Zlatého ledňáčka si z 32. Finále Plzeň odnesl snímek Domestik

Diváci měli možnost zhlédnout 127 projekcí.
 
 
Letošní filmový festival Finále Plzeň, který prezentuje českou filmovou, televizní i internetovou tvorbu a nově i projekty vzniklé v české koprodukci, je za námi. Na závěrečném ceremoniálu byly oceněny snímky v několika soutěžních kategoriích. Kdo získal Zlaté ledňáčky?

O tom, kdo si odnese ocenění z 32. Finále Plzeň rozhodovaly čtyři mezinárodní poroty složené ze zahraničních tvůrců a filmových profesionálů. Navíc, tři studentské poroty určily, komu budou uděleny nestatutární ceny.

Zlatého ledňáčka v kategorii Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film získalo drama Domestik o proměně vášně v sebedestruktivní obsesi. Pro sošku si přišla delegace ve složení Jakub Jíra, Adam Sedlák, Tereza Hofová, Jakub Jurásek a Jan Šulcek. Nejlepším dokumentem se stal snímek Tomáše Bojara Mimořádná zpráva. Cena Zlatý ledňáček za nejlepší studentský́ krátkometrážní film byla udělena kraťasu Spolu sami.

Porota rozhodovala i o nejlepších televizních a internetových projektech. V kategorii „cyklická tvorba“ bodoval Rédl Jana Hřebejka a v kategorii film a minisérie zvítězila Dukla 61 Davida Ondříčka.

Studenti Západočeské univerzity v Plzni udělili čtyři nestatutární ceny, a to počinům Toman (celovečerní hraný a animovaný film), Central Bus Station (dokumentární film), Most! a Metanol (televizní a internetové projekty).

Slavnostním večerem hosty provedli festivaloví moderátoři Jan Cina a Petr Vančura, kteří prozradili, že festival navštívilo 14 500 diváků a uvedeno bylo celkem 127 projekcí. Další Finále Plzeň, již 33. ročník by se měl konat od 16. do 21. dubna 2020. 

(Foto: Finále Plzeň)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací