MCU animák What If…? si klade důležité otázky a představuje paralelní světy, kde se známé příběhy odehrály trochu jinak

A The Watcher to celé sleduje.

Devět epizod a devět příběhů, ve kterých jeden špatný krok nebo malá odbočka jinam vedly ke vzniku zbrusu nových paralelních světů, kde se všechny známé události odehrály s drobným twistem. Tak se prezentuje marvelovský seriál What If…?, který na streamovací servis Disney+ připlul po úspěších pořadů WandaVision, Falcon and the Winter Soldier a Loki, navázat by pak na něj měly ještě letos i příští rok další, ale o tom až později.

Jednotlivé díly pořadu What If…? mají samostatný děj a odehrávají se nezávisle na těch zbylých, snad s výjimkou toho posledního, který dává všechno do souvislostí a celé vyprávění i jednotlivé světy a postavy spojuje. Pojďme si tedy projít jednotlivé epizody a odkazy v nich na klasické MCU filmy.

— VAROVÁNÍ, NÁSLEDUJÍ SPOILERY NEJEN PRO SERIÁL WHAT IF…?, ALE I ZBYTEK MCU FILMŮ! —

DEVĚT OTÁZEK A PÁR ODPOVĚDÍ

Každá z devíti odvysílaných epizod se táže, co by se stalo, kdyby známé dějové linky z MCU šly trochu jiným směrem. A na tyto otázky také různými způsoby odpovídají.

V té první se tvůrci ptají, co by se stalo, kdyby místo Kapitána Ameriky vznikla Captain Carter. A odpovědí je zde hned několik. Za prvé by Steve Rogers i nadále hrdinsky bojoval, ale tentokráte v prototypu Iron Manova obleku, který by se jmenoval Hydra Stomper. Bucky by nepřišel o ruku, nedostal by se do spárů Hydry a nestal by se nájemným zabijákem s vymytým mozkem. No, a Red Skull by byl přenesen děsivou multidimenzionální chobotnicí skrz portál na jinou planetu. V tomto portálu by zmizela i Captain Carter, která by se skrze něj pak vrátila na zem o 70 let později.

I druhý díl, který vypráví o tom, kdyby se T’Challa stal Star-Lordem, nabízí četná zajímavá východiska. V první řadě by se měl vesmír o hodně lépe a všichni by společně navzájem vycházeli poměrně dobře, včetně Thanose. Toho by totiž T’Challa přemluvil z jeho genocidní myšlenky na zabití půlky vesmíru, a stal by se z něj vlastně docela fajn chlap. Na dobré straně by byla i Nebula, tentokráte s blonďatým účesem, která by se spolu s Thanosem stala členkou týmu Ravagers. Na druhou stranu by třeba takový Sběratel měl docela převahu a posbíral by i vzácné artefakty patřící Avengers. V neposlední řadě by pak únos T’Chally také přispěl k vyvinutí vesmírného programu Wakandy, který vznikl za účelem nalezení ztraceného prince.

Kdyby pak Avengers zanikli, ještě dříve, než by vůbec vznikli (tzn. pomřeli by všichni kromě Kapitána Ameriky, který byl v té době ještě v ledu), tak by si Loki poměrně rychle podmanil Zemi. Nejdříve by však také pomohl dopadnout vraha svého bratra a ostatních Avengers, kterým by byl rozhořčený Hank Pym v obleku Yellowjacketa. Dále by třeba také vznikl alternativní Avengers tým složený z, mimo jiné, Kapitána Ameriky, Captain Marvel či později i Black Widow z alternativního světa.

Třetí díl je pak se svou otázkou i odpověďmi na ní poměrně přímočarý. Kdyby totiž Doctor Strange ztratil místo rukou svou životní lásku Christine, tak by zkrátka udělal všechno proto, aby jí zachránil. A to úplně vše. Ve snaze hledání řešení na tento zapeklitý problém by se stal jedním z nejsilnějších tvorů ve vesmíru a obětoval by nejen sebe, ale i celý svět.

Na otázku, jak by to vypadalo, kdyby se v MCU objevili zombies, je odpověď docela jednoduchá: přežili by pouze Spider-Man, Kurt, Hulk, T’Challa, Hope Van Dyne, Bucky, Sharon Carter, Happy Hogan, Okoye a hlava Ant-Mana. A také Vision, ale ten by se snažil udělat všechno, aby uspokojil svou milovanou a velmi nebezpečnou zombie Wandu.

Pokud by se pak Killmonger stal zachráncem Tonyho Starka, tak by v první řadě nikdy nevznikl Iron Man. Namísto toho by Killmonger a Tony vytvořili společně armádu robotů, s jejichž pomocí by si Killmonger podmanil Wakandu. Nečekanou smrtí pak zemřeli Iron Man i Black Panther. Závěrem by pak také vzniklo nepravděpodobná aliance mezi Pepper Potts, Happy Hoganem a Shuri.

A kdyby byl Thor jedináčkem a vyrůstal bez Lokiho, tak by se z něj stal docela rozmazlený spratek pořádající ty nejzuřivější párty v celé galaxii. Loki by spokojeně žil ve své podobě ledového obra a byl by Thorovým nejlepším kamarádem. V rámci Thorovy bujaré oslavy na Zemi by si pak Darcy vzala kačera Howarda, a Jane by na Thora, zápolícího s Captain Marvel, zavolala jeho matku Friggu, protože té jediné by se bál.

V předposlední epizodě se pak tvůrci zeptali, co by se stalo, kdyby Ultron vyhrál. I na to není těžká odpověď. Ultron by si vzal tělo Visiona, pobil by všechny Avengers až na Black Widow s Hawkeye, jejichž jedinou spásou by byla umělá inteligence vědce z řad Hydry Arnima Zoly. Ultron by se pak také potkal s Thanosem, kterému by vzal všechny kameny nekonečna a stal by se tak nepřemožitelným, což by vedlo k jeho střetnutí s The Watcherem.

No a ten by byl díky tomu nucen v posledním díle porušit svůj slib a zasáhnout do dění. To by vedlo k sestavení epického týmu složeného z hlavních postav z předchozích epizod, které by společně porazily Ultrona. Nakonec by pak díky tomu Black Widow z Ultronovy epizody našla nový domov ve světě třetí epizody, neboť ten o svou Black Widow přišel.

 „MÍRNĚ“ POZMĚNĚNÉ ZNÁMÉ I NOVÉ POSTAVY

Hlavní postavou, která pojí všechny díly této obrovské skládanky, které říkáme Multiverse (Mnohovesmír), dohromady, je The Watcher, vlastním jménem také Uatu. Ten dohlíží nad chodem v jednotlivých paralelních světech a v seriálu působí jako vypravěč a průvodce jednotlivými galaxiemi. Watcher pouze sleduje dění ve světech, ale má zakázáno do něj jakkoliv zasáhnout. Jeho postoj se však s postupem času a příchodem finální epizody změní.

V seriálu se pak objevuje obrovské množství alternativních známých postav, každá epizoda však má těch několik podstatných. V té první je to samozřejmě titulní Captain Carter, která figuruje jako nová verze Kapitána Ameriky. A Steve Rogers si tentokráte obléká železný oblek a stává se Hydra Stomperem. Potkáváme zde, mimo jiné, akčního Howarda Starka, budoucího otce Tonyho Starka, a o dost veselejšího a bezstarostnějšího Buckyho.

Významnou roli pak hraje i Star-Lord v podání T’Chally, jehož hrdinské jméno je obvykle Black Panther. Tato verze T’Chally je obzvlášť dojemná, neboť mu ještě před svou smrtí stihl propůjčit hlas Chadwick Boseman, pro nějž se jedná o jeho poslední účinkování v této roli. Celá epizoda tak působí jako úctyhodné rozloučení s tímto, příliš brzo zesnulým, hercem. Tento díl je však bohatý i na další zajímavé verze známých postav. Kromě dobráka Thanose, se zde objevuje i jedna z jeho adoptivních dcer, Nebula, avšak tentokráte má dlouhé blond vlasy a patří k hrdinům. Dále se zde také objevuje trochu upgradovaný Sběratel a další hrdinové i záporáci.

Třetí epizoda je významná vznikem nové týmu Avengers složeného z Kapitána Ameriky či Captain Marvel a dalších. Mimo jiné se zde pak také objevuje Hank Pym jako padouch Yellowjacket, což odkaz na jednu komiksovou linku, kde se jím skutečně stal. V dalším díle je pak představena nová verze Doctora Strange, který, ve snaze změnit minulost a zachránit svou milovanou Christine, do sebe pojme veškerou magii a sílu na světě. Následně jsme seznámeni i se zombie verzemi známých postav a hlavou Ant-Mana. Dále tu máme diktátora Killmongera, který je centrální postavou v šesté epizodě. Příběh poté uvádí na scénu jedináčka párty Thora, nebo Lokiho v jeho podobě ledového obra. V posledních dvou epizodách je pak ve středu dění alternativní verze mocného Ultrona v kůži Visiona.

EASTER EGGS A JINÉ ZAJÍMAVOSTI

Na postavy i děje se pak vážou četné narážky a Easter Eggs na původní snímky z MCU i komiksové dějové linky. Například hned první epizoda má spoustu odkazů na prvního Kapitána Ameriku, včetně Buckyho vtipné hlášky směrem k Peggy Carter, že mu málem utrhla ruku (což je něco, co se ve filmu skutečně stalo a bylo klíčové pro zbytek dění v Marvelu).

Zajímavostí pak je, že seriál měl původně mít deset epizod, ale jednu tvůrci nestihli včas dokončit, a tak byla smazaná. Jedná se o epizodu s Gamorou ničitelkou, která přemůže Thanose. Tuto Gamoru však mohli fanoušci vidět v závěrečném díle, kde jí The Watcher vytáhl z jejího světa a spojil s ostatními hrdiny.

Spousta epizod pak má i drobné konexe mezi sebou. V první a čtvrté epizodě se například v portálu objevuje vesmírná chobotnice. Kačer Howard pak poctí svou přítomností také dva díly, ten druhý a šestý, v němž se ožení s Darcy.

V neposlední řadě pak také stojí za zmínku, že tvůrci a producenti v čele s Kevinem Feigem potvrdili, že dějové linie z What If…? jsou propojené s hlavním příběhem v MCU a tudíž na něj mohou mít v budoucnu vliv.

A JAK TO BUDE DÁL?

No, a co vlastně bude v tom budoucnu? Tvůrci již oznámili přípravy druhé řady pořadu What If…?, takže se fanoušci mohou těšit na další alternativní příběhy.

Zároveň také MCU chystá spoustu nových projektů. V současnosti na Disney+ běží pořad Hawkeye a již za pár dnů se do kin chystá Spider-Man: Bez domova.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací