Filmové události #08/14: Otrok se raduje, Čtyřka se blíží, Will loví

[singlepic id=6652 w=150 h=150 float=left]Gravitace tíží, oheň pálí a řetězy svírají.
 
 
Vítězné  tažení Hořícího keře zatlačilo do stínu mnohé zajímavé české filmy, ale každopádně nemohlo popřít herecké výkony v Klaunech i Jako nikdy nebo význam dokumentárních Šmejdů. To v Británii možná zatím neslyšeli ani o jednom z těchto snímků. Tam odborníci ocenili hlavně 12 let v řetězech, Gravitaci a Špinavý trik. Z přehledu starých snímků se vám může zatočit hlava. Pokud chcete, můžete rovnou přejít ke zprávám o velmi zábavných příslibech budoucnosti. Superhrdinové jsou tu dneska čtyři, terminátor je pátý, ovšem celovečerní výlety do světa LEGA nejsou zatím ani dva. Koukejte to někdo napravit!
 

 
 
11 lvů chyceno v hořící buši

Jak předznamenaly ceny domácích kritiků, stal se Hořící keř, snímek polské režisérky Agnieszky Holland, miláčkem České filmové a televizní akademie a nositelem nejvíce Českých lvů za rok 2013, včetně ceny za nejlepší film. Historické drama o Janu Palachovi vzniklo původně jako třídílný seriál v produkci HBO. Právě kvůli původnímu formátu nás film nemohl reprezentovat na Oscarech.

Naštěstí nebylo předávání cen úplně monotematické. Hořící keř zvítězil v jedenácti kategoriích, za nejlepší herecké výkony v hlavních rolích byli však oceněni Jiří Schmitzer a Petra Špalková, oba představitelé ústředních postav filmu Jako nikdy. Lev pro nejlepšího muže ve vedlejší roli zamířil k Jiřímu Lábusovi za ztvárnění stárnoucího komika v dramatické komedii Klauni.

Za nejlepší dokument označila porota snímek Šmejdi. Režisérka Silvie Dymáková poukázala na podvodné praktiky na předváděcích akcích pro seniory a vlastně tak umožnila vznik nového zákona na ochranu spotřebitele.

Přesný výčet cen si můžete přečíst v našem dřívějším článku Čeští lvi za rok 2013 jsou rozdáni.


 

Britští kritici nemají rádi otrokáře

Již začátkem týdne byly v zahraničí oceňovány jiné snímky, tentokrát převážně v anglickém jazyce. Britská akademie filmového a televizního umění označila v rámci cen BAFTA za nejlepší film 12 let v řetězech, v němž režisér Steve McQueen zpracoval 160 let starý životopis Solomona Northupa uneseného do otroctví. Northupův představitel Chiwetel Ejiofor zároveň obdržel cenu pro herce v hlavní roli.

Vesmírné drama Gravitace režiséra Alfonse Curóna vyhrálo nejvíce cen –  v kategoriích Nejlepší britský film, Nejlepší režie, Původní hudba (Steven Price), Nejlepší zvuk (Glenn Freemantle, Skip Lievsay, Christopher Benstead, Niv Adiri a Chris Munro), Nejlepší vizuální efekty (Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk, Neil Corbould, Nikki Penny) a Nejlepší kamera (Emmanuel Lubezki).

Špatně se nevedlo ani krimifilmu Špinavý trik od Davida O. Russella. Obdržel ceny za Nejlepší původní scénář (Eric Warren Singer a David O. Russell), Herečku ve vedlejší roli (Jennifer Lawrance) a Nejlepší masky (Evelyne Noraz a Lori McCoy-Bell).

Velký Gatsby, adaptace slavného románu Francise Scotta Fitzgeralda, zvítězil v kategoriích Nejlepší kostýmy (Catherine Martin) a Nejlepší výprava (Catherine Martin a Beverley Dunn). Životopisné drama Rivalové uchvátilo svým střihem (Dan Hanley a Mike Hill).

Nejlepší adaptovaný scénář prý dokázali napsat Steve Coogan a Jeff Pope k filmu Philomena. Cate Blanchett porazila konkurenci hereček v hlavních rolích díky Jasmíniným slzám. Naopak cenu za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli si odnesl Barkhad Abdi, velitel somálských pirátu z dobrodružného Kapitána Phillipse.

Z cizojazyčných snímků akademii učarovala italsko-francouzská Velká nádhera. Titulem Nejlepší animovaný film se může chlubit Ledové království od společnosti Disney. Mezi dokumenty zvítězil dánsko-norský zástupce Způsob zabíjení. Čemu se to dneska nemůže člověk v dokumentech přiučit…


 

Konečně správná Fantastická čtyřka?

V letech 2005 a 2007 nám režisér Tim Story (nezaměňovat s Toy Story) přinesl dva filmy pochybné kvality o superhrdinech z Fantastické čtyřky. Možná se ještě pamatujete na Jessicu Albu, kterak se před zneviditelněním svléká do spodního prádla nebo na ničitele světů Galactuse v podobě obřího mraku. Nezoufejte, postavy se (snad) dočkají satisfakce. Franšízu přichází zachránit reboot!

Zajímavé na něm je už to, že jej bude režírovat Josh Trank známý spíš „anti-superhrdinským“ dílem Kronika. Nyní se na veřejnost dostala i jména představitelů ústředního týmu, z nichž jeden také spojuje oba projekty. Michael B. Jordan, jenž v Kronice hrál Steva Montgomeryho, totiž vzplane jako ohnivý Johnny Storm alias „Human Torch“. Někteří fanoušci již protestovali proti Johnnyho „přebarvení“ na černocha, ale herec se nechal slyšet, že: „Stejně na to do kina půjdou.“.

Elastického vůdce týmu Reeda Richardsa alias Mr. Fantastica bude představovat Miles Teller (Králičí nora, The Spectacular Now, Projekt X). Nějaké to zneviditelnění předvede Kate Mara jako Sue Storm Richards alias The Invisible Woman. Starší sestra herečky Rooney Mara se objevila v drobnější roli Iron Mana 2 nebo ve Zkrocené hoře. Jamie Bell (Tintinova dobrodružství, Nymfomanka) namluví a motion capturem rozpohybuje Bena Grimma alias The Thinga.

Film bude vycházet z edice Ultimate Fantastic Four, v níž příčinou schopností hlavních hrdinů není  kosmické záření, nýbrž nehoda při experimentu s teleportérem. V českých kinech to na vlastní oči uvidíme 18. června 2015. Zřejmě se nikdo ze čtveřice nepotká s Avengers, neboť jejich příběh má být situován do stejné kontinuity jako série o X-Menech.


 

Stavebnice na tři roky?

Takřka stoprocentní přijetí od kritiků a zisk ve výši víc jak 210 miliónů dolarů znamená jednoznačné vítězství pro Emmeta, Hustěnku a další postavy filmu LEGO® příběh. Sequel je zaručen, ale nedočkáme se ho příliš brzy. Společnost Warner Bros. stanovila datum premiéry pokračování až na 26. května 2017.

Dlouhá pauze ovšem nemusí nutně znamenat absenci 3D kostiček. Čekání by mohl vyplnit spin-off a server The Hollywood Reporter již přinesl drby o možné celovečerní verzi série z japonsky laděných lego produktů Ninajago. Prostředí plné ninjů, draků a mystických hadů se již osvědčilo i v podobě televizního seriálu na americké stanici Cartoon Network.


 

Když si zahráváš s terminátory, tak buď zemřeš, nebo zvítězíš

Terminator Salvation by sotva někoho dokázal spasit, tak zřejmě potřebuje nový počátek. Tím by se měl stát pátý díl série s názvem Terminator: Genesis.  Tento reboot by ideálně měl otevřít novou trilogii a nebude v něm chybět ikonický Arnold Schwarzenegger. K novým představitelů starých rolí nedávno přibyl Jai Courtney jako Kyle Reese, voják z budoucnosti, který má v našich časech ochránit obyčejnou ženu Sáru Connor před vojáky umělé inteligence Skynet.  Courtneyho si můžete pamatovat jako Varra z televizního Spartaka či jako mladého Johna McClanea ve Smrtonosné pasti: Opět v akci.

Sáru bude představovat Emilia Clarke. Předtím než porodila Johna, slavného bojovníka s roboty, proslavila se Emilia ve fantasy seriálu Hra o trůny jako „Matka draků“ alias Daenerys Targeryen. Vesmír má skutečně smysl pro humor, jelikož v jiném televizním seriálu – Terminátor: Příběh Sáry Connorové – Sáru ztělesnila Lena Headey, jež ve Hře o trůny dostala úlohu další královny – Cersei Lannister, která podle jisté obskurní teorie by dokonce mohla být nevlastní sestrou Daenerys.

Johna Connora si zahraje J. Clarke (Velký Gatsby, Útok na Bílý dům, Úsvit planety opic).

Režírovat nového Terminátora bude Alan Taylor (Hra o trůny, Thor: Temný svět). Zároveň se roboti cestující časem objeví v nové televizní verzi a její příběh bude těžit z alternativní verze klíčové události původního filmu.

Terminator: Genesis čeká americká premiéra 1. července 2015.


 

Je W. Smith brilantní?   

Nedávno jsme se dozvěděli, že v pokračování Dne nezávislosti se již nesetkáme s postavou Stevena Hillera. Nicméně jeho představitel Will Smith se rozhodně nevyhýbá science fiction. Jednou z jeho dalších rolí by mohla být adaptace knihy Marcuse Sakeyho Brilliance.

Kniha je situovaná do budoucnosti, v níž se jedno procento lidí rodí s nezvykle rozvinutým vnímáním. Willova potenciální postava, Chris Cooper, patří mezi ně, a jakožto agent FBI pomáhá normálním policistům dopadnout nikoliv mimozemšťany, nýbrž teroristy. Jeho mimořádné schopnosti se ovšem přestávají být takovou výhodou, když jimi disponuje i nebezpečný zločinec, jenž hodlá rozpoutat občanskou válku. Kdo bude víc super?

O Briliance se postará režisér Julius Onah. Willa Smithe uvidíme příští rok v komedii Focus.


Dochází vám vzduch?

Do třetice všeho dobrého zůstáváme ve sci-fi. Norman Reedus, jedna z hvězd seriálu Živí mrtví, byl společně s Djimonem Honsouem (Amstad, Strážci Galaxie) obsazen do chystaného postapokalyptického thrilleru Air v produkci stvořitele Živých mrtvých Roberta Kirkmana. Jakožto svůj debut jej bude režírovat Christian Cantamessa.

Reedus a Honsou dostali role dvou údržbářů starajících se o kryogenické nádrže s lidmi, kteří mají jednou obnovit společnost na zdevastované Zemi. Po jaderné válce je mimo uzavřený komplex atmosféra nedýchatelná. Jediní dva lidé při vědomi budou mít co dělat, aby se udrželi při smyslech…

 

 

   

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací