Knize Harry Potter a prokleté dítě bylo připito Máslovým ležákem

Jiří Lábus a Jan Jiráň předčítali z divadelní hry o Harrym Potterovi.

Od 24. září 2016 se můžeme již poosmé vypravit to světa Harryho Pottera a jeho přátel i nepřátel. Je tomu ale již více jak 16 let, kdy jsme se v českých knihkupectvích setkali s Harrym poprvé. První vydání, na jehož obálce měl mladý čaroděj na hlavě místo špičatého klobouku cylindr, se u nás objevilo v únoru roku 2000. To vše a ještě mnohem více prozradil programový ředitel nakladatelství Albatros Ondřej Müller, který provázel slavnostním křtem knížky Harry Potter a prokleté dítě ve Studiu Ypsilon.

Do divadla přišlo mnoho mudlovských i magických hostů. Z první skupiny jmenujme například herce Jiřího Lábuse a Jana Jiráně, kteří se chopili zbrusu nové publikace a svým charakteristickým přednesem přečetli úvodní kapitolu. Pánové dokonce zavzpomínali na namlouvání audioknihy, které, vzhledem k počtu stránek předlohy, trvalo velmi dlouho. Jiří Lábus, dnes již s úsměvem prozradil, jak je potrápila postava Rona Weasleyho. V úplných počátcích se totiž zrzavému chlapci říkalo Ron Wesley a až po namluvení celé nahrávky vyšlo najevo, že jeho správné jméno zní Weasley. „Musel jsem každou větu z prvního dílu s tím Weasleym přemluvit. Bylo to strašné. Musel jsem si vždy pustit větu předtím, abych se trefil do správné atmosféry,“ svěřil se Jiří Lábus.

Samozřejmě nechyběli ani magičtí hosté. Slavnostní akci si nenechali ujít nebezpeční smrtijedi, obávaná Belatrix Lestrangeová, bystrozorka Nymphadora Tonksová, učitelka jasnovidectví Sybila Trelawneyová či profesorka bylinkářství a ředitelka Mrzimoru Pomona Prýtová, která si na pomoc přinesla i buclatou mandragoru.

I samotný slavnostní akt probíhal v tematickém duchu. Speciální pracovní scénář v knižní podobě Harry Potter a prokleté dítě všichni kmotři a kmotřenky zapili Máslovým ležákem.

Anotace knihy Harry Potter a prokleté dítě:

Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.

Jak vypadal tematicky pojatý křest, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací