Časem cestující preview Terminátor Genisys

terminator_genisys_plakat_czSkynet mění násilně minulost i budoucnost.
 
 
 
Arnie, to je droga. Závislost na něm jste si mohli vypěstovat už díky Barbaru Conanovi z minulosti Hyborského věku. S image doslova zabijáckého stroje jej spojila teprve převratná sci-fi Terminátor. Mohutný Rakušan se tam stal zástupcem budoucnosti a kruté umělé inteligence Skynet s posláním zabít Sáru Connorovou, matku vůdce přeživších lidí. V pokračováních jejího syna spíš chránil. Jelikož se ty protivné stroje nevzdávají, naopak neustále zdokonalují taktiku, bude se nyní muset – a to po dlouhou dobu – starat o samotnou Sáru. Úlohu rodiče si pro Arnoldova robota přichystal Terminátor Genisys.

 

terminator_genisys_foto_03

Terminátor, autor alternativních historií

Dávno předtím, než se zbláznil do modrých mimozemšťanů z Pandory, udělal ze sebe kromě Schwarzeneggera legendu režisér James Cameron. Přišel s nepřikrášleným sci-fi thrillerem, jakého se nejspíš už nedočkáme. Ať už lidstvo udělá cokoliv, dozvědělo se, že v budoucnosti nás Skynet zasype atomovými bombami a přeživší musí spoléhat na vůdcovské schopnosti jakéhosi Johna Connora. Stroje mají špičkové vybavení (to dává smysl), včetně možnosti cestovat časem, a tak vyšlou zabijáckého kyborga (Arnold Schwarzenegger) do temného orwellovského roku 1984, aby zlikvidoval Connorovu matku Sáru (Linda Hamilton).

Skynetu nicméně chyběly úplné informace, proto se ubohý terminátor musel zdržovat složitou prací s telefonním seznamem. Díky tomu mohl nebohou oběť kontaktovat lidský cestovatel v čase Kyle Reese (Michael Biehn). I když přišel o život, dokázal odbojář z budoucnosti zplodit Johna Connora a těhotná žena zničila robota. Sequel byl prostě nutný! Terminátor 2: Den zúčtování (za ten překlad měl někdo viset) se odehrál daleko blíž Soudnému dni, kdy umělá inteligence zahájila vyhlazovací kampaň proti lidem. Malému Johnovi (Edward Furlong) tentokrát přeprogramovaný arnoldovský model pomáhal, zatímco záporáka předvedl vyspělý terminátor z tekutého kovu (Robert Patrick). Nejenže byl také poražen, ale slíbená apokalypsa se nekonala.

Dva úspěšné filmy si koledovaly o malér v podobě daleko slabšího, neustále oddalovaného navazujícího bratříčka. Jonathan Mostow (Ponorka U-751) nám ve Vzpouře strojů oznámil, že Soudný den zastavit úplně možno není, Skynet stejně povstane. Arnold opět chránil Johna Connora, o trochu odrostlejšího (Nick Stahl) a jeho budoucí manželku Kate (Claire Danes) před dalším tekutým terminátorem, tentokrát se sexy ženským designem (Kristanna Loken). Sára byla již mrtvá a na konci se k ní přidala podstatná část lidstva. Už tehdy jsme mohli vědět, jak to dopadne, když majestátní sci-fi frančízu svěříme slabšímu režisérovi, ale naprosto nás o tom přesvědčil až McG (3 dny na zabití) se svým Terminator Salvation.

Podívali jsme se do budoucnosti, kde Connor (Christian Bale) sváděl naživo boj se stroji… Už to zrazuje samotnou podstatu dosavadního fenoménu, ale snímek se naprosto nechal potopit svým vlastním dějem. Jak symbolické, že Arnold, toho času guvernér Kalifornie, si zde zahrát nemohl a jeho tvář pouze dokreslil počítač.

Linii posledních dvou dílů série zpochybnil předčasně ukončený televizní seriál Terminátor: Příběh Sáry Connorové. Johna (Thomas Dekker) přišla vyzvednout ze střední školy mladistvě vyhlížející terminátorka Cameron (taková uráž…Chci říct Summmer Glau), aby se postarala o něj i jeho matku (Lena Headey).

Co kdyby ale bylo všechno jinak?, ptá se nenasytné studio, vědomé si úspěchů s rebooty Star Treku nebo X- Menů. Co kdyby třeba Kyle Reese vyrazil chránit mladou Sáru, ale zjistil by, že životy jejich vlastních rodičů už stačili ukončit terminátoři Skynetu, dívku podle úplně jiných zásad od té doby vychovával jejich hodný bratr a připravoval ji na setkání s Kylem?

Trailer 1: John Connor umí povzbudit, Kylu Reesovi se chce do minulosti, Sára Connorová předčasně vyspěla, Taťka Arnold všechno změnil, Věci vybuchují, „I’ll be back.“

Vzhledem k tomu, že se Skynet neustále pokouší zabít někoho, kdo je bezbranný, někdo by mu to měl oplatit. Na zajímavou návštěvu by se měl připravit jeho stvořitel Miles Dyson spolu se synem Dannym. Ano… Vypadá to, že z velké části nás čeká napodobenina Terminátora 2. Snad to nebude pouhý slabý odvar. Naši hrdinové musí opět utíkat před tekutým T-1000, potkají  variantu T-800 z původního filmu a možná je bude ohrožovat i někdo další.

terminator_genisys_foto_08Sáru Connorovou tentokrát hraje Emilia Clarke. Milovníci obskurní kinematografie si třeba vzpomenou na její výkon v hudebním dramatu Spike Island, případně postavu Evelyn mezi figurami krimikomedie Dom Hemingway. Mnohem známější bude její televizní ztvárnění (rádoby) královny Daenerys Targaryen ve fantasy seriálu Hra o trůny. Je známá též jako Matka draků, Nespálená, Rozbíječka okovů a Sakryš, kdy se konečně vydá do Západozemí?! Sára je s tímto fenoménem již spojena díky herečce Leně Headey, která ji hrála v již zmíněném televizním pokračování Terminátora. Lena hraje ve Hře o trůny ještě míň sympatickou královnu. S temným nadpřirozenem konfrontuje Emiliu thriller Voice from the Stone. O invalidního muže se postará v dramatu Me Bofore You.

Představitel Sářina Syna sdílí s onou herečkou příjmení. Jason Clarke, pátý John Connor, se do civilizovaného světa dostal z buše australských herců. Nedávno drasticky vyslýchal teroristy v Třicet minut po půlnoci a žena mu zahýbala s nepřítelem Velkého Gatsbyho. Snažil se žit v míru s primáty, zatímco kolem něj nastával Úsvit planety opic. Sovětští policisté se k němu zachovali nepěkně v Dítěti číslo 44. Zanedlouho povede horolezeckou expedici jako Rob Hall ve filmu nesoucí název hory Everest. Se slepou ženou jej spojí All I Can See Is You.

terminator_genisys_foto_12Kyla Reese hraje Jai Courtney. Milovníci akce ho nedávno museli vidět v páté Smrtonosné akci jako Jacka McClanea Jr., vedlejší roli si odbyl například v Jacku Reacherovi a záporáka Erica Coultera předvedl v sérii Divergence. Dále se z něj stal plukovník Cecil Hilton (Cesta naděje) nebo Charlton Hugh Cupernell (Nezlomný). V nejbližší době se vypraví do postapokalyptické Ameriky (Man Down) a mezi padouchy – protagonisty komiksového snímku Jednotka sebevrahů, kde se z něj stane Captain Boomerang.

Víte co? První trailer nestál za moc, pusťme si rovnou ten druhý.

 

Trailer 2: Nikdy se notáčej!, Taťka Arnold nezvládá úsměv, John se taky změnil, Terminátoři stíhají klaďase na zemi i ve vzduchu

Jak vidíte, John Connor byl asimilován, snaha hnutí odporu je marná. Kam to ten svět spěje?

Skynet se tentokrát bude snažit stvořit Courtney B. Vance alias reverend Biggs z Kazatelovy ženy. Filmového syna mu předvádí Dayo Okeniyi, Mlat z Hunger Games nebo Mace v Nekonečné lásce. Tekutý T-1000 se rozhodl pro tvář Byung-huna Leeho. Korejský herec si zahrál například Storm Shadowa v druhém G. I. Joe. Nedávno se připojil k remaku Sedmi statečných. Původního T-800 omladí kulturista Aaron V. Williamson a Skynetu propůjčí (zřejmě) tvář jedenáctiletý Nolan Gross (Noe).

Tři mistři opraváři terminátoří

Stručnou filmografií režiséra Alana Taylora jsme poznali, když se k nám blížila jeho superhrdinská „marvelovka“ Thor: Temný svět. Dříve přisypával svou troškou do mlýna televizních seriálů, včetně Říma, Rodiny Sopránů nebo Hry o trůny, ale i filmů, jako historického napoleonovského snímku Císařovy nové šaty či dramatu Kill the Poor.

terminator_genisys_foto_02Scénář vytvořila dvě esa. Laeta Kalogridis udělala čest svým řeckým předkům (nebo se o to alespoň pokusila) prací v týmu Alexandera Velikého od režiséra Olivera Stonea. Do angličtiny převáděla Bekmambetovu Noční hlídku podle knih Sergeje Lukjaněnka. Vikinští osadníci se střetli s indiány v Cestě bojovníka. Nakonec jsme i díky ní poznali jeden blázinec z filmu Martina Scorseseho Prokletý ostrov.

Patrick Lussier terminátorovi spíš než inteligenci dodá nemálo „šťávy“. Scénářem společně s režií doprovázel toho nejslavnějšího upíra na světa, jemuž věnoval tři horory – Dracula 2000, Dracula 2: Vzkříšení a Dracula III: Odkaz. Zřejmě aby nebyl tak úplně jednostranný, dal dohromady i okultistické akční béčko Drive Angry s Nicolasem Cagem a Amber Heard.

Nebudeme si snad namlouvat, že Genisys zní převratně. Může se postavit do nekonečné fronty rebootů, které těží ze slávy prvního neopakovatelného filmu a případně alespoň jednoho pokračování. Snad si někdo konečně vzpomenul, co vlastně kdysi udělalo z Terminátora hit…

Zabijáčtí roboti přicestují do Česka naší éry 9. července 2015.


 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací