Po zániku Země / After Earth – recenze

[singlepic id=4364 w=200 h=200 float=left]Otcovská rada nad zlato: „Utíkej!“

 

M. Night Shyamalan se řadil k opravdu špičkovým režisérům. Šestý smysl, Vyvolený, Znamení či Vesnice patří k opravdovým lahůdkám. V posledních letech ovšem jeho snímky zaznamenávají poněkud sestupnou tendenci, co se kvality týče. Kdo viděl Posledního vládce větru ví, že ocenění, která obdržel, měla malinovou příchuť. Napraví si letos reputaci?

Což takhle vyrazit si na výlet?

Nejprve je nám ve stručnosti vysvětleno, že Země se tak trochu naštvala, uvedla do pohotovosti veškeré dostupné přírodní zbraně a vykopla lidstvo na jinou planetu. Nová domovská hrouda Nova Prime ovšem není tak úplně volná a lidstvo potřebuje ochranu. Cypher (Will Smith) je hvězdou mezi galaktickými rangery a svůj upjatý výraz a oslovování „pane“ neodkládá ani u rodinného stolu. Jeho syn Kitai Raige (Jaden Smith) se snaží přiblížit svému otci, co mu síly stačí, ale pod hroší kůži ostříleného vojáka se mu nedaří dostat. Rodinná tragédie a vzájemné obviňování tuto situaci dvakrát neulehčují. Což takhle vyrazit si na výlet? Proč ne, nic vás nesblíží natolik, jako havárie, ztroskotání na smrtonosné Zemi a boj o holý život.

V tuto chvíli má začít epická podívaná, kdy krvežíznivá flóra a fauna hodlá učinit přítrž lidské procházce z bodu A do bodu B po povrchu její planety. Záběry přírody jsou hezké. Národní park Humboldt Redwoods v Kalifornii, středomořská Kostarika, poušť poblíž Moab v Utahu či okolí hory Eiger ve Švýcarsku poskytují filmu opravdu dechberoucí záběry. Flora tedy ok. Zato fauna trochu pokulhává. Tlupa opiček, která zpomalí vždy, když svoji oběť téměř dohoní, toxická pijavice, několik kočkovitých šelem a pták, kterému zapomněli říct, za kterou stranu zvířata kopou moc velkolepé parády neudělají. Pokud doufáte, že to zachrání Ursa (monstrum z vesmíru), bohužel.

Když už jsme u té vizuální stránky, poměrně povedené je i ztvárnění nového města. Čistá architektura, která využívá důmyslné konstrukce s nataženými bílými kusy speciálních látek působí čistě, nadčasově a přitom útulně.

Po zániku Země je tak trochu One Man Show Smitha juniora s toporným popostrkováním filmového i biologického otce. I když se někdy mladý Kitai chová vyloženě na facku, předvádí daleko lepší herecký výkon než nezáživný Cypher. Jejich vztah je však ve všech fázích stejně vřelý, jako kostka ledu ve vychlazené limonádě. Obavy o jejich život jsou tím pádem spíše povinností, než skutečným strachem.

Když si to sečteme a podtrhneme, máme tu na jedné straně opravdu malebnou přírodu neposkvrněnou zásahy člověka, čisté a nápaditě ztvárněné novodobé město a poměrně povedený výkon Jadena Smitha. Na straně druhé stojí totálně nevyužitá zajímavá myšlenka, ošizená smrtonosná zvířátka, nezáživný Will Smith, příšerné dialogy a nuda. Jsou filmy, které si rádi pustíme znovu a znovu. Mezi ně Po zániku Země s velkou pravděpodobností patřit nebude.

 

Dnes si nasadím výraz č. 3.

[singlepic id=4365 w=400 h=300 float=center]
 

„Tati, já chci pracovat s mámou.“

[singlepic id=4466 w=400 h=300 float=center]
 

Co myslíte, bude tento les rájem houbařů?

[singlepic id=4469 w=400 h=300 float=center]

0%

Když si to sečteme a podtrhneme, máme tu na jedné straně opravdu malebnou přírodu neposkvrněnou zásahy člověka, čisté a nápaditě ztvárněné novodobé město a poměrně povedený výkon Jadena Smitha. Na straně druhé stojí totálně nevyužitá zajímavá myšlenka, ošizená smrtonosná zvířátka, nezáživný Will Smith, příšerné dialogy a nuda.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací