Jack a obři / Jack the Giant Slayer – preview

[singlepic id=3197 w=120 h=120 float=left]Zasej fazoli, sklidíš dobrodružství!

 

 

Hned třikrát za sebou letos vyrazíme za devatero hor a devatero řek. Na rozdíl od Bilba Pytlíka nás během toho nečeká buzerace ze strany trpaslíků. Několikrát se totiž podíváme na podivuhodné variace známých pohádkových příběhů, ať už formou značně neuvěřitelného pokračování (Jeníček a Mařenka – Lovci čarodějnic), nebo nejspíš uvěřitelného předpokračování (Velký vládce Oz). Třetí pokus bude sice reinterpretací pohádky jako takové, zároveň do ní však úmyslně doplní těmi nejtradičnějšími a některými lidmi nejoblíbenějšími prvky žánru.

Jack a obři, ve věrnějším překladu z originálního názvu „Jack, zabiják obrů“, se vrací k té slavné příhodě o prostém venkovanovi, který vyměnil krávu za maličké fazole, a vzápětí se ukázalo, že neprohloupil. Výsledná rostlina sahající do nebes mu umožnila vstoupit do příbytku obra, provést zde pár šikovných krádeží (samozřejmě někteří namítají, že tato pohádka není dvakrát morální) a zajistil tak pro sebe a svou matku šťastný život.

Roli mladého čipery v nové verzi konceptu dostal Nicholas Hoult, třiadvacetiletý britský herec, jenž se z televizních děl dostal k důležitým filmovým postavám, například Ralpha Comptotna v Soumraku nad Jižní Afrikou a nakonec i k úlohám v hollywoodských velkofilmech. V novém Souboji Titánů se z něj stal válečník Eusebius a v X-Men: První třída to dotáhl až na jednoho z mutantů. Jako Hank McCoy alias Beast musel snášet těžký make-upový osud srovnatelný v tomto filmu snad jedině s Jennifer Lawrence.

Jeho hrdina má oproti klasickému podání o něco lepší image. Již nežije se svou matkou (i když to možná nebyla jeho vlastní volba), takže tu není nejbližší rodina, před níž by se zesměšnil. Vlastně tu nebude ani žádné kráva a zdánlivě nevýhodný obchod. A jak jste určitě pochopili z názvu, bude se muset utkat s vícero obry.

Tentokrát se také nebude chtít obohatit, nýbrž mu půjde o záchranu obligátní dívčiny královského rodu. Na dveře mu jednou zaťuká princezna Isabelle – první velká role pro dvacetiletou Eleanor Tomlinson – která se nechce vdát za starého a intrikánského lorda Rodricka (Stanley Tucci) navzdory přání svého otce, krále Brahmwella (Ian McShane). Tomlinson o své hrdince říká: „I když se narodila v královské rodině, nechtěla, aby za ní celý život všechno dělalo služebnictvo. Chce chodit ven, aniž by ji všichni poznali. Chce prožívat vlastní dobrodružství a tak vyráží do světa, aby si ho našla. Princezna tím dostává vlastnosti současné dívky.”

Takže… je stejná jako 90% princezen v moderních pohádkových příbězích. Každopádně troufalou dívku zajme rasa krutých obrů z království Gantua a Jack se za ní vydá. Počkat, je to vůbec Jack? Začíná mi připomínat prostého českého Honzu. Znamená to snad naději, že si Nicholas možná Eleanor přehne přes koleno a nařeže jí? Pravděpodobně ne, ale scénáristé by měli myslet na ty z nás, kteří takové scény potřebují k životu.

Každopádně se obři k zaplácnutí žaludku nespokojí jen s jednou holkou… Chtějí se vrátit do našeho světa a uspořádat hody, na něž budou pozváni všichni lidé… Zabránit jim v tom se nebude snažit pouze Jack, ale také Elmont, velitel královských sil s tváří a hlasem mladého Obi-Wana Kenobiho. Doufejme, že se Ewan McGregor nebude muset kvůli pomoci princezně opět proměnit v Aleca Guinesse.

Druhé straně velí dvouhlavý obr Fallon s pochopitelnou potřebou hned dvou představitelů – Billa Nighyho a Johna Kassira.  

 

Teď už víte dost, abych vám mohl pustit trailer první…:

    

 

 …i druhý: 

 

Režie vyprávění o lidovém hrdinovi se ujal patron superhrdinů – Bryanu Singerovi musíme odpustit neúspěch s názvem Superman se vrací a spíš s přimhouřeným očkem vzpomínejme na první dva díly série X-Men, v jejímž rebootu konec konců bude pokračovat. Nemluvě o jeho zajímavých počinech jako Obvyklí podezřelí nebo Nadaný žák. Sám říká o svém novém filmu, že je to ta nejtradičnější věc, na které kdy pracoval, ale je zároveň zajímavým pohledem na to, jak naše legendy vlastně přicházejí na svět.

Čechům vyraší obří fazole 4. dubna.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací