Kniha Retro 2 ČS byla zahalena oblakem Šuměnky pod dohledem Ivy Janžurové

krest_retro_cs_foto_00Retro je v současnosti opravdu v kurzu.

 

I v dnešní uspěchané době je dobré na chvíli se zastavit a podívat se do minulosti, do našeho dětství či mládí našich rodičů. V nakladatelství Jota na podzim roku 2013 vyšla kniha Retro ČS s podtitulem Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu. Na stránkách objemné publikace nalezneme spoustu poutavého čtení a fotografií, které nás vezmou na toulky časem. Fakt, že vzpomínáme rádi, potvrzuje i vydání pokračování Retro 2 ČS: Jak jsme si to (u)žili za reálného socialismu o dva roky později. V Paláci knih Luxor se proto na podzim roku 2015 mohl konat slavnostní křest, který proběhl nejen netradičně, ale i za účasti vzácných hostů. Jednou z kmoter se stala uznávaná herečka Iva Janžurová. Do knihkupectví zavítala i moderátorka televizního Retra Martina Vrbová. Aby vše bylo opravdu stylové, šampaňským si přítomní hosté pouze přiťukli. Samotnou knihu poprášili Šuměnkou.

„Retro 2 se dá číst úplně klidně samostatně, ale byla by škoda nemít tu jedničku. Protože dvojka přeci jenom na něčem stojí. V jedničce je základ, věci, co se dávají do žaludku, a jak se říkalo za našich babiček, polívka je grunt. Jednička byla věnována tomu měkkému, řekněme rychlému konzumu a dvojka se zaměřuje na tvrdý, pomalejší konzum, na věci, které déle vydržely, než je párek na tácku. Dávaly se do šatníků, dávaly se do botníků, dávaly se do bytů, zkrátka, jsou tam šaty, boty, nábytek,“ takto popisuje Retro ČS, Retro ČS 2 a rozdíl mezi nimi autor Michal Petrov. Navíc dodává, že každá z nich je okořeněna i kouskem sentimentu. Poprvé se jednalo o pasáž zabývající se tématikou hraček. Podruhé spisovatel do knihy zařadil kapitolu věnovanou škole.

Jak to na křtu Retro 2 ČS v Paláci knih Luxor vypadalo, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na našem Facebook profilu.


Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací