Tříska, Holland a Ferrara se setkali s fanoušky i novináři

Vzpomínalo se na natáčení, první návštěvu Prahy či náročné obsazování rolí.

 

Úvod MFF Praha – Febiofest se nesl v česko-polsko-americkém duchu. Setkat jsme se totiž mohli s legendárním českým hercem Janem Třískou, významným americkým režisérem Abelem Ferrarou a polskou režisérkou a scénáristkou Agnieszkou Holland. Všichni tři hosté přijali jak pozvání na slavnostní zahájení festivalu v pražském Obecním domě, tak se vydali mezi fanoušky a novináře.

Říká se, že dámy mají přednost, a možná právě proto první festivalový den patřil právě Agnieszce Holland a jejímu mysterióznímu krimi thrilleru Přes kosti mrtvých, který ve čtvrtek 23. března 2017 letošní Febiofest otevřel. Tento poměrně čerstvý film měli možnost zhlédnout pouze diváci na německém Berlinale, v Polsku, v Bratislavě a v Sofii. Česká republika je pátá zem, která bude mít možnost snímek vidět. Agnieszka Holland na tiskové konferenci mimo jiné prozradila, že obsadit ústřední postavu, excentrickou Janinu Dušejkovou, byl velký boj. Z více jak třiceti skvělých polských hereček byla vybrána Agnieszka Mandat, která musela pro tuto roli zestárnout, přibrat a zešedivět, protože ve skutečnosti vypadá příliš krásně a přitažlivě. Rozdíl to byl prý tak velký, že Agnieszku Mandat při uvedení v Berlíně nikdo nepoznal. Dokonce ani producenti.

Svérázná Agnieszka Holland se v Praze těšila nejen zájmu novinářů, ale i fanoušků, kteří ji obklopili na piazzetě před multikinem CineStar Anděl a toužili po autogramu či společné fotografii. Přízní novinářů a diváků se těšili i dva velcí umělci a čerství držitelé Kristiána za přínos světové kinematografii, a to Abel Ferrara a Jan Tříska.

Velikán amerického nezávislého filmu mluvil nejen o svých filmech, ale i o své první návštěvě Prahy v roce 1974. „Tenkrát jsem se sem skoro nedostal, protože když zastavili vlak na hranici, tak chtěli, abych se oholil. Bylo těžké se přes tu hranici vůbec dostat. Vzpomínám si na vojáky, jak tam seděli a když mi jeden z nich sebral pas, tak jsem si říkal do p…, co teď bude. Chtěli abych si oholil knír, abych odpovídal fotografii v pasu,“ prozradil s úsměvěm Ferrara. Navíc dodal, že ho velmi pobavilo, když dostal několik nabídek na odkup odrbaných Wranglerek, které měl přímo na sobě.

Na Febiofestu budeme moci zhlédnout pět jeho filmů v rámci sekce Profil: Abel Ferrara. Programoví ředitelé vybrali krimi thriller Anděl pomsty, krimi drama Poručík, životopisné drama Pasolini, drama Vítejte v New Yorku a dokument Hledání Otce Pia, který je zároveň předkrm k chystanému celovečernímu snímku.

Poté se slova chopil legendární český herec Jan Tříska, jenž roku 1977 emigroval do USA. Herec, kterého můžeme znát z nespočtu filmů, jako je například Na samotě u lesa, Obecná škola, Lid versus Larry Flynt či Želary, na 24. Febiofestu osobně uvedl fantasy drama Radúz a Mahulena, kde spolu s Magdou Vášáryovou ztvárnil ústřední dvojici. „Byla nám strašná zima. Točili jsme to ve Vysokých Tatrách a byli jsme polonazí. A spolupráce s režisérem Petrem Weiglem a Magdou Vášáryovou byla nádherná,“ zavzpomínal na natáčení snímku z roku 1970 Jan Tříska.

 

Jak vypadala tisková konference s Janem Třískou, Abelem Ferrarou a Agnieszkou Holland, se můžete podívat i ve fotogaleriích na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací