Filmové události #29/14: Slavonice lákají, Mauglí byl obsazen, Mumie vede armádu

slavonice_fest_2014_plakatJe ohroženo naše dětství?
 
 
Jak jsem se již jednou zmiňoval, George Lucas je kvůli prequelové trilogii Star Wars považován za ničitele dětství svých fanoušků. Snad bude sequelová trilogie jiná. Pořád o ní slyšíme stále další novinky, tak doufejme, že se ta práce vyplatí. O křehkosti dětství toho ví dost spisovatel Orson Scott Card, jak jste to mohli vycítit z Enderovy hry. Však vás o tom může zanedlouho přesvědčit ještě jednou. Do bezpečí věku plného představivosti a (snad) bezstarostnosti nás může vrátit Kniha džunglí… A pak můžeme přejít na monstra, která se nám začala líbit později – Mumii, Frankensteina a Neviditelného muže.
 
 
 
Festival pátrá po Rosamund

Newyorkský filmový festival bude zahájen novým dramatem Davida Finchera Zmizelá. Akce potrvá od 27. září do 13. října. Mezi jinými se na ní také představí Inherent Vice, novinka od Paula Thomase Andersona.

Zmizelá vypráví o policejním vyšetřování muže, po jehož manželce se slehla zem v den pátého výročí svatby. Nick Dunne (Ben Affleck) odmítá podezření z vraždy své choti Amy (Rosamund Pike), ale pod policejním nátlakem musí přiznat, že manželství nebylo zdaleka tak idylické, jak jej dlouho prezentoval na veřejnosti. Fincher natočil film podle scénáře od autorky předlohy Gillian Flynn, která pro snímek značně pozměnila poslední třetinu. Vedle dvou hlavních hvězd si zahrají Tyler Perry, Kim Dickens, Patrick Fugit, Scoot McNairy, Missi Pyle, Casey Wilson, Emily Ratajkowski nebo Neil Patrick Harris. Česká premiéra je plánovaná na 9. října 2014.


 

Zemřela Nataša Tanská (3. 11. 1929 – 18. 7. 2014)

Herečka, ale také spisovatelka, dramatička a scénáristka. Tím všem byla čtyřiaosmdesátiletá Nataša Tanská, jež tento pátek odešla na věčnost. Přes odpor otce začala hrát již od necelých jedenácti let, kdy jako první ztělesnila postavu Barunky ve filmu Babička, natočeném podle povídky Boženy Němcové. Roku 1941 ji mohli protektorátní diváci vidět ještě díky dramatu Preludium. O šest let později se objevila v Předtuše, tentokrát zpracování knihy Marie Pujmanové. Období počátku komunistické totality si pro ni přichystalo čapkovský Krakatit a válečnou Bílou tmu. Kvůli vážné nemoci se jí poslední rolí stala Marie Podhajská, budoucí manželka Aloise Jiráska v historickém příběhu Mladá léta z roku 1952. Jako scénáristka napsala psychologické snímky Vždy možno začať (1961) a 322 (1969). Její divadelní hra Hodina angličtiny byla zfilmována pod názvem Hodina pravdy.


 

Vzhůru za všehochutí do Slavonic!

Již za týden se v jihočeských Slavonicích rozeběhne SLAVONICE FEST, událost, která chce svést dohromady fanoušky hudby i filmu. Od 27. do 31. července budou moci hosté pod širým nebem poslouchat Davida Kollera, Vypsanou fixu nebo Prago Union, na plátně pak sledovat tituly jako Nick Cave: 20 tisíc let na zemi, The Normal Heart či Umělec. Celkově se můžete těšit na 21 kapel, 6 DJ’s a 31 filmů. Projekt vznikl z iniciativy českého filmaře Davida Trojana. Pro zvláštní sekci snímků o umění vybral příspěvky malíř a sochař Jaroslav Róna. Zpěvačka Lenka Nová se na festivalu podílí jako hudební dramaturgyně.


 

Zemřela E. Stritch (2. 2. 1925 – 17. 7. 2014)

Den před naší Natašou Tanskou (viz výše) se ve svém domově rozloučila se životem devětaosmdesátiletá Američanka Elaine Stritch. Známa byla především svým vystupováním na Broadwayi a v televizních pořadech, přesto se od poloviny 50. let ukazovala i v hollywoodské produkci. Začínala zde v drsných westernech nebo noirových snímcích (Tři násilníci, The Scarlet Hour) či krimifilmech (Who Killed Teddy Bear, Too Many Thieves), ale nebránila se ani komediím (The Perfect Furlough, Pigeons, Darebáčci). Posledním hraným výstupem pro ni byla jedna z klíčových postav právě ve veselohře Příšerná tchýně. V animáku Norman a duchové propůjčila hlas mrtvé babičce hlavního hrdiny. Za svůj život získala pětkrát Cenu Tony a třikrát Cenu Emmy. V posledních letech se prudce zhoršovaly její problémy s cukrovkou.


 

Mořská nemoc nejkrásnějších lidí světa

Brad Pitt a jeho snoubenka Angelina Jolie si společně zahrají v dramatu By the Sea, jenž se zaměří na soužití jejich postav. Jolie bude film zároveň režírovat a napíše k němu scénář. Jedná se o její třetí režisérské dílo po válečném příběhu V zemi krve a medu následované začátkem příštího roku životopisným dramatem Nezlomný.


 

Osamělý člověk mezi dabovanými zvířaty

Adaptace Knihy džunglí v podání režiséra Jona Favreaua (Iron Man) našla svého Mauglího. Desetiletý indický herec Neel Sethi bude ve svém debutu jediným viditelným účastníkem. Zvířecí hrdiny namluví Idris Elba (Šerchán), Scarlett Johansson (Kaa), Lupita Nyong’o (Rakša) a Ben Kingsley (Baghíra). Filmu se dočkáme v říjnu 2015.


 

Zabije nás Charles Dickens?

Svéráznou verzi Dickensovy Vánoční koledy se chystá natočit Kevin Tancharoen (Mortal Kombat: Rebirth) podle scénáře The Guns of Christmas Past od Andrewa Hiltona. Duchové by hlavního hrdinu neměli překvapit, když se jako bývalý nájemný zabiják živil jejich vytvářením. O jedněch Vánocích však bude muset zápasit s postavami spojenými se svou minulostí, přítomností i budoucností. Snad se mu tak nakonec podaří pomstít padlého přítele.


 

Další hvězdička pro Star Wars

Britská herečka Christina Chong se podle čtvrteční nepotvrzené zprávy přidala k obsazení Star Wars: Epizody VII režiséra J. J. Abramse. Film, jehož natáčení bylo nedávno na dva týdny pozdrženo kvůli zranění Harrisona Forda (viz Filmové události #24/14) se může vskutku pochlubit etnickou diverzitou. Kromě televizních pořadů se Chong objevila i v hororu Chemical Wedding, špionské komedii Johnny English se vrací nebo romantickém dramatu W.E. Z nedávných dobrodružství na malé obrazovce můžeme jmenovat 24: Live Another Day a uvidíme ji i v Halo: Nightfall, adaptaci série videoher. Její role ve Star Wars by měla být pouze vedlejší.


 

Monstra nelze zabít

Scénáristé Alex Kurtzman (Mission Impossible III, Star Trek: Do temnoty) a Chris Morgan (Rychle a zběsile 5-7, 47 róninů) hodlají pro společnost Universal Pictures připravit sérii o klasických hollywoodských monstrech. Společný svět, v němž se mohou setkat vlčí lidé s umělými, by měl začít rebootem Mumie. K projektu se Kurtzman dostal ještě v době partnerství s Robertem Orcim, zřejmě budoucím režisérem třetího rebootového Star Treku. Po zafačovaném Egypťanovi nás možná v kinech znovu navštíví Drákula, Frankensteinovo monstrum, Vlkodlak, Frankensteinova nevěsta, Neviditelný muž, Netvor z Černé laguny a možná i Fantom opery… Kdo ví, možná spolu vytvoří superhrdinský tým.


 

A kdo toho Frankensteina rozpohybuje?

Guillermo del Toro se stále víc rozpovídává o svých budoucích záměrech (viz Filmové události #28/14). Krom toho, že nás láká na duchařinu Crimson Peak s Miou Wasikowskou a Tomem Hiddlestonem, také nově připouští návrat k temnému disneyovskému projektu. Již nyní spolupracuje na scénáři pro zfilmování atrakce The Haunted Mansion, tedy Strašidelného domu, případně by jej mohl i režírovat. Větší entuziasmus je z něj cítit po nedávné nabídce, aby přivedl k životu Frankensteina a možná i Frankensteinovu nevěstu pro chystanou sérii o monstrech ze společného světa (viz výše). Crimson Peak se v Česku dočkáme 15. října 2015.


 

Tenhle hotel osvícení nepřehlédnou

Na horory nemá ovšem monopol ani Del Toro, ani Universal Pictures. Prequel ke slavnému Osvícení, hrůzostrašnému příběhu od Stephena Kinga, natočí režisér Mark Romanek (Expres foto, Neopouštěj mě). Pod názvem The Overlook Hotel jej společnost Warner Bros. hodlá vpustit do kin během příštího roku.


 

Cardova originalita nade vše

Orson Scott Card, autor Enderovy hry, se dočká zfilmování dalšího díla, tentokrát povídky Sonáta bez doprovodu. Hlavní hrdina je muzikální génius, izolovaný od již existující hudby, aby jeho tvorba zůstala originální. Když ve třiceti uslyší Bacha, soud mu zakáže nadále tvořit. Příběhu se ujme režisér Yaron Zilberman (Poslední kvartet). Film ponese zkrácený název Sonata.


 

Nezmapovaná(?) budoucnost Uncharted

Režisér Seth Gordon chce již začátkem příštího roku začít s natáčením filmu podle videohry Uncharted. Lovec pokladů Nathan Drake nicméně nemá zatím vybraného představitele a scénář se ještě nedočkal definitivní verze.


 

„Ty nevíš nic, Vine Diesele!“

Další hvězdě seriálu Hra o trůny se rýsuje slibná příležitost. Rose Leslie, představitelka Ygritte z národa divokých, se objeví po boku Vina Diesela ve fantasy thrilleru The Last Witch Hunter režiséra Brecka Eisnera (Zločinné myšlenky, Podivní). Jako dobrá čarodějnice snad neskončí na hranici…


 

Medvídek opět mluví

Pocty dabovat medvídka Paddingtona se nedávno vzdal britský herec Colin Firth (viz Filmové události #25/14). Jeho úlohu převzal Ben Whishaw alias mladý Q z poslední bondovky Skyfall. Medvěda uprostřed Londýna poznáme 25. prosince 2014.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací