Piargy (2022)

Režie:
Premiéra v ČR: 5. 1. 2023 ()

Synopse: Film o lásce, vášni a naději. Vesnice Piargy žije hříšným životem, až o jedné masopustní noci zcela zmizí. Jako by ji peklo pohltilo i s lidmi, domy a zvířaty. Naplní se proroctví staré vědmy Uly o příchodu Antikrista a krutém trestu? Piargy jsou symbolem novodobé Sodomy a Gomory.

Mladá, krásná a chudá Juliša (Judit Bárdos) se provdá za Martina (Daniel Fischer), syna nejbohatšího statkáře v Piargách, a ocitá se tak v rodině, kde vládnou velmi tvrdá pravidla. Nejen, že musí čelit nepříjemnému tlaku tchýně, ale nedokáže se ani ubránit násilným svodům tchána (Attila Mokoš). Juliša se přesto do manželova otce zamiluje a vzniká tak podivný milostný trojúhelník. Zakázané tajemství však nezůstává dlouho utajené a všichni z něj zatouží vytěžit nějaký prospěch. Julišina sestra (Lucia Siposová), lidé v obci a dokonce i vesnický kněz. Vesnice Piargy tak žije hříšným životem, dokud jedné masopustní noci úplně nezmizí. Jako by ji čerti odnesli s lidmi, domy i zvířaty. Naplňuje se proroctví staré místní vědmy Uly o příchodu Antikrista a krutém trestu?

Recenze:
Vesnice, která zmizela. Nejen o tom pojednává slovenský snímek Piargy. Ten se zaměřuje na malou horskou vesničku na Slovensku. Příběh se odehrává ve třicátých letech minulého století, krátce před vypuknutím druhé světové války. Mladá, krásná a chudá Juliša se provdá za Martina, syna nejbohatšího statkáře v Pirgách. Rázem se tak ocitá v rodině, kde vládnou velmi tvrdá pravidla. Nejen, že musí čelit nepříjemnému tlaku tchýně i násilným svodům tchána, Juliša se přesto do manželova otce zamiluje, díky čemuž vzniká podivný milostný trojúhelník. Zakázané tajemství však nezůstává dlouho utajené a všichni z něj zatouží vytěžit nějaký prospěch (Julišina kamarádka, její sestra nebo dokonce i kněz). Vesnice Pirgy žije hříšným životem, dokud jedné masopustní noci úplně nezmizí pod nečekanou lavinou. Naplňuje se proroctví staré místní vědmy Uly o příchodu Antikrista a krutém trestu?

(photo&video: )

Video



Galerie


Články k filmu

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací