V temnotě (2011)

Režie:
Premiéra v ČR: 15. 11. 2012 ()

Synopse: Nejnovější snímek polské režisérky Agnieszky Holland, nominovaný na Oskara za nejlepší cizojazyčný film a ověnčený řadou prestižních cen po celém světě. Drama natočené podle skutečných událostí, které se odehrály v nacisty okupovaném Lvově (tehdy Polsko, nyní Ukrajina). Leopold Socha, malý polský zlodějíček a zároveň údržbář místních kanalizací, schová za peníze v podzemním labyrintu skupinu Židů, kteří se snaží uniknout likvidaci lvovského ghetta. Zpočátku je hlavním Leopoldovým motivem cynická snaha vydělat, postupně ale vzniká mezi ním a skupinou zvláštní pouto, které se s každou novou dramatickou událostí v podzemí prohlubuje. Když skupině dojdou peníze, Leopold vidí, že je nemůže opustit a skrývá její členy dále, za což jemu i celé jeho rodině hrozí smrt. Film diváka díky skvělé režii a kameře doslova vtahuje nejen do atmosféry tmavého lvovského podzemí, ale i do výjimečného příběhu mužů, žen i dětí, kteří se čtrnáct měsíců snaží za neustále vzrůstajícího nebezpečí vyhnout smrti. Snímek se vymyká obvyklým hollywoodským schématům, ve kterých jsou pouze dobré a špatné postavy. Zde mají hrdinové obě stránky, o to jsou ale lidštější, působivější a nám bližší.

Recenze:
Jinak je postup příběhové linie poměrně typický a sám sobě se musím smát, když to vyčítám filmu podle skutečných událostí, ale je to tak. Námět se podle všeho zakládá na jednom základním použitém prvku, čímž myslím prostředí lvovské kanalizace. Silně to zapůsobí, pokud opravdu zapojíte svou empatii a vcítíte se do strachu pronásledovaných, jenže základním rysem tmy je, že se v ní špatně vidí a scény v kanalizaci tak mohou připomínat prostě špatně osvícené divadelní jeviště. Ten dojem umocňují komorní výjevy ze Lvova na povrchu.

(photo&video: )

Video



Galerie


Články k filmu

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací