Filmový svět Christophera Nolana: Od Batmana, přes kouzelníky, sny ve snu a kukuřičná pole až po tikající válečné drama

A zanedlouho k tomu přibude i Tenet.
 
 
Christopher Nolan má na svém kontě několik filmových hitů a stojí za ním velké množství fanoušků. Se svými snímky se vždy pokouší být inovativní a předvést s nimi něco nového a doposud neviděného, o což se pokouší i ve své novince Tenet. Častým Nolanovým spolupracovníkem je mimo jiné Michael Cain, který se objevil v osmi z jeho jedenácti celovečerních děl, čímž se stal téměř stálicí jeho filmů (něco jako Samuel L. Jackson a Tarantino). Veškeré Nolanovi snímky pak produkuje jeho manželka Emma Thomas. Jeho díla jsou také známá svým neotřelým hudebním doprovodem, za kterým obvykle stojí Hans Zimmer, další z Nolanových častých spolupracovníků. Nolan byl několikrát nominovaný za scénář i režii na Baftu, Zlatý globus i Oscara, zatím však nikdy nevyhrál. Změnit to může jeho nejnovější počin Tenet, který vstupuje do kin tento čtvrtek. Ještě, než se tak však stane, pojďme si připomenout Nolanova ostatní díla.

 

SLEDOVÁNÍ (1998)

Nolanův první celovečerní film měl stopáž pouhých devětašedesát minut a Nolan se v něm ujal nejen režie a tvorby scénáře, ale také se postavil za kameru. Snímek si doslova sám natočil. Jedná se o mysteriózní drama, které chytře maže hranici mezi tím, kdo tu sleduje koho. Zajímavostí může být, že celá podívaná je černobílá, a to z toho důvodu, že štáb neměl peníze na osvětlovací příslušenství. Nedostatek financí také zapříčinil, že část příběhu se natáčela v domě Nolanových rodičů. Mimo jiné se jedná i o první producentskou spolupráci Nolana a jeho manželky Emmy Thomas, která produkovala i všechny ostatní jeho filmy.

(Foto: Sledování)

MEMENTO (2000)

Pak přišlo na řadu drsné Memento, mysteriózní a psychologický thriller o Leonardovi, který se, i přes ztrátu paměti, rozhodne pomstít za vraždu své ženy a dopadnout její vrahy. Příběh je vyprávěn neobvyklým způsobem, každá důležitá filmová scéna končí tam, kde předchozí začala, a tak musí být diváci v neustálém střehu, aby spletitý děj dobře pochopili. Příběh je inspirovaný původní povídkou Nolanova bratra Jonathana Nolana. V hlavních rolích se zde pak představují Guy Pearce a Carrie-Anne Moss. Memento také zaznamenalo první z Nolanových četných nominací na Oscara, snímek bojoval v kategorii střihu a nejlepšího původního scénáře.

(Foto: Memento)

INSOMNIE (2002)

Uběhly další dva roky a Nolan předvedl světu Insomnii. Žánrově se snímek pohybuje na podobném pomezí jako předchozí dva. Představuje na první pohled jednoduchou detektivní zápletku, která však skrývá více. Nevšední je i lokace, kde se příběh odehrává, tedy Aljaška a polární kruh. Nolan zde také poprvé spolupracuje s velkými hollywoodskými jmény, objevují se zde například Al Pacino, Robin Williams či Hillary Swank. Zajímavostí pak může být, že spisovatel Robert T. Westbrook později adaptoval scénář do knižní podoby.

(Foto: Insomnia, Warner Home Video)

BATMANOVSKÁ TRILOGIE (2005, 2008, 2012)

Mezi Nolanova nejuznávanější a nejlépe oceňovaná díla patří bezesporu třídílná sága o populárním komiksovém hrdinovi. Tyto tři snímky jsou také mnohými považovány za jedny z nejlepších superhrdinských filmů. Začalo to v roce 2005 filmem Batman začíná, kdy se coby titulní netopýří muž poprvé představil Christian Bale. Stálicemi se vedle něj stali Michael Cane jako sluha Alfred, Gary Oldman coby komisař Gordon a Morgan Freeman v roli zámožného investora a kolaboranta Luciuse Foxe. O tři roky později přišel Temný rytíř, který se stal památným především díky Jokerovi v podání Heatha Ledgera. Ten krátce po uvedení filmu do kin spáchal sebevraždu a za svou roli si pak vysloužil posmrtného Oscara. Z nejslabší je pak považován třetí a poslední díl trilogie, Temný rytíř povstal (2012), který představil komiksové postavy jako je Bane (Tom Hardy), Catwoman (Anne Hathaway) nebo dokonce Robin (Joseph Gordon-Levitt), ten se jím však oficiálně stal až v závěru příběhu.

(Foto: Temný rytíř povstal, Warner Bros. Pictures) 

DOKONALÝ TRIK (2006)

Mezi prvním a druhým dílem Batmanovské ságy pak vzniknul Dokonalý trik. I zde se opět objevuje Christian Bale, a tentokráte je jeho společníkem Hugh Jackman. Ti se na plátně střetávají jako dva soupeřící kouzelníci, jejichž vzájemná snaha předčít jeden druhého se brzy mění ve smrtelnou past. Na place jim s jejich výkony pomáhal i skutečný kouzelník Ricky Jay, který fungoval jako magický poradce. V příběhu se objevuje i skutečná postava Nikoly Tesly, jehož roli si střihnul zpěvák David Bowie.  Dokonalý trik si vysloužil i dvě nominace na Oscara, a to za výpravu a kameru. Celý děj je pak inspirovaný stejnojmenným románem Christophera Priesta, který vyšel poprvé v roce 1995.

(Foto: Dokonalý trik, Touchstone Pictures a Warner Bros. Pictures. All Rights Reserved)

POČÁTEK (2010)

Ještě, než pak uvedl závěrečný díl trilogie s netopýřím mužem, stihl Nolan uchvátit svět Počátkem. Zde si kladl otázku: „Co kdyby sny měly sny?“ Celá podívaná je nevšední, nejen po vizuální stránce, a pohrává si nejrůznějšími způsoby s myšlenkami diváků. Není tak divu, že ve spojení s nejednoznačným koncem, vyvolal Počátek opravdu značné diskuse a spekulativní teorie. Mimo to pak snímek nabízí hvězdné obsazení, kterému velí Leonardo DiCaprio, po jeho boku se pak objevují Ellen Page, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy, Marion Cotillard či Michael Caine. Pro Nolana byl Počátek i prvním velkým úspěchem na Oscarech, z osmi nominací vytěžil čtyři, a to za kameru, mix zvuku, střih zvuku a vizuální efekty. V jednom rozhovoru pak Nolan přirovnal hlavní role k lidem podílejícím se na vzniku filmu: Cobb (DiCaprio) je režisér, Arthur (Gordon-Levitt) producent, Ariadne (Page) výtvarnice, Eames (Hardy) herec a Fischer (Murphy) představuje diváky.

(Foto: Počátek, Warner Bros. Pictures) 

INTERSTELLAR (2014)

Obdobně propletený je i Interstellar. Ten představuje post-apokalyptickou budoucnost, ve které hrají hlavní roli zničená kukuřičná pole a prachové bouře. Život lidstva na Zemi se tedy chýlí ke konci a je potřeba najít alternativu, ta sahá až za hranice naší galaxie. Obdobně jako Počátek, i Interstellar zmátl diváky a přinesl více otázek než odpovědí. Protagonisty tu pak představují Matthew McConaughey, Anne Hathaway a Jessica Chastain, v malé, ale významné roli, se pak objeví i Matt Damon. Nolan zde opět zabodoval po stránce vizuálních efektů, za které si opět odnesl Oscara. Na scénáři pak spolupracoval se svým bratrem Jonathanem.

(Foto: Interstellar, Warner Bros. Pictures) 

DUNKERK (2017)

Před třemi roky pak přinesl další nevšední podívanou. Tentokráte si vzal na paškál druhou světovou válku a evakuaci obklíčených britských, francouzských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku. I obyčejné válečné drama však zvládnul podat neobvykle. Příběh sledujeme ze tří pohledů, souš (pozemní vojáci), vzduch (letectvo) a moře (civilní námořníci a rybáři) a tří časových linií. To vše za doprovodu intenzivního zvuku tikotu, které Hans Zimmer vytvořil pomocí Nolanových náprsních hodinek. Napínavá podívaná nabízí i hvězdné obsazení, které čítá jména jako Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Harry Styles, nebo James D’Arcy. Dunkerk překonal svými výdělky i snímek Zachraňte vojína Ryana, čímž se stal nejúspěšnějším válečným filmem vůbec.

(Foto: Dunkerk, Warner Bros. Pictures) 

TENET (2020)

Zatím posledním Nolanovým dílem je Tenet. V tomto špionážním dramatu, inspirovaném bondovkami, slibuje Nolan nevšední podívanou. Trailery mnoho neprozradily, diváci akorát tuší, že děj se točí kolem nevšedních hrátek s časem. V hlavní roli se tu objevuje John David Washington, syn Denzela Washingtona. Po jeho boku pak stanou Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh či Aaron Taylor-Johnson. Jedná se také o první blockbuster letošního roku, neboť většina jich byla posunuta z důvodu pandemie covid-19, stejně jako Tenet. Čeští diváci se na něj však mohou těšit již od čtvrtka 27. srpna.

(Foto: Tenet, Warner Bros. Pictures) 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací