Filmové události #53/22: Facka na Oscarech, příchod Disney+ do ČR nebo velkolepý návrat Avatara

Jaký byl rok 2022 ve filmovém světě?

Po covidových letech a lockdownech jsme, jak se zdá, z nejhoršího pryč a letošní rok jsme si proto mohli užít v co největším normálu. To lze tvrdit i o filmovém světě – festivaly jsou zpátky (bez větších omezení), filmová ocenění se udílela prezenčně (což s sebou přineslo zajímavé momenty) a odložené snímky proudily do kin jedna báseň. Pojďme se tedy ohlédnout za nejdůležitějšími filmovými událostmi roku 2022.

#53/22

Jako každý rok byl i ten uplynulý odstartován tzv. award season. Na jeho začátku se již tradičně udílela nejrůznější filmová ocenění – Oscaři, Zlaté glóby, BAFTA nebo Český lev. Na české scéně v oceněních zabodoval Zátopek, který zvítězil ve většině hlavních kategorií. Neoceňovanějším snímkem se stalo Netflixovo drama Síla psa, čímž se opět potvrdila moc streamovacích stanic. Všechna nejvýznamnější herecká ocenění pak posbírali Ariana DeBose, za svou roli ve West Side Story, a Will Smith za ztvárnění Richarda Williamse v biografii o tenistkách Williamsových. Se Smithem se pak pojí jeden výrazný moment na Oscarech, a to ten, kdy vlepil facku moderátorovi Chrisu Rockovi, který si utahoval z účesu jeho manželky. To vyústilo až v to, že Will Smith rezignoval ze svého postu v Akademii a následně mu byl odepřen vstup na další Oscary po dobu 10 let.

Čeští diváci se mohli těšit z velkého přísunu nového filmového i seriálového materiálu. A to proto, že na domácí scénu vstoupily hned dvě nové streamovací stanice. V březnu zde odstartovalo své působení HBO Max, které s sebou přineslo třeba nový seriál ze světa Hry o trůny (o tom ještě později) a další hity. V létě pak nastoupilo na českou scénu Disney+. Skrze něj si mohli předplatitelé užít například seriály ze světa Marvelu i Star Wars.

Ještě, než však vstoupilo na trh HBO Max, mohli jsme si skrze jeho předchůdce – HBO GO – na začátku roku užít speciální dokument ze světa čar a kouzel. Herci, režiséři a ostatní tvůrci filmů Harryho Pottera se po letech sešli, aby zavzpomínali na natáčení původních snímků – od vzniku prvního dílu totiž uplynulo přesně 20 let. O pár měsíců později pak do kin vstoupilo třetí pokračování spin-offové série Fantastická zvířata, tentokráte nesoucí podtitul Brumbálova tajemství. V roli Grindelwalda debutoval Mads Mikkelsen, který vystřídal Johnnyho Deppa. Snímek však nevyvolal dostatečně pozitivní přijetí, a tak bylo zanedlouho oznámeno, že původně zamýšlená pětidílná série končí a další díly už se nejspíše točit nebudou.

Velký konec pak také přišel pro filmový svět DC (DCEU). Noví šéfové studia James Gunn a Peter Safran se totiž rozhodli začít od začátku. Budou tak hledat nové představitele hlavních hrdinů (Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot a další tím ztratili své role) a začnou jejich příběhy na novo. V roce 2022 jsme se také mimo jiné dočkali nové verze Batmana v podání Roberta Pattinsona, která sklidila značný úspěch.

Zmíněný Henry Cavill však neztratil pouze roli Supermana (přestože pár měsíců předtím bylo oznámeno, že se právě jako tento hrdina v DCEU vrací). Cavill už totiž nebude nadále zastávat ani úlohu Zaklínače ve stejnojmenném seriálu. Vrátí se ještě ve třetí řadě, která má debutovat v létě 2023, ale v plánované čtvrté řadě už se postavy ujme Liam Hemsworth.

Druhý Hemsworthovic bratr, Chris, byl pak k vidění i v Česku. Chris Hemsworth zde totiž natáčel pokračování akčňáku Vyproštění. Kromě něj jsme pak mohli v ulicích Prahy narazit i na Keanu Reevese, ten tu krátce točil spin-off ze světa Johna Wicka. Z dalších zajímavých projektů tu pak letos vznikala finální řada Carnival Row, druhá sezóna Kola času nebo seriál A Small Light inspirovaný Deníkem Anny Frankové, kde jednu z hlavních rolí zastává Liev Schreiber.

Ten navštívil i letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Kromě Schreibera byly hlavními hvězdami 56. ročníku KVIFF i Geoffrey Rush a Benicio del Toro. V rámci 3. ročníku Comic-Con Prague a prvního Comic-Con Junior pak ČR navštívili Tom Hopper, Noah Hathaway, Mark Williams, Richard Coyle, Finn Jones, Bernard Hill, Sam Witwer, Michael Biehn nebo Christopher Lambert.

Z domácí scény pak také všechny zasáhla novinka o ukončení provozu Kina Atlas. Oblíbený biograf po letech končí, protože majitel objektu, ve kterém se nachází, neprodloužil smlouvu. Poslední projekce před uzavřením kina byla věnována druhému Avatarovi.

Na to konto se také sluší uvést, že uplynulý rok zaznamenal plno velkých návratů. V kinech jsme mohli vidět dlouho očekávaná pokračování jako Avatar: The Way of Water nebo Top Gun: Maverick. Po letech byla také uzavřena hororová série Halloween, a to finálním snímkem Halloween končí. Skrze streaming se pak v sequelech po letech vrátilo Hokus Pokus nebo Kouzelná romance (tentokráte pojmenovaná Prokletá romance).

Kromě toho jsme se také dočkali překvapivého množství filmových adaptací klasické pohádky o Pinocchiovi. První ze tří letošních Pinocchio snímků byl pojat v animované podobě a vznikl v ruské produkci. Druhá adaptace pocházela ze studia Disney a roli Geppetta si tu zahrál Tom Hanks. Třetí Pinocchio vznikl pod rukama Guillerma del Tora – jednalo se o neobvyklou loutkovou stopmotion verzi, která debutovala v prosinci na Netflixu.

Rok 2023 byl také bohatý na tématiku paralelních světů. Tou se zabývala marvelovka Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, která přinesla mnoho zajímavých momentů pro komiksové fanoušky. Překvapivým hitem se pak stal snímek Všechno všude najednou, který unikátním způsobem zkoumal problematiku paralelních světů – ten se už mimo jiné dočkal několika filmových nominací.

Vedle snímků nechyběly v uplynulém roce ani zajímavé seriály. Dočkali jsme pořadů ze Středozemí i Západozemí. Řeč je samozřejmě o Prstenech moci a Rodu draka, které běžely současně na Amazon Prime Video a HBO Max a zápasily tak o diváckou přízeň. Velký zájem také vyvolala očekávaná Wednesday, seriál ze světa Addamsovy rodiny, pod kterým se podepsal Tim Burton. Disney+ pak vydalo hned tři MCU a čtyři Star Wars seriály.

Z populárních pořadů se pak v nových sezónách navrátili třeba Stranger Things, Banda nebo Koruna. Stranger Things načalo ve čtvrté řadě začátek konce, na který se můžeme těšit v páté řadě v roce 2024. Koruna zase v páté sezóně představila nové představitele královské rodiny – role královny Alžběty se ujala Imelda Staunton, prince Filipa ztvárnil Jonathan Pryce, prince Charlese Dominic West a princeznu Dianu Elizabeth Debicki.

Velkou událostí, která zasáhla všechny, bylo samozřejmě vypuknutí války na Ukrajině. Mnohým ruským filmařům podporujícím Putina byl zakázán vstup na světové filmové festivaly a jiné události. Na druhé straně se pak nacházel herec Sean Penn, který se hned na začátku konfliktu ocitl na Ukrajině a rozhodl se zde zůstat a natočit o událostech dokument.

Novinky přišly také pro Kevina Spaceyho. Ten byl v roce 2017 obviněn ze sexuálního obtěžování tehdy 14letého Anthonyho Rappa. V uplynulém roce byl však Spacey po zevrubném soudním řízení shledán nevinným a zproštěn viny. Spacey byl ale obviněn dalšími oběťmi, v tomto případě se stále čeká na rozsudek.

Do hereckého důchodu pak odešel Bruce Willis. Rozhodl se tak poté, co byl diagnostikován afázií – onemocněním, které vede k poruše řeči. Jeho posledním snímkem se tak stane akční thriller Detective Knight: Independence, který má naplánovanou premiéru v druhé polovině ledna 2023.

V roce 2022 nás také opustilo spoustu významných světových i domácích hvězd. Rozloučili jsme se s Kristie Allie, Peterem Bogdanovichem, Jamesem Caanem, Irenou Carou, Gilbertem Gottfriedem, Anne Heche, Williamem Hurtem, Robbiem Coltranem, Angelou Lansbury, Leslie Jordanem, Rayem Liottou, Meatem Loafem, Olivií Netwon-John, Pelém, Sidney Poitierem, Bobem Sagetem či Vivienne Westwood. Z českých hvězd pak odešli Dušan Klein, Madeleine Albright, Meda Mládková, Josef Abrhám, Hana Zagorová, Josef Somr, Marie Poledňáková či Ladislav Trojan.

A na co se můžeme těšit v novém roce? Tak například na návrat Indiana Jonese na filmová plátna. Chystá se také sedmá Mission: Impossible, která slibuje nové nebezpečné kaskadérské kousky Toma Cruise. Těšit se můžeme i na tři nové marvelovky – třetí Strážce Galaxie, pokračování Ant-Mana a The Marvels. DC zase představí sequely Aquamana a Shazama spolu s novinkou The Flash. Kromě toho na streaming připutuje nová sezóna Mandalorina, Zaklínače nebo Picarda a na HBO Max bude mít premiéru adaptace stejnojmenné počítačové hry The Last of Us. Chystá se také nový ročník Comic-Con Prague – víme už, že ho navštíví Brian Cox, Raphael Luce a Dan Fogler. Očekávat dále můžeme plno zajímavých festivalových momentů a rozruchy kolem filmových ocenění, jejichž sezónu odstartuje 10. ledna 80. ročník Zlatých glóbů.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací