50. ročník MFF Karlovy Vary skončil, ale stihl nám naservírovat zombie, mladé tvůrce, Itálii i Janžurku

kviff_50_mix_obr_00Letní filmový svátek zamával na rozloučenou. Uvidíme se opět za rok!
 
 
 
kviff_50_mix_obr_01Letošní padesátý jubilejní ročník MFF Karlovy Vary začal opravdu ve velkém stylu. Pánové nahodili motýlky, dámy se vyzbrojily červenými rty a mohlo se vyrazit na zahajovací párty i červený koberec, kde jsme se mohli potkat nejen s českou smetánkou, ale i s Jenou Malone a Richardem Gerem, který na úvodním ceremoniálu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Po krátkém poohlédnutí na předchozích 49. ročníků se zamáčkla slza dojetí a naplno jsme se vrhli do bohaté nabídky toho padesátého.

kviff_50_mix_obr_02Číslo padesát jsme ovšem během devíti festivalových dnů slyšeli ještě několikrát. Režisér a herec Vojta Kotek zde představil svůj režijní debut Padesátka, ve kterém svoje umění na běžkách předvede nejen on, ale například i Jakub Prachař, Marek Taclík či jeho dlouholetý kamarád a kolega Jiří Mádl. Do Varů přiletěl i host, který tomuto kulatému číslu vděčí za odstartování herecké kariéry. Na Jamieho Dornana, pana Christiana Greye z Padesáti odstínů šedi, čekaly před hotelem Thermal mraky fanynek.

kviff_50_mix_obr_03Na své si přišli i milovníci zombie žánru. Filmový otec těchto oživlých mrtvých preferující konzumaci lidského masa nejen osobně uvedl svůj film The Crazies z roku 1973 v Městském divadle, ale druhý den odpoledne si skoro hodinu a půl povídal se všemi zájemci. Mimo jiné ho velmi potěšilo, kolik diváků se přišlo podívat na jeho snímek o zrádné nákaze. „Taková početná účast nebyla ani na premiéře filmu“, svěřil se s nadšením Romero.

kviff_50_mix_obr_04Tvůrčí a herecké delegace ovšem přicestovali ze všech koutů světa. Například režisér Dietrich Brüggemann, producentka Katrin Geotter a herci Liv Lisa Fries, Benno Fürmann a Jerry Hoffmann přijeli představit německou radikální satirickou komedii Heil navážející se do neonacistů, médií, policie i Evropské unie. V oficiální světové premiéře se divákům představilo životopisné drama Antonia o uznávané italské básnířce, jež ve svých básních hledala únik nejen před realitou, ale i svým složitým nitrem. I Antonii do lázeňského městečka doprovodila početná delegace ve složení režisér Ferdinando Cito Filomarino, herci Linda Caridi, Perla Ambrosini, Luca Lo Monaco, Allesio Pratico, scénárista Carlo Salsa a producenti Luca Guadagnino, Marco Morabito a Stella Savino.

kviff_50_mix_obr_05Každý jednou začínal! MFF Karlovy Vary se inspirovali v minulosti úspěšnou sekcí Variety Critics´Choice a ve spolupráci s European Film Promotion (EFP) a s podporou Sundance Channel zařadily do letošního programu premiérovou sekci První podání, ve které představí deset studentů a absolventů filmových škol z celé Evropy, co umí. Odborná porota včetně uměleckého ředitele MFF Karlovy Vary Karla Ocha vybrala zástupce z Rakouska (Patrick Vollrath), Belgie (Raphaël Crombez), Řecka (Konstantina Kotzamani), Maďarska (Mátyás Szabó), Irska (James Fitzgerald), Norska (Halfdan Ullmann Tøndel), Slovenska (Martina Buchelová), Švédska (Jerry Carlsson) a Švýcarska (Moïra Pitteloud). Českou republiku letos zastupoval mladý a talentovaný Ondřej Hudeček, jež nás ve svém krátkometrážním snímku Furiant seznamuje originální formou s dětstvím a mládím klasika českého realismu Ladislava Stroupežnického (krátký rozhovor zde).

kviff_50_mix_obr_06Samozřejmě se i soutěžilo a oceňovalo. Velkou cenu – Křišťálový glóbus si odneslo drama Bob a stromy. Cenu za režii přiklepla porota dramatu Babai natočeném v koprodukci Německo, Kosovo, Makedonie a Francie. Cena za ženský a mužský herecký výkon zůstala doma, radovala se z ní totiž Alena Mihulová za roli ve filmu Domácí péče Slávka Horáka, který se na MFF KV představil ve světové premiéře, a Kryštof Hádek za Kobry a užovky. Ze zvláštního uznání se radoval Kouzelný vrch A. Damiana a již zmíněná Antonia.

kviff_50_mix_obr_07Cena prezidenta MFF KV za mimořádný přínos české kinematografii byla udělena uznávané filmové, divadelní i televizní herečce Ivě Janžurové. Návštěvníci festivalu se s touto úchvatnou dámou mohli setkat nejen na závěrečném ceremoniálu, ale například i v Městském divadle, kde osobně uvedla psychologické válečné drama Kočár do Vídně z roku 1966. Pro projekci v Letním kině byla naopak vybrána lehčí podívaná, dnes již legendární sci-fi komedie Václava Vorlíčka Což takhle dát si špenát.

Fotogalerii mapující průřez festivalem a další obsáhlé galerie z 50. MFF Karlovy Vary naleznete na našem oficiálním Facebook profilu.

Pokud jste se letos do Karlových Varů nemohli dostavit, nesmutněte, pražská kina Aero a Světozor a brněnská Scala vás zvou na Šary Vary neboli oficiální ozvěny 50. ročníku MFF Karlovy Vary, které se konají od 11. do 19. července 2015.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací