Pátý ročník Comic-Con Prague navštívil C-3PO, Herkules, T-1000 nebo Dr. Zelenka

A nechyběli ani tři Mandaloriani.

Letošní pražský Comic-Con se nesl především ve hvězdném duchu. Mezi hvězdnými hosty se totiž nacházeli čtyři herci z Hvězdných válek, tři z Hvězdné brány a jeden z Hvězdné pěchoty. Na pódiu se pak také objevili dva členové posádky Červeného trpaslíka, neohrožený Herkules, ropný magnát z Dallasu i jeden Terminátor. Kromě programů se zmíněnými hosty nechyběly ani bohaté doprovodné aktivity, tematické panelové diskuze, zajímavé přednášky, praktické workshopy i stánky s merchem. Vezměme to však postupně. 

Sobota a neděle se nesly tradičně především v duchu panelů s oblíbenými herci, kteří přijali pozvání na pátý ročník festivalu komiksů, her, sci-fi a fantasy Comic-Con Prague. Jedním z nich byl třeba Kevin Sorbo, který se proslavil především coby Herkules ve stejnojmenných snímcích a navazujícím seriálu, z nějž pak vzešel ještě slavnější spin-off Xena. Sorbo odhalil, jak se k roli Herkula dostal, a že byl vybrán na konkurzu z více než 22 tisíc uchazečů. Ještě před natáčením pak musel podstoupit tvrdý trénink pod vedením jednoho z žáků herce a mistra bojových umění Bruce Leeho. „Díky tomu jsem pak byl schopen dělat spoustu svých kaskadérských kousků sám,“ vysvětlil.

(Foto: Červený koberec)

O překvapivě veselou show se pak postaral Robert Patrick. Ten je známý především jako chladnokrevný robotický zabiják T-1000 ze snímku Terminátor 2: Den zúčtování. Na stagi však s fanoušky žertoval a postaral se o dynamickou diskuzi. Na zmíněnou roli údajně trénoval jako mariňák a zmínil také své překvapení, když pak viděl výsledné vizuální efekty, které pro něj byly ohromující. Kromě Terminátora však s láskou vzpomínal i na Akta X, kde v osmé a deváté řadě nahradil jako hlavní postava Davida Duchovnyho. „A víte, proč je tohle moje nejoblíbenější postava, kterou jsem hrál? Protože je pozitivní!“ uvedl Patrick, který se ve zmíněném seriálu objevil i po boku své manželky (ta tam hrála jeho bývalou manželku). Kromě těchto dvou projektů zmínil i Peacemakera nebo nedávného Reachera, oba projekty, ze kterých měl radost, že je jejich součástí.

(Foto: Červený koberec)

Dojemný i zábavný panel měl zase Michael Ironside. „Jsem tak trochu prodejná štětka,“ zažertoval hned na úvod britský herec, který se objevil ve více než 300 projektech. Pak ale navázal trochu serióznější notou a vyprávěl o svém několikaletém boji s rakovinou a vyzdvihl trochu povědomí o tom, jaké to je, potýkat se s touto nemocí. Později se však rozpovídal o svých četných projektech a moderátorka ho podrobila testu ohledně postav, které hrál. Konkrétně ho vyzkoušela z toho, jaké části těla ztratily jeho postavy, překvapivý spojovací faktor všech jeho rolí. Ironside uspěl na jedničku a poskytl ke každé roli spoustu zábavných historek. Vyprávěl například, jak ho Christopher Lambert (shodou okolností host předchozího Comic-Con Prague) v pokračování Highlandera pořezal mečem v oblasti klíční kosti, když měl zahrát, že jeho postavě odsekne hlavu.

(Foto: Červený koberec)

A samozřejmě by to nebyl Comic-Con bez Star Wars. Ten zde reprezentoval především Anthony Daniels, představitel robota C-3PO. Ten si svůj panel odmoderoval sám, procházel se mezi diváky, vyvolával je a dovolil jim klást otázky přímo na tělo. Diskuze se točila především kolem jeho kostýmu, který byl vždy kompletně praktický a, jak Daniels sám potvrdil, velmi nekomfortní, zvláště při natáčení v rozžhavené poušti. Vyprávěl také o svém konkurzu na roli, kdy mu bylo režisérem Georgem Lucasem řečeno, že nechce, aby byl robot ztvárněn jako komorník. Zmínil také, jaké to bylo, natáčet po boku druhého droida R2-D2, který nemluvil (zvuky byly dodělány v postprodukci), takže si vlastně Daniels povídal sám se sebou. K pobavení diváků dokonce předvedl názornou ukázku jedné takové scény.

(Foto: Červený koberec)

Celý Comic-Con pak uzavřel další Star Wars panel, a to ten s herci ze seriálu Mandalorian. Organizátorům se povedlo pozvat hned tři Mandaloriany: Brendan Wayne, Emily Swallow a Tait Fletcher. Wayne v pořadu ztvárňuje hlavní roli, o kterou se dělí s Pedro Pascalem a několika dalšími dubléry a kaskadéry, Swallow se zde objevuje jako Zbrojířka a Fletcher coby Paz Viszla. Všichni se nejprve, stejně jako výše zmíněný Daniels, rozpovídali o natáčení v kostýmech a pod nevzdušnými helmami s mikrofony. Wayne také potvrdil, že i titulního Mandaloriana hraje několik herců, tak každý má svůj vlastní kostým. „Jinak by to bylo strašně nehygienické. Nechci strkat svou hlavu do helmy, kde ji měl předtím někdo jiný,“ vysvětlil pobaveně Wayne. 

Všichni tři také vyprávěli, jaký měli vztah ke Star Wars před tím, než se stali jeho součástí. Swallow uvedla, že s hvězdnou sérií vyrůstala a jako malá si dokonce hrála na Ewoky. Wayne také potvrdil, že se Star Wars vyrůstal a Nová naděje byl dokonce první film, který viděl v kinech. V domě pak měli jeho sourozenci spoustu tematických hraček, ale jemu bylo dovoleno, aby si hrál pouze s figurkou Boba Fetta, což je, vzhledem k jeho roli, dosti symbolické. A Fletcher vyprávěl, jak viděl Star Wars v kinech jako malý kluk a oblíbil si Hana Sola a Chewbaccu. Kromě toho pak padlo i pár otázek na další projekty tří herců, zejména pak na Swallow a její působení v seriálu Lovci duchů. „Dostala jsem se tam až v 11 řadě, takže jsem byla jako nové dítě ve třídě, ale všichni byli velmi vstřícní a přátelští,“ vyprávěla a dodala, že roli Temnoty čili Amary si velmi užívala. Na závěr se pak všichni tři rozpovídali o kaskadérech a shodli se, že by měli být oceňováni na Oscarech stejně jako ostatní filmoví tvůrci.

(Foto: Červený koberec)

Se všemi herci si pak návštěvníci mohli zakoupit společné focení, podpis nebo tzv. meet and greet, tedy krátké setkání s časem na popovídání. Jedním z hostů pak měl být i Warwick Davis, který ve filmech o Harrym Potterovi ztvárnil profesora Kratiknota a ve Star Wars jednoho z Ewoku. Hned na začátku celé akce však byla nečekaně zrušena jeho účast z vážných osobních důvodů. Kromě něj se nakonec nedostavili ani čeští komiksoví tvůrci Mirka Andolfo a Petr Kopl. 

Naštěstí byl však program i tak dosti nabitý. Kromě zahraničních hvězd sem zavítaly i některé domácí, především pak Václav Vydra, Pavel Zedníček, Miroslav Donutil, Jiřina Bohdalová nebo delegace z pohádky Princezna zakletá v čase. Ti měli své vlastní debaty na vedlejší stagi. Letošní ročník pak také přišel s pár novinkami. Především se jednalo o otevření nejspodnějšího patra a nové haly, ve které se živě promítaly panely z hlavního sálu pro ty, kteří se už do něj nevešli z kapacitních důvodů. Dalším příjemným bonusem byly kvízy před diskuzemi, ve kterých se hrálo o hodnotné ceny.

No a na Comic-Conu samozřejmě nechyběli ani komiksoví tvůrci, od kterých si fanoušci mohli nechat zdarma podepsat své komiksy a knihy. Mezi návštěvníky se pak také našlo mnoho profesionálních i amatérských cosplayerů v kostýmech všeho druhu. Kromě nejrůznějších tematických přednášek a debat, pak bylo na programu i několik praktických workshopů, na kterých si mohli zájemci vytvořit Zlatonku, čepičku z Červeného trpaslíka, omalovánky, nebo třeba ozdobit plátěnou tašku.

V další části areálu si pak mohli návštěvníci zahrát a vyměnit Pokémon kartičky. Stavebnice LEGO si zase připravila pro hosty výstavu s obřím Bowserem ze Super Maria a vlastní koutek mělo i Cinema City nebo Nova. Nechyběly ani deskovky a turnaje ve Výbušných koťátkách, Desítce a jiný hrách. Na své si přišli i milovníci videoher nebo arkádovek. 

Další ročník Comic-Conu by se měl uskutečnit na jaře 2025 a organizátoři již teď slibují, že se opět můžeme těšit na bohatý program. Jak to na akci vypadalo, se můžete podívat i ve fotogaleriích na našem FB profilu (pátek, sobota a neděle, cosplay).

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací