Láska ve filmu aneb Co si pustit na prvního máje?

televize_otaznik_plakat_ck_v2Láska k filmům platí celoročně, ale co filmy o lásce?

První máj, lásky čas. Jde o svátek mnohem snesitelnější, než Valentýn. Třeba proto, že nekřičí z výloh všech obchodů, rozkvetlá příroda nás láká ven (a alergiky k doktorovi), ale nejtepleji bohužel ještě není. Takže se svou drahou polovičkou můžete klidně zůstat doma a oslavit toto zamilované datum s nějakým tematickým snímkem. My vám s výběrem rádi pomůžeme. A protože láska má mnoho podob, i mezi našimi tipy jsou nejrůznější žánry a přístupy k tomuto zásadnímu tématu.

Být Těžce zamilován do Gwyneth Paltrow, to asi není žádný problém. Vždy elegantní herečka ale v této komedii představuje morbidně obézní Rosemary. Naštěstí má nového přítele Hala (Jack Black), který vidí její vnitřní krásu, a proto je pro něj ta nejúžasnější žena na světě. On ale doslova vidí jen její vnitřní krásu, protože byl zhypnotizován. Co bude, až zjistí, jak jeho vyvolená opravdu vypadá?

Láska na kari, to je prostý, pohodový příběh o lásce k jídlu a vaření, k tomu střet dvou kultur a Helen Mirren v hlavní roli. Oceníte zvláště, pokud jste milovníky indického jídla a hudby. Naservíruje vám exotickou lahůdku, snadno stravitelnou, kterou si užijete, ale podruhé už si ji nejspíš neobjednáte.

Bláznivá, zatracená láska je příkladem dalšího příjemného filmu, který dobře zabaví, přitom se v něm objevují zajímaví herci, a sledujeme hned několik propletených příběhů. Navíc jde o lásku s různými problémy, v rozličných životních situacích. Těšit se můžete na Ryana Goslinga, Emmu Stone, Julianne Moore či Kevina Bacona…

Úspěšný román Cecelie Ahern s názvem P.S. Miluji Tě se dočkal zfilmování s Hilary Swank a Gerardem Butlerem. Jde o příběh velké lásky, která bohužel skončila smrtí manžela. A hlavní hrdinka Holly se s tím musí smířit. Je to pro ni zdrcující, ale najít novou cestu životem jí pomáhá opět její životní partner – než navždy odešel, přichystal jí dopisy, ve kterých se ji snaží posunout dál…

Seznam romantických filmů by nikdy nemohl být kompletní, pokud by se v něm neobjevila jména Meg Ryan a Julia Roberts.

Pohled na pomalé připojování k internetu, okukování e-mailové schránky a nevědomí o totožnosti druhé osoby díky sociálním sítím, to bude mladším divákům Lásky přes internet připadat spíše jako sci-fi. Pro ten zbytek jde o nostalgické, velice příjemné vyprávění o dvou obchodních konkurentech v podání Meg Ryan a Toma Hankse, kteří se do sebe nevědomě – anonymně – zamilují. No a dál už to znáte…

Láska Michaela Hanekeho je dojemné drama o páru, který se musí vyrovnávat se stářím a zdravotními problémy. Ukazuje oddanost a bolest s láskou spojenou. Pokud hledáte film, který není banální, ale jde hluboko k podstatě vztahu, už víte, co si pustit.

Nevěsta na útěku je dalším příkladem pohodové romantické komedie, kterou stačí vidět sice jen jednou, ale i tak to může být příjemná, odpočinková záležitost. Maggie, v podání Julie Roberts, neustále utíká ženichům od oltáře, až tím začne být proslulá. Přijít problému na kloub se rozhodne novinář Graham, kterého nehraje nikdo jiný, než Richard Gere. Osvědčená herecká dvojka opět funguje.

Gaspar Noé sice natočil Lásku (Love), ale možná ji měl pojmenovat Soulož. Tento snímek je rozhodně velmi specifický, erotický, a v tomto ohledu jaksi, ehm, nenechává již žádný prostor fantazii. Pokud si ho chcete přece jen pustit, asi nepatří zrovna na první rande. Oceníte ho spíše v pokročilou noční hodinu. No a možná radši sami.

Závěrečný tip patří těm divákům, kteří si na všelijaké oslavy lásky nepotrpí, nebo si zrovna užívají svobody. A k jejich štěstí ne každý filmař je ve vztahu k lásce tak optimistický, například Alejandro González Iñárritu, který natočil Amores perros – Láska je kurva. Výsostně zvládnutá režie i spletitý příběh nás nemohou nechat v klidu. Kruté osudy hlavních postav rozhodně nejsou oddychovou podívanou, ale to už napovídá nekompromisní název.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací