České filmy roku 2016: Od Lídy Baarové k andělu Petronelovi

ceske_filmy_2016_kolazPříští rok se Česko ohlíží do historie.

Celý rok 2015 bude za pár dnů minulostí a my budeme nostalgicky vzpomínat, co nám v něm přinesla filmová tvorba, domácí i světová. Byly to úžasné zážitky, ale těch dalších 365 dní, označených letopočtem 2016, slibuje přinést mnohé další pozoruhodnosti. Obstojí Češi v zahraniční konkurenci? Věříme, že nepochybně! Tuzemští režiséři a scénáristi se například hned několikrát „opřou“ do naší národní historie. Vrací se na počátek 90. let, již tradičně do Protektorátu, i na konec 14. století. Minulost kultury připomene Muzikál aneb Cesty ke štěstí nebo Decibely lásky. Nekoneční Básníci zřejmě s definitivní platností dorazí do finiše. Stranou nezůstanou ani pohádky a novodobá dramata. Vybrali jsme 14 nejzajímavějších kandidátů.

Zkáza krásou

Premiéra: 7. ledna

Režie: Helena Třeštíková, Jakub Hejna

Česká herečka Lída Baarová se nám v následujícím měsíci připomene hned nadvakrát. Pouhý týden po Silvestru na ni vzpomene hodinu a půl dlouhý dokument od režisérky hitu Mallory a střihače českých filmů jako Rozkoš nebo Fair Play. Vzestup, milostná aféra s říšským ministrem propagandy Josephem Goebbelsem a nakonec všeobecné opovržení, před tím dnešní hollywoodský bulvár jen bledne…

Lída Baarová

Premiéra: 21. ledna

Režie: Filip Renč

Druhé připomenutí titulní herečky bude delší, dramatičtější a napínavější! Vracet se do doby druhé světové války, to už je pro filmaře západních zemí docela rutina. My Češi však máme příběh o ženě, které propadl šarmantní filmový tvůrce Gustav Fröhlich, ale především špičky nacistického režimu. Na odpor se jí však postavila bestie největší, totiž Magda Goebbelsová. Lídu Baarovou, vlastním jménem Ludmilu Babkovou si pod Renčovou taktovkou zahraje Táňa Pauhofová. Jejího nacistického milence Josepha se zhostí Karl Markovics, zatímco Fröhlicha si střihne Gedeon Burkhard a čest představovat Adolfa Hitlera připadla Pavlu Křížovi. Další historické hrdiny hrají Simona Stašová, Martin Huba, Lenka Vlasáková nebo Jiří Mádl.

lida_baarova_2016__foto_09

Řachanda

Premiéra: 25. února

Režie: Marta Ferencová

Na všechny pohádky není třeba čekat až do svátečních dnů. Řachanda nás oblaží necelý měsíc před koncem zimy. Nevychovaná princezna (Denisa Pfauserová) opustí komfort paláce svého královského otce (Jan Hrušínský), aby se ocitla v magickém Černém lese, stejně jako dvojice drobných kriminálníčků Matěj (Aleš Bílík) a Kuba (Vladimír Polívka). Narazí zde na mnoho nadpřirozených bytostí působících… Upřímně řečeno, jako něco z Warcraftu. Kouzelné setkání třetího druhu by je všechny mělo poučit o správných mravech. Na postavách se vyřádili maskéři Josef Rarach a Vlad Taupesh, dvojice se zkušenostmi přímo z Hollywoodu, kde spolupracovali například na Letopisech Narnie. Vedle Vladimíra se poprvé objeví jeho otec Bolek Polívka, kromě něj pak Vilma Cibulková, Petr Čtvrtníček, Ester Kočičková a další.

rachanda_nataceni_foto_ck_01

Polednice

Premiéra: 3. března

Režie: Jiří Sádek

Pro veliký úspěch Kytice, chystá se hororový spin-off! Tedy ne, ve skutečnosti je scénář Karlem Jaromírem pouze volně inspirován. Místo nervózní matky v domácnosti a nezvladatelného haranta se nám představuje Eliška (Aňa Geislerová), cestující s malou dcerkou do rodné vsi pána manžela. Z jiných hororů všichni už víme, že každá vesnice má své tajemství, v tomto případě místní podivnou ženu, stíhanou minulostí a vnitřními démony. Jako by to nestačilo, samotná Eliška je zavlečena do kakofonie šíleného světa a vlastních duševních obtíží. Jiří Sádek patří v příštím roce k debutujícím tvůrcům, tak snad mu vyjde „prznění“ klasika české literatury. Kromě Geislerové mu s tím pomáhá Daniela Kolářová, Karolína Lipowská, Marie Ludvíková, Jiří Štrébl nebo Tomáš Bambušek.

polednice_nataceni_foto_ck_01

Dvojníci

Premiéra: 17. března

Režie: Jiří Chlumský

Sympatický podvodník Honza Rambousek (Ondřej Sokol) musí ukrást z galerie obraz, jinak je s ním amen… Do cesty se mu však připlete jeho dvojník, středoškolský profesor Richard Prospal (Ondřej Sokol), pedant a slušňák, a těm dvěma se zázračně změní život. Zatímco si Honza užívá v Richardově kůži doma i ve škole, Richard je pronásledován mafiány. A když se jim do rukou dostane i Richardova dcera Natálka, tak mu nezbývá, než zapomenout na slušné vychování a najít způsob, jak vyzrát na mafiána a jeho gorily a dostat dceru do bezpečí.

dvojnici_nataceni_foto_ck_01

Ani ve snu!

Premiéra: 28. dubna

Režie: Petr Oukropec

Je šestnáct let příliš brzo na začátek dvojího života? Patrně ne pokud mluvíme o pouhém denním snění jedné mrštné dívčiny Laury (Barbora Štikařová). Zastydlá puberťačka má dva životní cíle. Dostat se do party parkouristů a získat pro sebe chlapce Lukyho (Toman Rychtera). To druhé je pro ni počátkem živých představ, v nichž už jí její milý patří. Bohužel, ve skutečném světě bývá vše složitější. Laura nicméně dostane na výběr, jakým ze dvou nabízených směrů se nakonec vydá. Snímek bude reprezentovat Česko na Berlinale v kategorii 14+, tedy ve tvorbě zaměřené na mládež. Již zmíněné herce doprovodí v příběhu Veronika Pouchová, Jan Vondráček či Ivan Martinka.

Jan Žižka Psanec

Premiéra: 24. listopadu

Režie: Petr Jákl ml.

Jiné století, ale Jákla pořád fascinují lidé pohybující se na hraně zákona. Tento rok byl obrovským výročím pro mistra Jana Husa a ten příští bude patřit… Inu, vlastně Karlu IV., ale na velké plátno míří Husův následovník – Jan Žižka z Trocnova. Tvůrce filmového Kajínka chce k dokonalosti vybrousit jak vizuální stránku, tak děj intrik a násilí z konce 14. století. Budoucí vojevůdce kališníků se v něm postaví na odpor mocnému Jindřichovi z Rožmberka. Dalších informací je, bohužel, zatím poskrovnu.

Muzikál aneb Cesty ke štěstí

Premiéra: 14. ledna

Režie: Slobodanka Radun

Legální plagiát klasiky Starci na chmelu bude hledat své štěstí od druhého lednového týdne. Ve svém novém celovečerním filmu posílá režisérka Slobodanka Radun (MY 2) skupinu studentů Pražské konzervatoře, aby kvůli své profesní budoucnosti předvedli právě tento muzikál. Ze začátku moc nadšení nejsou, až po chvilce zkoušení přijdou na chuť písničkovému hledání lásky a sebe sama. Dočkáme se nových úprav textů z pera Petra Maláska, jenž zároveň složil i hudbu. Choreografii Cest ke štěstí připravila jeho manželka Dana Morávková. V hlavních rolích se můžeme těšit na Vicu Kerekes, Romana Vojtka, Martina Písaříka nebo na Jiřího Korna.

muzikal_aneb_cesty_ke_stesti_foto_a01

Decibely lásky

Premiéra: 11. února

Režie: Miroslav Halík

Neoficiální comeback jednoho legendárního muzikálu budeme mít takřka měsíc za sebou, když poznáme jeho mladšího bratříčka. Tvorbě zpěváka Michala Davida se pokloní lovestory s komplikovanými vztahy nejen v romantické oblasti. Známé texty si budou broukat modelka Betka (Alžběta Bartošová) a její nový přítel Dan (Filip Cíl), toho času delikvent ve výkonu trestu na popelářském voze. Pár, který si už prošel rozchodem, reprezentují Ruda Hovorka (Rudolf Hrušínský nejml.) a Lenka (Lucie Vondráčková), která pracující ve stejné nemocnici jako jeho dcera Jitka (Marie Šoposká). Dcera má k otci daleko, stejně jako on k tomu svému, Láďovi (Rudolf Hrušínský), správci Sanatoria. Kromě hitů Michala Davida se zaposloucháme i do písní Berryho Whitea, Westlife nebo Joe Cockera. Zpěv doplní nejedno taneční číslo v choreografii Petra Čadka.

decibely_lasky_nataceni__foto_09

Teorie Tygra

Premiéra: 31. března

Režie: Radek Bajgar

Britové mají díky Hawkingovi Teorii všeho, nám Čechům se záběr smrsknul na pouhého tygra. Srandičky jsou na místě, neboť Bajgarův debut chce divácké masy rozesmát, tak snad kritiky nerozpláče. Veterinář Jan (Jiří Bartoška) je již unaven životem „pod pantoflem“, k čemuž směřuje v manželství s Olgou (Eliška Balzerová). Když jeho tchán spáchá sebevraždu (částečně ho k tomu dohnala manželka Iva Janžurová), rozhodne se definitivně začít nový život. Přátelé mezi lékaři jej na vlastní žádost prohlásí za šíleného a on se tak bude moci vydat na riskantní cestu… V dalších rolích uvidíme například Táňu Vilhelmovou a Pavlu Beretovou jakožto Janovy dcery, dále pak Arnošta Goldflama, Milana Lasicu nebo Jiřího Havelku.

Rudý kapitán

Premiéra: 10. března

Režie: Michal Kollár

Sametová revoluce ukončila totalitu a studená válka je minulostí, ale v Československu roku 1992 stále zůstávají stopy totality a rozdělené společnosti. Detektiv Richard Krauz (Maciej Stuhr) se dostane k vyšetřování vraždy kostelníka s hřebíkem v hlavě. V pozadí případu zřejmě figuruje seznam, pomocí něhož někdejší STB vydírala církevní hodnostáře. Demokratický policista nyní musí vyhledat tzv. Rudého kapitána, odborníka na „konečné“ výslechy. O jeho osobu má navíc zájem ještě někdo další… V krimi-thrilleru z počátku 90. let se objeví také Oldřich Kaiser, nedávno zesnulý Ladislav Chudík, Martin Finger, Zuzana Kronerová nebo Helena Krajčiová.

Jak básníci čekají na zázrak

Premiéra: 14. dubna

Režie: Dušan Klein

Ale vždyť je vůbec zázrak, že se Básníci dočkali šestého dílu! Režisér Dušan Klein dokázal své hrdiny – doktora poetu Štěpána (Pavel Kříž) a filmaře Kendyho (David Matásek) převést přes mnohé životní strasti od roku 1982 přes sametovou revoluci až do dnešní doby a pořád jim nedá poklidně spočinout. Štěpánova (zatím) konečná láska Anna (Michaela Badinková) totiž zemřela a Štěpánovi zůstal na krku synek přezdívaný Junior (Filip Antonio). Novou družku si zatím hledat nechce, ale nám všem je jasné, jak to s ním asi dopadne. Panu doktorovi přichází vypomáhat nová zdravotní sestřička v podání Lindy Rybové…

Strašidla

Premiéra: 18. srpna

Režie: Zdeněk Troška

Pan režisér už nás nestraší Hošticemi, Babovřesky nebo Kameňáky. Jeho repertoár ovšem ještě není vyčerpán, nedá spát nám ani strašidlům. Na hejkala Huga (Bronislav Kotiš) a jeho ženu Patricii (Tereza Kostková) čeká drsný konflikt se světem smrtelníků, když je úředník Patočka (Vladimír Polívka) upozorní na nezaplacený nájem, kvůli němuž si manželé musí najít práci a své děti nechat normálně vzdělávat. Jistě nastane řada nedorozumění, jež nejspíš ještě zhorší další nadpřirození jedinci, jako Patriciina čarodějnická matka Žofie (Carmen Mayerová), upír Ignác (Karel Dobrý) nebo vodník Bubla (Jiří Dvořák).

nataceni_strasidla_0915_02

Anděl Páně 2

Premiéra: 1. prosince

Režie: Jiří Strach

Před deseti lety se anděl Petronel (Ivan Trojan) ukázal být slabým článkem nebeského řetězu a kvůli vlastní prostořekosti skončil na Zemi, kde toho také hodně pokazil. Podařilo se mu tak vyčarovat jednu z nejlepších porevolučních českých pohádek, takže režisér Jiří Strach má takřka posvátnou povinnost na dílo navázat a úspěch zopakovat. Stejně jako v případě jedničky nás anděl a jeho přítel čert Uriáš (Jiří Dvořák) navštíví koncem roku, aby se podíleli na kouzle přicházejících Vánoc. Podle Bible stačilo jedno kousnutí do ovoce ze Stromu poznání a s lidstvem to od té doby šlo z kopce. Další plod se v novém příběhu zakutálí do našeho světa a nesourodá dvojice jej musí najít. Seznámí se tak s utrápenou malou Anežkou (Anna Čtvrtníčková) a její maminkou (Vica Kerekes). Navrátí se pochopitelně i nebeská rodinka ve složení Bůh Otec (Jiří Bartoška), Panna Marie (Klára Issová) a malý Ježíšek (Jaroslav Plesl).

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací