Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme Ivan Trojan a uvidíme digitálně restaurované Stíny horkého léta

Odhalen byl i nový vizuál.

Přibližně za dva měsíce odstartuje 58. ročník MFF Karlovy Vary. Již tradičně touto dobou proběhla i první tisková konference, na které organizátoři v čele s prezidentem Jiřím Bartoškou představili první hosty, programové střípky a odhalili letošní vizuál.

Mezi nejdůležitější informace tiskového setkání patřilo oznámení, že Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme na slavnostním zakončení festivalu Ivan Trojan. Při této příležitosti bude uveden film Karamazovi a mimořádné představení monodramatu Žáby, které pro Ivana Trojana při příležitosti jeho životního jubilea napsal a režíruje jeho dvorní autor Petr Zelenka.

Umělecký ředitel Karel Och uvedl, že letos v létě tomu bude sto let, kdy spisovatel Franz Kafka podlehl tuberkulóze v sanatoriu v rakouském Kierlingu. Proto MFF KV uvede kinematografickou reflexi díla nejvlivnější postavy literatury 20. století od tvůrců jako Orson Welles, Martin Scorsese, Ousmane Sembene, Jan Němec nebo Steven Soderbergh.

Další bod filmového programu s nadšením odtajnil sám Jiří Bartoška. Řadu premiérově uváděných digitálně restaurovaných filmů české a československé kinematografie letos obohatí Stíny horkého léta. Westernovou baladu Františka Vláčila bude provázet speciální delegace. Prezident festivalu prozradil, že na červeném koberci se objeví Juraj Kukura (Ondřej), Marta Vančurová (Ondřejova žena) a další. Chybět samozřejmě nebude Jiří Bartoška (Bělovlasý).

Vrcholem TK bylo odhalení nového vizuálu z dílny Studia Najbrt. „Letos znovu tradičně pracujeme s číslicí ročníku festivalu. Inspirací pro symbol 58. ročníku byl zjednodušený půdorys hotelu Thermal. Výsledkem je abstraktní černobílý kód jednoho čtverce a tří kruhů,“ vysvětlil Aleš Najbrt.

Speciálním hostem se stal český hokejista Jakub Voráček, který spolu se svou sestrou Petrou Klausovou v červnu 2015 založil Nadaci Jakuba Voráčka zaměřující se na zlepšení kvality života pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní. Nadace Jakuba Voráčka se stala oficiálním neziskovým partnerem 58. ročníku MFF Karlovy Vary.

Jak to na tiskové konferenci vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací