Expendables: Postradatelní 2 / The Expendables 2 – recenze

[singlepic id=2327 w=200 h=200 float=left]„I am back.“

 

 

VIP partička Expendables se nám po dvou letech vrací a slibuje více všeho. Více akce, více hlášek, více známých tváří, více svalů a více nabušené zábavy. Co myslíte, povedlo se jim to nebo se zařadí do šedého vyčpělého průměru?

První díl, dnes již rozjeté ságy, měl něco, čím vyčníval nad všemi ostatními akčními filmy a tím byl jedinečný nápad. Stallone svolal všechny kolegy ve zbrani, napumpoval svaly a předvedl něco, co tu ještě nebylo. Právě tím se stali Postradatelní tak parádní a nevídanou podívanou, která lákala a hlavně uspokojovala nespočet diváků. Postradatelní 2 staví na stejném základu a předvádí víceméně to stejné, jen s početnějším obsazením. Což má své klady, ale samozřejmě i zápory.

Pokud patříte k fanouškům daných herců a milovníkům filmů z 80. a 90. let, opravdu si přijdete na své. Vaši oblíbení hrdinové hláškují jako o život, narážejí na své předešlé úspěchy a vybudovanou image a utahují si ze sebe sama i z kolegů. V tomto ohledu nemá snímek konkurenci. Některé okamžiky se vám opravdu vryjí do paměti a rozesmějí celé kino. Horší je, že smát se budete i ve chvílích, kdy se smát nemáte. Hold, nikdo nemládneme a akční hrdinové s ocelovými svaly nejsou výjimkou. Některé scény a „efektní“ souboje pak působí trochu utahaně a křečovitě. Ve výsledku je celý film více komedií, než akčním thrillerem, jímž má být.

Děj, stejně jako u jedničky, nemá cenu moc řešit, protože není prakticky řešit co. Barney Ross (Sylvester Stallone), Lee Christmas (Jason Statham), Yin Yang (Jet Li), Gunner Jensen (Dolph Lundgren), Toll Road (Randy Couture) a Hale Caesar (Terry Crews) přiberou do party dva nováčky. Svěžím větrem ostřílené party se stanou Billy the Kid (Liam Hemsworth) a Maggie (Nan Yu). Veškerý děj se tentokrát bude točit kolem pomsty kvůli smrti jednoho z nich. Nemusíte být zrovna génius, a pokud si dokážete spočítat kolik je 1 + 1, je vám už teď jasné, čí nenadálý odchod se bude mstít. I přes veškeré klišé a předvídatelnost od A do Z se filmu podaří položit miniaturní množství otázek, na které stejně většinou nedostanete odpověď, až na: „Bude trojka?“

Kromě ústřední party se vrácí Church (Bruce Willis) a Trench (Arnold Schwarzenegger), kteří tentokrát dostanou daleko více prostoru než minule. I ostřílení veteráni mají nějaké to eso v rukávu, tentokrát se jmenuje Booker (Chuck Norris) a není radno si s ním zahrávat. Zápornou roli si střihl Jean-Claude Van Damme a musím říci, že jeho Villain se opravdu povedl. Je ledově neúprosný, s kamennou tváří a nechtěli byste stát na opačných stranách barikády.

Bohužel Postradatelní 2 velmi hřeší na to, že diváci se jdou pokochat Terminátorem, Rambem a Kickboxerem v důchodu a během „ochání“ jen nad pouhou jejich přítomností zapomenou na to, že vlastně nic jiného nedostali. Na jednu stranu, proč ne? Funguje to, diváci se baví, když nepočítáte nemalé množství hluchých scén. Ale, nechtělo by to trochu víc, když už se stejný scénář opakuje již podruhé? Nedalo by se alespoň krapet zamyslet i nad zbytkem filmu? Protože pokud si místo slavných jmen dosadíte neznámé herce, dostanete 103 minut nevýrazné nudy. Takže, sečteno a podtrženo: Perfektní nápad, který je bohužel už jednou provařený a zasloužil by si proto více zapracovat na doplňkovém koření a nesázet vše na jednu hlavní ingredienci.
 
 

Arnold, Sylvester a Bruce to umí rozpálit v každém věku.

 [singlepic id=2369 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Hlavně pomaloučku a v klidu.“

  [singlepic id=2373 w=400 h=300 float=center]
 
 

Mějte na paměti, pokud bojujete po boku dámy, nesmíte zapomenout na stylový ohoz sladěný s pokrývkou hlavy.

  [singlepic id=2374 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Bohužel Postradatelní 2 velmi hřeší na to, že diváci se jdou pokochat Terminátorem, Rambem a Kickboxerem v důchodu a během "ochání" jen nad pouhou jejich přítomností zapomenou na to, že vlastně nic jiného nedostali. Na jednu stranu, proč ne? Funguje to, diváci se baví, když nepočítáte nemalé množství hluchých scén. Ale, nechtělo by to trochu víc, když už se stejný scénář opakuje již podruhé? Nedalo by se alespoň krapet zamyslet i nad zbytkem filmu?

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací