Smrtonosná past: Opět v akci / A Good Day to Die Hard – recenze

[singlepic id=3434 w=200 h=200 float=left]Další zmařená dovolená!

 

V roce 1988 se jeden obyčejný newyorský policista vydal na poklidnou vánoční cestu domů. Místo toho však musel zachránit svoji manželku před teroristy. Kdo říkal, že blesk neudeří do stejného místa dvakrát, ten se mýlil. O dva roky později se vydal na vánoční dovolenou znovu, a musel zachraňovat celé letiště. O dalších pět let později v roce 1995 byl dokonce suspendován, ale ani tehdy se nemohl radovat z odpočinku. Terorista jménem Simon ohrožoval obyvatele New Yorku. Nevydařil se mu ani Den nezávislosti v roce 2007, kdy byl povolán, aby zastavil počítačového hackera, který postupně odpojoval celou Ameriku. Není tedy divu, že když letos vyrazil za svým synem až do dalekého Ruska, očekával klidnou dovolenou, bez teroristů a členů rodiny v nebezpečí. Ale to se mýlil. V Rusku přeci dělají věci po svém!

Smrtonosná past – slavná série se stejně slavnou hlavní postavou. John McClane – policajt, který má tak trochu vyhraněný názor na řešení problémů, se dozvídá o svém synovi Jackovi (Jai Courtney), který natropil hlouposti v Moskvě. Vydává se tedy za ním na poklidnou rodinnou rozpravu. Netuší však, že Jack je CIA agent s cílem zastavit krádež nukleárních zbraní. Co by jeden neřekl, za chvíli jde oběma McClaneovým po krku ruské podsvětí. McClane Junior a McClane Senior berou zákon do svých rukou a vypořádávají se s padouchy tak, jak to oba nejlépe umí – zbraněmi a hláškami.

Není potřeba se pozastavovat nad dějem. Ten je zkrátka podřízen svému žánru. Důležitější je, zda ten zbytek ho vynahrazuje. Smrtonosná past: Opět v akci (opravdu nápaditý český překlad…) nabízí poměrně uvolněnou atmosféru od začátku až do konce. Akční scény vypadají povedeně, megalomansky a občas vám nezbyde než si říci „vau“. Minimum vážných dialogů nenudí. Bruce Willis se tváři, chová a hláškuje skoro tak, jak to všichni chceme. Samotný děj odsýpá svižně, tak jak to předpokládáme, včetně onoho „překvapivého“ zvratu. Kde je tedy problém?

I když se u snímku zřejmě nebudete mít čas nudit, po jeho konci můžete mít pocit, že vám v něm něco chybělo. Smrtonosná past: Opět v akci je tak trochu jiny film než jeho předchůdci. Nejeden fanoušek této série tak může odcházet ze sálu trochu rozmrzelý a neuspokojený. Páté pokračování série až moc spoléhá na jeho hlavní hvězdu, která si ví rady za všech okolností a nic se jí nemůže stát. Zkrátka takové „přišel jsem, postřílel jsem a téměř bez šrámů odešel jsem“. Ke znuděnému výrazu taťuldy, který si jde srovnat syna a jeho zlobivé kamarády na pískoviště, by dokonale sedl upnutý obleček, výstižné písmenko na hrudi a vlající pláštěnka. McClane Senior je jednoduše až moc sebevědomý a nezdar se ho netýká.

Smrtonosná past: Opět v akci je sice skvělá akční jízda, plná dobrých hlášek a gest, ale zároveň tak trochu „one man show“ s občasnou výpomocí mladší generace. Vše, i umělohmotná zápletka, je podřízeno jednomu jménu a jednomu muži. Na jednu stranu film funguje a baví, ale na tu druhou neposkytuje takové to něco, co by si všichni přáli.

Začalo to jako poklidná dovolená…

[singlepic id=3421 w=400 h=300 float=center]

… a skončilo to totálním výbuchem.

[singlepic id=3431 w=400 h=300 float=center]

„Takto se vítá milovaný tatínek?“

[singlepic id=3429 w=400 h=300 float=center]

0%

Smrtonosná past: Opět v akci je sice skvělá akční jízda, plná dobrých hlášek a gest, ale zároveň tak trochu „one man show“ s občasnou výpomocí mladší generace. Vše, i umělohmotná zápletka, je podřízeno jednomu jménu a jednomu muži. Na jednu stranu film funguje a baví, ale na tu druhou neposkytuje takové to něco, co by si všichni přáli.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací