Filmové události #41/17: V kinech taje Sněhulák, pražský Veletržní palác hostí Manifesto

Adaptace knihy Joa Nesba diváky zklamala.
 
 
 
Daniel Day-Lewis míří naposledy do kin. Sněhulák s Michaelem Fassbenderem u diváků úspěch nesklízí. One woman show Cate Blanchett se odehrává v Národní galerii. Do kin se pomalu chystá Milada. Noví mutanti X-Men lákají na herečku z Game of Thrones.

#41/17

Michael Fassbender jako Harry Hole neboduje, přestože o prvním promítacím víkendu v Česku na něj přišlo nejvíc lidí. Sněhuláka podle jedné z nejvyzdvihovanějších knih série detektivek Joa Nesba natočil Tomas Alfredson, autor takových filmů jako Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven. Na nejnovější kus se ale z řad fanoušků knižní série (jako vždy, když je adaptovaná knižní tutovka) snesla kritika. Sněhulák je ale podle recenzenta Rottena Tomatoese nedotažená do konce, protože štáb se musel vzdát natočení až 15 procent scénáře kvůli předčasnému odjezdu z Norska.

Na jaře příštího roku se vrátí X-Meni. S podtitulem Noví mutanti lákají na neotřelé proklování a dle traileru se snaží i řádně děsit. Novou postavou bude Rahne Sinclair / Wolfsbane, kterou ztvárnila herečka Maisie Williams, Arya Stark ze seriálu Hra o trůny. Do českých kin se kus dostane 12. dubna 2018.

V rámci podzimního uvedení sezony v pražské Národní galerii se návštěvníkům, nebo klidně řekněme divákům, otevřela jedinečná výstava Manifesto. V režii Juliana Rosenfeldta se v jednom z pater holešovického Veletržního paláce za plentou skrývá třináct obrazovek, z nichž všech promlouvá Cate Blanchett (Pán prstenů, Královna Alžběta). Vždy jako mluvčí určitých uměleckých směrů ve třinácti životních rolích a situacích. Film z roku 2015 tak pronikl do galerie jako výstavní objekt.

Phantom Thread. Tak zní jméno pravděpodobně posledního filmu, v němž se objeví Daniel Day-Lewis. Držitel tří oscarových sošek (Moje levá noha, Až na krev, Lincoln) avizoval, že s herectvím končí. Film do kin dorazí 25. prosince, natočil a napsal jej Paul Thomas Anderson. Děj se točí okolo britské smetánky 50. let, kterou si bere do parády londýnský módní návrhář.

Ve Francii zemřela stoletá Danielle Darrieux. Po Jeanu Rochefortovi je to v krátkém sledu další francouzská filmová ikona. Herečka se objevovala po boku velkých hvězd jako Jean Gabin ve filmu Svatý rok nebo Gérard Philip, s nímž hrál ve snímku Červený a černý. V roce 2002 byla oceněna na Berlinale za roli ve filmu Osm žen.


 

Už 2. listopadu se v kinech objeví snímek Milada, vyprávějící osud popravné bojovnice s komunismem, právničky Horákové. Natáčel David Mrnka, v hlavní roli americká herečka Ayelet Zurer (Andělé a démoni), ta měla unikátní možnost mluvit s dcerou Milady Horákové.


 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací