V síti: Režisér Vít Klusák promluvil o výběru dívek, osudech predátorů a preventivní osvětové kampani

„Chystáme preventivní osvětovou kampaň.“
 
 
Dokument Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti bezesporu patří k nejdiskutovanějším filmům současnosti. Tři dospělé herečky se pod rukama maskérek proměnily ve tři dvanáctileté dívenky a vydaly se na sociální sítě vyzkoušet prožít si to, co může postihnout každé dítě.

„Je to napínavé nahlédnutí za oponu dětského pokoje, ve kterém se nachází dítě, které neodolá pokušení, si skrze internet popovídat s někým cizím, kdo ho chce svést a získat od něho intimní materiály,“ přibližuje dokument režisér Vít Klusák.

Tvůrci hned od začátku věděli, že si budou muset „dětský“ svět vytvořit v ateliérech, protože natáčet se skutečnými dětmi by nebylo možné. Proto proběhl casting, kde hledali dospělou herečku, která by ztvárnila dvanáctiletou dívku. Vít Klusák prozradil, že původně chtěli natáčet pouze s jednou herečkou. Postupně jim ale došlo, že nemohou svalit tuto pracovní zátěž na bedra jedné aktérky. Navíc, dívky byly tak rozdílné (povahou, energií …), že se nakonec rozhodli obsadit herečky tři.

Film nebude žít ale pouze v kinech. „Chystáme preventivní osvětovou kampaň, do které jsme poslední půlrok investovali většinu času. Díky ní jsme sestříhali verzi, která je vhodná od 12 let a je protkána vstupy našich hereček, kde padají vysvětlení a rady. Připravili jsme i webové stránky. Zároveň chceme dělat besedy. Připravili jsme komiks pro mladší děti,“ přiblížil přesah filmu Vít Klusák.

Během deseti dnů oslovilo Anežku Pithartovou, Terezu Těžkou a Sabina Dlouhou 2458 potencionálních predátorů. Režisér uvedl, že mají od policie kusé informace o tom, že stíhají deset mužů, kteří jsou ve filmu zachyceni. Dokonce padly i nějaké rozsudky ve zkráceném řízení a jeden z mužů odešel s podmínkou. „Důležitá věc. Někteří diskutující nadávají, jak to, že se policie nezabývá všemi 2 500 muži, kteří naše holky za deset dnů oslovili. Bylo to dva a půl tisíce kontaktů. Holky komunikovaly s dvěma sty, třemi sty muži. Policie si z toho množství vybrala kontakty, a především se zaměřila na ty, kteří to dohnali až k osobní schůzce,“ doplnil režisér. Celý rozhovor naleznete na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací