My všichni filmem povinní, aneb nový školní rok začíná

televize_otaznik_plakat_ck_v2Pro někoho byla škola horor, pro jiného komedie. A u filmů je to stejné.

Už opět přichází doba, kdy v hromadné dopravě a na ulicích potkáváme nedočkavé školáky s aktovkami většími než oni sami, stejně jako nervózní středoškoláky, co si na poslední chvíli kopírují taháky. Určitě alespoň někdy to v každém z nás vyvolá nějakou vzpomínku na vlastní studia. Na nějakého zajímavého či nenáviděného učitele, strach z vysvědčení, první (někdy i celoživotní) lásky, přátelství “navždy”… I když jsou tyhle momenty jen vzpomínkami, můžete si je, třeba připomenout u klasických filmů z prostředí školy, a přinášíme tipy i na ty méně známé.

Škola roc(k)u

Zapálený hudebník Dewey (Jack Black) žije v trochu jiném světě, ve světě rockových hvězd, i když se nikdy žádnou nestal. Jeho výstřednosti už přestanou bavit spoluhráče z kapely, a tak najednou nemá kapelu, práci, ani peníze na nájem. Zneužije tedy příležitost jít suplovat, i když jako učitel za moc nestojí. Když se ale dozví o soutěži školních kapel, je ihned ve svém živlu a svým nadšením samozřejmě strhne i studenty. Příběh nepřekvapí, ale je to pohodová záležitost se skvělým soundtrackem, kde zazní hity Led Zeppelin, The Who, AC/DC, The Doors, KISS a dalších.

 

Společnost mrtvých básníků

Melancholicky laděné drama z roku 1989 o inspirujícím učiteli Johnu Keatingovi v podání Robina Williamse nás zavede na výběrovou školu, kde v jeho třídě sedí mladý Ethan Hawke nebo Robert Sean Leonard (jeho nejznámější rolí je Wilson ze seriálu Dr. House). Keating probudí v mladících zájem o poezii a donutí je přemýšlet nad životem. Tohle je jeden z filmů, který se vám může dostat pod kůži a budete ho chtít vidět znovu a znovu, a vždy vás dojme. Ó kapitáne, můj kapitáne…

 

Deset důvodů, proč tě nenávidím

Moderní teenagerská variace na Shakespeara s vlasatým Heathem Ledgerem z roku 1999 není sice nejlepší komedie na světě, ale s patřičnou dávkou nostalgie (podobně jako vzpomínání na školní léta) je dobrým společníkem na odpoledne na gauči. Cameron (Joseph Gordon-Levitt) je zamilovaný do milé a oblíbené Biancy, ale ta nesmí kvůli úzkoprsému tatínkovi randit, dokud nebude mít schůzku i její starší sestra Kat. Rebelka v podání Julie Stiles ovšem nestojí o přízeň nikoho z okolí, a už vůbec ne o přítele. Cameron tak poprosí svého kamaráda Patricka (Heath Ledger), aby ji přiměl ke schůzce, a Bianca tak měla zelenou. Samozřejmě nic nepůjde tak snadno, jak je v plánu. A divák se má rozhodně u čeho bavit.

Harry Potter a …

Kdo by si nepřál v den svých 11. narozenin dostat dopis ze školy čar a kouzel v Bradavicích? Ano, i většina této proslulé série, která údajně přitáhla děti znovu ke knihám, se většinou odehrává za školními zdmi. A přestože jde o fascinující svět, studenti řeší skoro stejné problémy, jako my ostatní. Tedy snad až na toho Voldemorta…

Škola života

Nadějná studentka Jenny (Carey Mulligan) dostane velkou lekci od života už v šestnácti letech. Kvůli lásce okouzlujícího Davida (Peter Sarsgaard) zcela přehodnotí své plány a chce si jen užívat cestování do Paříže nebo duchaplné konverzace o knihách, prostě trochu jiný osud, než si pro ni představovali rodiče. Že to nebude úplně tak ideální, jak se zdá, a že se může nechat napálit i ta nejbystřejší dívka, to je zápletkou britského dramatu s retro atmosférou, skvělými výkony a scénářem Nicka Hornbyho.

Obecná škola

Nezapomenutelný Igor Hnízdo (Jan Tříska) v roli přísného, ale spravedlivého učitele, který si podmaní třídu malých žáků. A stejně tak nějaké to ženské srdce. Jsou ale jeho hrdinské historky pravdivé? Nebo jsou ti skuteční hrdinové mnohem méně nápadní, skrytí ve stínu všedního dne? Skvělé herecké obsazení, scénář, režie i atmosféra. “Kde jsou moje blatníky?” je jen jeden z mnoha kultovních výroků.

Carrie

Pro některé osoby je škola prostě horor. A to moc dobře ví literární mistr tohoto žánru, Stephen King, takže jí zasvětil jedno ze svých nejznámějších děl. Šikanovaná Carrie nemá žádné kamarády, přítele, jen fanaticky věřící matku… A taky nadpřirozené schopnosti. Její spolužáci to ještě neví, ale Carrie jim na školním plese přichystá pořádnou show. Můžete si vybrat, zda dáte přednost klasice z roku 1976, nebo tři roky starému remaku s Chloë Grace Moretz a Julianne Moore.

Protivný sprostý holky

Dřív než Lindsay Lohan utopila svou nadějnou kariéru v záplavě skandálů, natočila tuhle „holčičí“ komedii. Je o zákeřnosti a nevypočitatelnosti dívčího (ne)přátelství, obsahuje intriky a vyhrocené situace, a i když neúprosnost amerických středních škol je nám trošku vzdálená, některé lidské vlastnosti známe stejně dobře, jako tam za oceánem.

Panna nebo orel

Sympatická Emma Stone v jedné ze svých prvních hlavních rolí představuje slušnou a nenápadnou studentku Olive, která pomůže svému homosexuálnímu kamarádovi zlepšit pověst tím, že s ním finguje sex na párty. Jelikož mu to ve společenském žebříčku pomůže, dochází za ní čím dál víc outsiderů, kteří jí platí za imaginární sex, jenže jí nedochází, že si ničí vlastní pověst a osobní život. Komedie má sice své mouchy, ale bez problému je zažene charisma okouzlující zrzky…

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací