Baltasar Kormákur – Režisér snímku Hluboko, 2 zbraně nebo chystaného Everestu možná natočí dlouhodobě plánovaný Reykjavik. Historické drama zdramatizuje jednání Ronalda Reagana (Michael Douglas) a Michaila Gorbačova (Christoph Waltz), jež předznamenala konec studené války.

Ridley Scott – Nyní jedná se společností 20th Century Fox o projektu The Martian, realistické sci-fi, v níž se astronaut Matt Damon bude snažit o přežití na rudé planetě.

Austin Stark – Nováček získal pro svůj první film Nicolase Cage. Drama The Runner vypráví o Colinu Priceovi, kongresmanovi za New Orleans, jehož sexuální skandál přinutí postavit se tváří v tvář svému problematickému životu.


 

Kickboxeři mírumilovně terorizují…

Chystá se na nás remake sportovního dramatu Kickboxer z roku 1989. Příběh, v němž se tehdy Jean-Claude van Damme rozhodl v ringu pomstít zmrzačeného bratra, bude nově režírovat Stephen Fung (Návrat draka, Zuřivost v krvi). Za představitele jeho hlavních hrdinů byli vybráni Alain Moussi (X-Men: Budoucí minulost), Dave Bautista (Riddick, Strážci Galaxie) a Georges St-Pierre (Captain America: První Avenger).


 

Star Wars už nic nezastaví

Tento týden začalo oficiálně natáčení Star Wars: Epizody VII. Režisér J.J. Abrams a kameraman Daniel Mindel mají nyní do prosince příštího roku čas, aby úspěšně pokračovali v jedné z nejslavnějších space oper všech dob. Kromě navrátilců z minulých dílů se do Předaleké galaxie vydají herci John Boyega, Daisey Ridley, Oscar Isaac, Adam Driver, Andy Serkis, Domhnall Gleeson a Max von Sydow (viz Filmové události #18/14).

Před několika dny se z německého zdroje dostal na veřejnost údajný stručný popis tří chystaných spin-offů. První z nich se má věnovat pašeráku Hanu Solovi, druhý námezdnímu lovci Bobu Fettovi a třetí nese název „Rudý 5“ (Red 5), podle označení Luka Skywalkera v letce povstalců, která zaútočila na první Hvězdu smrti. Není však vyloučeno, že se jedná o potenciální nový seriál.

Epizody IV – VII podle serveru BleedingCool společnost Disney možná brzy vydá na DVD a Blu-Ray v jejich původním stavu před Lucasovými nesčetnými úpravami.


 

Kdy budou objevena fantastická zvířata?

Nedávno jsme se doslechli, že chystaný spin-off k Harry Poterovi vystačí na celou trilogii (viz Filmové události #13/14). Nyní už víme, kdy přesně se tak stane poprvé. Premiéra filmu podle bradavické učebnice Fantastická zvířata a kde je najít byla stanovena na 18. listopadu 2016. Hlavním hrdinou filmu má být kouzelník Newton „Mlok“ Scamander, výzkumník magických tvorů z 20. let minulého století. Scénář k filmu napsala samotná spisovatelka J. K. Rowlingová.


 

Tatum a Orci triumfují

Už jsme vás o tom informovali, nyní je to zapotřebí pouze potvrdit. Channing Tatum získal roli superhrdiny Gambita (viz Filmové události #16/14). Producentka Lauren Shuler Donner to potvrdila během premiéry filmu X-Men: Budoucí minulost a zanedlouho to také okomentoval Borys Kit ze serveru The Hollywood Reporter. S mutantem ovládajícím kinetickou energii a vyzbrojeným hracími kartami se poprvé setkáme v X-Men: Apocalypse (premiéra 27. května 2016), což bude pouhou ochutnávkou před jeho samostatným snímkem.

Scénárista Roberto Orci (Transformers, The Amazing Spider-Man 2) se stal režisérem chystaného dobrodružství ze světa Star Treku (viz Filmové události #17/14). Povinnost převzal po J.J. Abramsovi, nyní zodpovědnému za Star Wars: Epizodu VII. Orci se již podílel na scénářích obou startrekových rebootů. Nový díl má být dokončen v roce 2016, kdy fenomén oslaví 50 let existence.


 

Zreplikujeme úspěch Blade Runnera?

Společnost Alcon Enterteinment veřejně oznámila, že nabídla Harrisonu Fordovi si zopakovat další z jeho slavných sci-fi postav. Kromě Hana Sola jej totiž můžeme znát i jako Ricka Deckarda ve víc jak třicet let starém Blade Runnerovi. Příběh řešící lidskou přirozenost jej nechal lovit androidy replikanty, stále víc se podobající emocemi svým stvořitelům. Mnoho fanoušků se domnívá, že Rick k uměle vytvořeným bytostem sám patří. Scénář k sequelu napsali Hampton Fancher (známý i díky původnímu Blade Runnerovi) a Michael Green (Green Lantern, Prometheus 2). Není jasné, zda se vrátí režisér jedničky Ridley Scott.


 

Světla, kamera, Snowden!

Sony Pictures hodlá brzy využít nově získaných práv na knihu Glenna Greenwalda No Place To Hide: Edward Snowden, The NSA, And The U.S. Surveillance State. Edward Snowden, pro někoho zrádce a pro jiného hrdina, jenž na veřejnost vynesl informace odposlouchávání telefonátů a elektronické komunikace americkými tajnými službami se tedy dočká podobné cti jako hacker Julian Assange. Snímek o jeho činnosti budou produkovat Michael G. Wilson a Barbara Broccoli, spolutvůrci moderní ságy Jamese Bonda.


 

Další aktuality

Soupeřku Willa Smitha ve sci-fi snímku Brilliance (viz Filmové události #08/14) si zahraje Noomi Rapace (Muži, kteří nenávidí ženy, Babycall). Ve světě příběhu spisovatele Marcuse Sakeyho je jedno procento lidí s neobvykle posílenými duševními schopnostmi, přičemž Smithova postava toho využívá v souboji s teroristy, ale co se stane, když podobnou mutací oplývá také záškodník? Postava Rapace je popisována jako teroristka s piercingem a tetováním. Očekávejme tedy superpadoušskou Lisbeth Salanderovou…

Octavii Spencer (Černobílý svět, Percy Jackson: Moře nestvůr) uvidíme zase v sequelu k letošnímu hitu Divergence, adaptace knihy Veronicy Rothové. Jeho pokračování Rezistence má na starosti režisér Robert Schwentke (Zakletý v čase, R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů). Ve světě rozděleném dle preferované ctnosti získala Octavie roli Johanny, vůdkyně frakce Mírumilovnosti.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací