V hlavní roli: sníh aneb nejlepší snímky se zimní atmosférou

televize_otaznik_plakat_ck_v2Když nejsou závěje venku, užijme si je alespoň na obrazovce!

Letošní zimu se můžeme opět koulovat leda tak blátem a na sáňkách sjíždět travnaté kopce. Komu se ale po sněhu, ledu a obláčcích páry od pusy stýská, nemusí se hned balit do hor. Stačí si pustit správný film a hned ucítíme na tvářích vločky. A protože po vánočních svátcích už jsme všichni trochu přepohádkovaní, sáhli jsme mezi jiné žánry – ať už thrillery či komedie. Připravte si šály a rukavice, začínáme!

Fargo

Bratři Coenovi v kombinaci s vynikajícím hereckým obsazením i báječně padnoucím soundtrackem, a k tomu široko daleko jen sníh, to je Fargo. Krom detektivního příběhu, inspirovaného skutečnými událostmi, si vychutnáme skvělou filmařskou práci snad ve všech ohledech. Pokud máte chuť na thriller s cynickými vtípky, tak není třeba dál pátrat!

Osvícení

Drkotat zuby můžeme nejen zimou, ale i hrůzou. Skvěle se tyto dvě možnosti prolínají právě v The Shining. Hlídání rozlehlého hotelu během nejchladnějších měsíců roku, kdy je díky závějím zcela odříznutý od přístupových cest, to se zdá Jacku Nicholsonovi jako báječné tvůrčí prostředí pro psaní knihy. Jenže… Hotel má svou minulost a ta se začne brzy zhmotňovat mezi stěnami vylidněné budovy. Ani neuvěřitelných 35 let od svého uvedení neztrácí snímek na síle.

Přežít

Co může být mrazivějšího než příběh podle skutečné události? S uruguayským rugbyovým týmem se při letu na zápas zřítí letadlo. Ti, kteří přežijí, musí čelit nejen zasněženým Andám a faktu, že už je nikdo nehledá. Jediným zdrojem potravy jsou totiž těla jejich spoluhráčů. Na snímku spolupracovali jako poradci také skuteční aktéři tragédie.

Mezi vlky

Název mluví za vše, i když nezmiňuje mrazivou krajinu Aljašky, kde se po ztroskotání letadla ocitne skupinka mužů, která zázračně přežila možná jen proto, aby je teď sežraly chlupaté hladové potvory. Toto dílko není zrovna největší peckou moderní kinematografie, pravda. Ovšem po vánoční nadílce sladkostí nejen na talíři, ale i na obrazovkách, může přijít vhod i celkem průměrné drama s nadprůměrným Liamem Neesonem.

Chladnokrevný

Charismatický pár sourozenců v podání Erica Bany a Olivie Wilde prchá mrazivou krajinou. Právě vyloupili kasino. Jenže v amerických filmech se při řízení nikdo nekouká na cestu, a tak je tu brzy první mrtvý, navíc policista. Sourozenci se raději rozdělí a každý si jde po svých do sněhových závějí. Až se znovu setkají, začne nám teprve tuhnout krev v žilách.

Na Hromnice o den více

Bill Murray představuje arogantního moderátora počasí Phila, kterého kvůli reportáži uvězní sněhová vánice v malé, nudné americké vesničce, kde se každý den zdá stejný. Tedy vlastně… Pokaždé když se ráno probere, nějakou záhadou začíná skutečně ten stejný den. Proč se mu to děje? A jak z časové smyčky uniknout? Jedna z originálnějších romantických komedií, která je stejně roztomilá jako Andie MacDowell a svižná jako facka od ní.

Kokosy na sněhu

Sníh nechybí jen nám, ale i opáleným Jamajčanům! Těm se totiž nechce čekat na letní olympiádu, a pod vedením bývalého šampiona se pouští do jízdy na bobech. Tato bláznivá kombinace samozřejmě vede k mnoha vtipným situacím. Film byl inspirován skutečným příběhem, i když od reality má přece jen trochu dál. Zajímavostí je, že studio chtělo původně do hlavních rolí obsadit Denzela Washingtona, Eddieho Murphyho a Wesleyho Snipese. Můžeme si jen domýšlet, jak by komedie vypadala s tímto hvězdným týmem.

Střihoruký Edward

A jak že vzniká sníh? To nám poví Tim Burton prostřednictvím ještě mladičkých herců Johnnyho Deppa a Winony Ryder. Stylizovaný snímek s troškou romantiky ve světě fantazie si pohrává s lidskou závistí, maloměšťáctvím a strachem z neznámého. A vlastně je to trošku pohádka, ale rádi jí to odpustíme.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací