Kim Novak převzala na Febiofestu Kristiána a přivezla do Prahy svoje obrazy

vystava_kim_novak_obr_00Femme fatale z Vertiga je hrdá na český původ.

Kim Novak, herečka a umělkyně s českými kořeny je u nás známa především díky svým filmovým rolím. Excelovala například v Hitchcockově mysteriózním romantickém thrilleru Vertigo, zahrála si po boku mnoha slavných mužů, mezi které patří James Stewart, Frank Sinatra či Kirk Douglas. Za svůj herecký talent a krásu, jenž svým rolím během kariéry vdechla, převzala na letošním MFF Praha – Febiofest Kristiána za přínos světové kinematografii.

Kromě prestižního ocenění přivedlo Novak do Prahy ještě něco jiného. Naskytla se nám totiž jedinečná možnost, a to poznat tuto charismatickou ženu nejen jako herečku, ale i malířku. Výtvarné vzdělání získala na Art Institute of Chicago a již od 70. let minulého století se věnuje tvorbě obrazů. Malování ovšem není pouze jejím koníčkem, ale i arteterapií, která ji pomáhá při zvládání její duševní poruchy. A jak sama Kim podotýká, ráda by, aby její obrazy pomohly získat peníze pro nadace, jež se zabývají léčením a pomocí lidem s duševními poruchami. Domnívá se, že výstava by mohla tuto problematiku dostat více do popředí.

Výstavu Kim Novak: Paintings organizovanou Febiofestem můžete navštívit do 19. dubna 2015 v Zimním refektáři Strahovského kláštera. Filmové fanoušky bezesporu zaujme informace, že mezi dvěma desítkami obrazů je k vidění i obraz Vertigo / Závrať.

Na tiskové konferenci se řešil i český původ herečky, na kterém si velice zakládá, což dokazuje i její umělecké jméno, narodila se totiž jako Marilyn. Kim sice prozradila, že její rodina pocházela nejspíše někde z Plzeňska, ale podrobnosti si bohužel nepamatuje: „Můj tatínek byl učitel a měl velice rád dějepis a neustále nám vyprávěl o dějinách naší rodiny, kterou měl dopodrobna zaznamenanou. Mě v té době ale více zajímali kluci, moc jsem neposlouchala a nedávala pozor. Dnes si přeji, abych mu bývala tehdy víc naslouchala.“

Jak to na tiskové konferenci a zahájení výstavy ve Strahovském klášteře vypadalo, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na našem oficiálním Facebook profilu.

vystava_kim_novak_obr_01

vystava_kim_novak_obr_02

vystava_kim_novak_obr_05

vystava_kim_novak_obr_03

vystava_kim_novak_obr_04

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací