Filmové tipy: Sacha Baron Cohen a jeho šílená alter ega, které je to nejbláznivější?

Těžko říct.
 
 
Tento výrazný britský komik židovského původu za svou dosavadní kariéru totiž stačil vyprodukovat hned několik kultovních postav, které se navzájem předbíhají ve své bizarnosti, excentricitě a absurditě svého počínání. Všechny se instantně staly téměř legendárními a vžily se do povědomí mainstreamu. Sacha Baron Cohen si ve všech svých dílech bere nekrytě na paškál různá společenská témata a vytváří téměř vodopád za sebou jdoucích nekorektních narážek. Jedná se o poměrně specifický humor, který si však našel své věrné fanoušky. Ti se aktuálně radují, protože se na obrazovky vrátil jako Borat v pokračování, jehož název je dlouhý jako fronta na testy na covid. Pojďme si ale připomenout, jak to celé vlastně bylo.

Vše to začalo v roce 1999, kdy světlo světa poprvé spatřil rapper a reportér Ali G, jehož smýšlení je založeno na veškerých stereotypech, na které si jen vzpomenete.  Charakterově navíc představoval tzv. chava, tedy bílého Brita imitujícího černé anglické hip hopery. Tehdy debutoval v krátkých skečích v satirickém britském komediálním pořadu The 11 O’Clock Show, v níž Ali G dělal bodré a neotřelé rozhovory s četnými britskými slavnými osobnostmi.

Později si vytvořil svůj vlastní pořad Da Ali G Show a následovalo i několik televizních filmů. Průlom však přišel v roce 2002 s filmem Ali G Indahouse, ve kterém se představil širšímu publiku. Za svou dlouholetou dobu působení stihl Ali G zesměšnit nesčetné množství hostů, v jednom skeči se dokonce krátce střetl i s Donaldem Trumpem.

V roce 2007 však odešel Ali G do důchodu. Na scénu se ale krátce vrátil v roce 2014 v Ali G Rezurection. Kromě zmíněného Trumpa, pak Ali G za svou kariéru stihl udělat rozhovory s osobnostmi, jako jsou fotbalista David Beckham a jeho manželka zpěvačka Victoria Beckham, jeden z prvních mužů na měsíci Buzz Aldrin či britský biskup Lindsay Urwin, kterého přiměl přiznat, že bůh stvořil vesmír a otázal se, zda od té doby pak odpočíval.

Když už si všichni zvykli na Aliho G, nastoupil na scénu Borat, sedmý nejslavnější Kazach na světě. Borat, celým jménem Borat Sagdijev, se jakožto jeden z nejlepších reportérů kazašské státní televizní stanice vydává do Ameriky natočit dokument o této báječné zemi neomezených snů. Po cestě se stihne zamilovat do Pamely Anderson a nějakým způsobem urazit každého, s kým přijde do styku.

Baron Cohen tento snímek natočil opravdu nevšedním skoro až dokumentárním způsobem, díky čemuž tak trochu připomíná skrytou kameru. Snímal rozhovory s nevědomými účastníky a oběťmi svého skandálního počínání. Vlivem toho nabízí celá podívaná bezpočet památných scén, jako je třeba nahatá honička mezi Boratem a jeho asistentem, večeře u upjatých Američanů, žádost o ruku Pamely Anderson či zpěv „kazašské hymny“ na rodeu.

Borat byl také takovým fashion trendsetterem, neboť poprvé představil a následně zpopularizoval nošení pánských plavek jménem mankini, jenž mnoho nezakrývají. Borat však pokračoval ve své existenci i mimo film, objevil se v různých rozhovorech a na akcích pestrého charakteru. Při moderování cen MTV se například sklonil před „kazachským prezidentem“ a políbil mu jeho klín, což vyvolalo četné ohlasy ze strany Kazachů. Ti vůbec vedli dost sporů s touto fiktivní postavou a měli velké problémy se stejnojmenným filmem a zobrazením jejich národa.

(Foto: Ali G Indahouse, Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu, Everyman Pictures) 

Naopak Rakušané neměli nic proti Brünovi, rakouskému gayovi a další z kreací Barona Cohena. To však nic nemění na tom, že i on byl obdobně kontroverzní postavou jako Borat, zvláště pak po LGBT stránce, která vyvolala mnohé kritiky, přes to, že šlo zjevně o satiru. Postava Brüna se prezentuje jako prestižní módní reportér, který se též vydává do USA poznat tamější národ a zvyky. Z toho je zřejmě, že samotný film je pak natočen ve stejném duchu jako Borat.

Coby Brüno dokonce Sacha Baron Cohen odkryl i jednoho ze členů teroristické organizace Brigády mučedníků Al-Aksá, když skrz interview s Aymanem Abu Aitou zjistil, že se jedná o přívržence této nebezpečné skupiny. Materiály z toho rozhovoru dokonce přispěly k zatčení jmenovaného teroristy.

To poslouží jako vhodné překlenutí k další postavě tohoto komika, tedy Aladeenovi též řečenému Diktátorovi. Jak už název jeho filmu vypovídá, Aladeen je krutý vládce smyšlené Wadijské republiky. Baron Cohen se pak ve snímku objevuje i jako jeho naivní a přihlouplý dvojník Efawadh, který je dosazen na trůn, když je Aladeen unesen po jeho příchodu do New Yorku na jednání OSN. Po útěku od únosce se pak Aladeen (oholený a k nepoznání) ocitá sám uprostřed New Yorku a začíná objevovat strasti i slasti obyčejného života smrtelníků, a dokonce se stihne i zamilovat.

Tuto postavu Sacha Baron Cohen vytvořil jako satirickou podobu veškerých slavných diktátorů, podle jeho vlastních slov v jednom z rozhovorů však uvedl, že největší inspirací pro Aladeena byl bývalý libyjský vládce Muammar Kaddáfí. Celý snímek je pak věnován Kim Čong-ilovi, bývalému vůdci Severní Koreje. Na rozdíl od předchozích snímků byl Diktátor skutečně hranou komedií s víceméně pevně daným scénářem. To však Baronu Cohenovi nebránilo v tom, aby se coby Aladeen objevil v četných televizních rozhovorech, či dokonce na samotné premiéře svého filmu.

To je ostatně běžná praktika Barona Cohena, které se držel i při slavnostním uvedení svého doposud posledního satirického počinu jménem Grimsby. Zde si klade otázku, jak by asi vypadal bratr Jamese Bonda. A podle všeho by to byl fotbalový huligán ze severní Anglie. Tak lze přesně charakterizovat Nobbyho, dlouho ztraceného bratra seriózního tajného agenta Sebastiana Gravese (Mark Strong). Po letech se však jejich diametrálně odlišné světy nečekaně střetávají a kulminují ve sledu šílených událostí.

Tvůrci zde nabízejí spoustu opravdu explicitních situací. Snad nejvýraznějším momentem celého snímku (i Cohenovi kariéry) je však scéna, kdy jsou dva hlavní hrdinové silou okolností nuceni vlézt do vagíny slonice zrovna ve chvíli, kdy se ona chystá mít pohlavní styk s několika sloními samci po sobě. Po zhlédnutí snímku divákovi tato scéna vskutku zůstane navždy vryta do paměti.

(Foto: Brüno, Diktátor, Paramount Pictures, Grimsby, Columbia Pictures) 

Aby však nedošlo k omylu, tento talentovaný britský komik dokáže zobrazit i seriózní postavu stejně dobře jako tu komicky výstřední. Kromě již zmíněných děl se totiž objevil například i ve snímcích jako jsou filmová adaptace muzikálu Bídníci, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, Hugo a jeho velký objev, či Alenka v říši divů: Za zrcadlem, a všude ztvárnil poměrně výrazné role. Dále také propůjčil svůj hlas lemuřímu králi Jelimánovi, který tak rád trsá trsá, ve filmové sérii Madagaskar.

Nejaktuálněji je pak k vidění na Netflixu hned ve dvou projektech této stanice. Tím prvním je šestidílný seriál Agent zaměřující se na skutečného izraelského agenta Mosadu, který jako první infiltroval Sýrii. Druhé je pak skutečnými událostmi inspirované soudní drama Chicagský tribunál, kde ztvárňuje jednoho z obžalovaných organizátorů protestů proti srazu demokratů z roku 1968.

Jeho fanoušci si ho však mohou opět užít v roli Borata, neboť se vrátil coby populární Kazach skrz Amazon Prime Video, kde je k vidění pokračování pojmenované Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan.

A kterou z postav Sachy Barona Cohena máte nejradši vy?

(Foto: Bídníci, Universal Pictures, Chicagský tribunál, Netflix, Borat Subsequent Moviefilm, Four by Two Films) 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací