Dredd 3D – recenze

[singlepic id=2325 w=200 h=200 float=left]“Vyjednávání je u konce. Rozsudek: smrt.“

Před téměř 40 lety se zrodil muž, který má pouze jediný životní cíl – ctít zákon a prosazovat jeho dodržování všemi myslitelnými i nemyslitelnými prostředky. Soudce Dredd s jeho charakteristickou přilbou a přísně semknutými rty ovšem neožil jen v tištěné podobě, ale i ve filmu již v roce 1995 pod taktovkou nováčka Dannyho Cannona s velkým Sylvesterem Stallonem v hlavní roli. Toto zpracování se neshledalo s přílišnými ovacemi, hlavně ze stran fanoušků komiksu. Letos se vrací Dredd znovu.

Nutno podotknout, že tentokrát se nekoná žádné společenské faux pax v podobně sejmuté helmy, které před 17 lety vyvolalo obrovskou vlnu kritiky. Ono, když se pod ní schovává legendární Sylvester Stallone, je téměř nemožné odolat. Karl Urban (nový představitel neohroženého strážce zákona) spolu s režisérem Petem Travisem tento typický rys postavy zachovali.

Dredd spolu s ostatními „Soudci“ se snaží udržet pořádek v „Mega City One“, v opravdu kolosálním městě, které se ukrývá za monumentálními hradbami před sežehnutou prázdnou planinou a jejími nástrahami. Speciální policisté, kteří jsou soudci, porotci i popravčí v jednom, se snaží, co jim síly stačí, ale chaos, kriminalita a nebezpečné krvelačné gangy získávají stále větší moc. Navíc se ulicemi, slamy a ohromnými bloky šíří nová zhouba v podobě drogy „Slo-Mo“ a to se Dreddovi ani trochu nelíbí.

Jak už to u podobných snímků bývá, na propletený děj plný překvapení se moc nehraje a ani tento není výjimkou. O co vlastně půjde, víte již předem z trailerů či synopse a o moc víc nedostanete. Otázkou ale je: „Je to vlastně potřeba?“ Asi ani ne. Během rvaček a přestřelek se chceme soustředit na parádní akci a ne dumat nad nesmrtelností brouka. Dámy a pánové (tohle vás zajisté potěší), co se týče scén plných patron, úderů, kopů, výstřelů a výbuchů, máte se na co těšit. Tvůrci se s nimi opravdu vymazlili a s použitím 3D efektu je posunuli na zcela jinou úroveň.

Ale tím vizuální orgie nekončí. Jak již bylo řečeno, Dredd se vydá po stopách ničivé drogy „Slo-Mo“ a hlavy zločinců s přezdívkou Ma-Ma (Lena Headey). S opravdu tvrdým oříškem, jak divákovi přiblížit účinky halucinogenní látky, se snímek popral na výbornou a k tomu dvakrát podtrženou. „Slo-Mo“ způsobuje, že si mozek myslí, jakoby čas běžel jedním procentem normální rychlosti a výsledná kombinace opravdu pomalých záběrů, paprsků světla a opět 3D stojí za zhlédnutí.

Bohužel, film má i několik nešvarů. Vzhledem k rozložení sil na protilehlých stranách barikády, tak trochu odpadá napětí a vy se v podstatě nemáte o koho bát a komu fandit. Což se negativně projeví ve scénách, které spojují bojové a akční sekvence – tak trochu se v nich můžete i nudit. A ještě jedno (tentokrát malinkaté) mínus, pokud byste dopředu nevěděli, že se jedná o TOHO Soudce Dredda (i když to tam pár lumpů zamumlá), který vyniká mezi ostatními kolegy, asi by vás to ani nenapadlo. Ale i tak je Karl Urban opravdu tvrdým a pekelně se mračícím strážcem zákona.

Je velká škoda, že se Dredd 3D do našich kin nakonec asi vůbec nedostane a budeme se muset spokojit s DVD nebo Blu-ray, protože tento snímek si zajisté velké plátno zaslouží. Pokud ovšem tuto křivdu udělenou českému publiku nepřekousnete, podívejte se za hranice. Například Polsko hlásí premiéru 28. září a Německo 15. listopad 2012. Ovšem vyrážíte-li na pozdní dovolenou do Chorvatska nebo podzimní návštěvu USA, můžete Dredda 3D vidět již dnes.
 
 

Ma-Ma a její výchovné metody.

[singlepic id=2506 w=400 h=300 float=center]

 
 

„Ťuk, ťuk.“ „Kdo je tam?“ „Tady Dredd!!!“

[singlepic id=2507 w=400 h=300 float=center]

 
 

„Mňam, čerstvé a štavnaté masíčko.“

[singlepic id=2509 w=400 h=300 float=center]

 
 

0%

Je velká škoda, že se Dredd 3D do našich kin nakonec asi vůbec nedostane a budeme se muset spokojit s DVD nebo Blu-ray, protože tento snímek si zajisté velké plátno zaslouží. Pokud ovšem tuto křivdu udělenou českému publiku nepřekousnete, podívejte se za hranice.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací