Na premiéře dokumentu Zákon lásky nám režisérka Barbora Chalupová přiblížila, jak probíhalo natáčení

„Zjistila jsem, že registrované partnerství vůbec nic neznamená.“

I když jsme se v kinech s Barborou Chalupovou poprvé potkali jako se spolurežisérkou dokumentu V síti, tak na svém sólo projektu začala pracovat ještě před filmem oceněným Českým lvem. Časosběrný dokument Zákon lásky také mapuje velmi aktuální téma, a to cestu zákona, jenž by umožnil manželství všem bez ohledu na jejich sexuální orientaci. Na slavnostní premiéře nového snímku jsme měli možnost režisérce položit několik otázek.

„Na přelomu roku 2017/2018 mě potkali dobrovolníci inciativy Jsme fér a chtěli po mě, abych podepsala petici za manželství pro páry stejného pohlaví. Já jsem se jich v té době, asi jako většina lidí, kterých se to osobně netýká, zeptala: „A on je nějaký rozdíl mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím?“ Zjistila jsem, že registrované partnerství vůbec nic neznamená, těch rozdílů je snad přes sto a homosexuální páry momentálně žijí ve velké nejistotě,“ přiblížila prvotní inspiraci na film režisérka Chalupová.

Štáb s kamerou se během 3 a půl roku podíval na celou řadu míst, jako je Poslanecká sněmovna, veřejná čtení a na spoustu dalších akcí. Během devadesáti minut tak, dle slov režisérky, dostaneme komplexní pohled na tuto tématiku v rámci české společnosti. Možnost vyjádřit se dostala nejen iniciativa Jsme fér, ale i Aliance pro rodinu, církev, společnost či čeští zákonodárci.

Natáčení podpořily i známé osobnosti, které ve filmu můžeme i na pár okamžiků zahlédnout. Jedná se například o módního návrháře Osmanyho Laffitu či herce Jana Cinu. „Vidíme je tam v rámci podpory iniciativy Jsme fér na různých veřejných akcích. Nemluví nějakým způsobem na kameru,“ upřesnila tvůrkyně.

Režisérka a scénáristka Barbora Chalupová prozradila i svoje další pracovní plány: „Můj další dokument měl být Konec světa, který se měl týkat dezinformací, šíření informací a dopadu na jednotlivce. Ale tím, že jsme dokument natáčeli v zahraničí, tak nám do toho padl covid. My teď tento námět předěláváme do hraného filmu a já se vydávám na dráhu hrané režie.“

Celý rozhovor s Barborou Chalupovou naleznete na YouTube kanálu ČK LIVE a fotogalerii ze slavnostní premiéry na našem oficiálním FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací