Willem Dafoe převzal Křišťálový glóbus a pobavilo ho, jak zní v českém dabingu

kviff_2016_plakat„Každý film je jiný. Nemám rád zobecňování.“

 

 

 

Hlavním hostem 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se stal divadelní a filmový herec Willem Dafoe. Usměvavý muž má na svém kontě desítky snímků, mezi které patří například Četa, Nebezpečná rychlost 2: Zásah, Spider-Man, Prázdniny pana Beana, Nymfomanka a mnohé další. Za svoje výkony v hororu Ve stínu upíra a válečném dramatu Četa byl dokonce nominován na Oscara. Svůj seznam úspěchů rozšířil o další sošku. Na zahájení letošního festivalu převzal z rukou Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Tím ale jeho povinnosti a setkání s fanoušky ani zdaleka nekončily.

Během živého natáčení Na plovárně s Markem Ebenem se výborně bavil a hýřil dobrou náladou. Poté, co zhlédl ukázku z válečného dramatu Četa, se smál, že v českém dabingu zní zvláště a svěřil se, že dává přednost originálnímu znění s titulky. Diváci se s ním mohli setkat hned dvakrát, a to ve Velkém sále hotelu Thermal, kde byl na jeho počest promítnut film Pasolini a o den později v Letním kině, kde uvedl drama Poslední pokušení Krista.

I tisková konference se nesla v přátelském duchu. Řešil se nejen jeho typický úsměv, ale i artové a mainstreamové snímky. „Každý film je jiný. Nemám rád zobecňování. Ovšem estetika každého filmu a způsob, jakým je vytvářen hodně záleží na jeho ekonomice. To každý ví. Neříkám nic nového. Čím větší jsou finanční závazky, tím je více kontrolován a tím více je kuchařů v kuchyni. Je mnohem uskutečnitelnější vyrobit osobní snímek za nižší rozpočet, protože jste zodpovědní za méně lidí, méně vysvětlujete, co to je, nemusíte být tak pečliví a méně propočítáváte. U větších rozpočtů můžete vytvořit také osobní film, ale je to náročnější, protože musíte zaplatit investice a zaujmout tak mnoho lidí,“ uvedl na toto téma Dafoe. Navíc se svěřil, že se snaží hrát především v artovějších projektech, protože má rád, že nás nutí přemýšlet.

Fotogalerie aktivit herce Willema Dafoeho na MFF Karlových Varech naleznete i na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací