Jak to v předaleké galaxii vypadalo před Skywalkery? Na to se podíváme v Akolytce

Disney+ uvádí další z řady Star Wars seriálů.

Na streamovací platformu studia Disney vstupuje nejnovější pořad ze světa předaleké galaxie. Akolytka se přidává ke Star Wars seriálům jako jsou Ahsoka, Mandalorian, Andor, Obi-Wan Kenobi nebo Boba Fett – Zákon podsvětí. Tentokrát se však tvůrci včele s Leslye Headland vydávají do hluboké a zatím neprozkoumané historie tohoto sci-fi světa.

Děj Akolytky se totiž odehrává přesně sto let před děním ve Skryté hrozbě a tedy před příchodem rodu Skywalkerů na scénu. V hlavní roli se zde ocitá mistr Jedi Sol, který vyšetřuje záhadnou řadu vražd. Díky tomu se spojuje se svou bývalou Padawankou Oshou a odkrývá zlé síly, které se objevují na obzoru. V prvních dvou epizodách se seznamujeme s hlavními hrdiny, odkrývají se nám jejich motivace a zjišťujeme něco málo o samotné zápletce a zmíněných vraždách.

Co Akolytce prospívá a umožňuje jí odlišit se od zbytku Star Wars pořadů je fakt, že není pouze obyčejným sci-fi, ale prim v ní hraje i poměrně silná a zajímavá detektivní zápletka. Už od počátku vyšetřujeme s hlavními hrdiny podivné vraždy, za kterými stojí tajuplná postava z minulosti vyšetřujícího Jedi. Tento thrillerový prvek dobře táhne děj a zaujme hned na první dobrou.

Dalším bonusem je historické zasazení Akolytky sto let před vyprávění celé původní Star Wars filmové série a všech jejich doprovodných pořadů. Poprvé se vydáváme do nové dějepisné linie, která je doposud zcela neprozkoumaná. A právě to dává tvůrcům neskutečný potenciál vytvořit něco unikátního, čehož se Headland a spol. bravurně chopily. Přinášejí tak uspokojivé zobrazení této nové Star Wars éry, oprošťují se od všeho známého a spojovaného s původní tvorbou a rozšiřují tento už tak bohatý svět o další nové a zajímavé prvky a skutečnosti.

(Foto: Disney+)

I postavy jsou zde zbrusu nové, oproti ostatním Star Wars seriálům, které těží z už brandově populárních hrdinů jako jsou Boba Fett, Obi-Wan, Anakin Skywalker nebo Ahsoka a další. Zde se setkáváme se zbrusu novými hrdiny vytvořenými zcela pro účel tohoto pořadu. V popředí se tu objevuje Amandla Stenberg, která se proslavila jako Rue ve snímku Hunger Games. Stenberg se zde ujala dvojrole dvojčat Oshy a Mae. Stenberg dobře podává jejich rozpolcenost a dává jim samostatný charakter, díky čemuž obě postavy působí naprosto samostatně, jako by je ztvárňovaly dvě rozdílné osoby.

Další důležité úlohy se ujal Jeong-jae Lee, kterého si mohou diváci pamatovat jako hlavního hrdinu z pořadu Hra na oliheň. Jeong-jae Lee zde ztvárňuje moudrého mistra Jedi Sola, který vyšetřuje celý případ. Jihokorejský rodák si tuto roli zcela osvojuje a zcela se odpoutává od své zmíněné úlohy, jež ho proslavila a dokazuje, že v sobě má daleko více. Kromě něj a Stenberg pak přivádí k životu nov postavy i Dafne Keen, Manny Jacinto, Jodie Turner-Smith nebo Carrie-Anne Moss a další.

Za zmínku stojí i vizuální stránka, kostýmy a celková výprava pořadu. Ta je, jak už je u Star Wars standardem, na vysoké úrovni a nezklame. Svět předaleké galaxie opět ožívá na televizních obrazovkách a tentokráte je rozšířen o další prvky. Už jen v první epizodě se potkáváme s mimozemskou ještěří rasou, jejichž masky jsou mixem CGI a praktického make-upu. I do ostatních vizuálních prvků vynaložili tvůrci zjevně dost úsilí a nezapomínají na nejzazší detaily. A právě kombinace zmíněného CGI s praktickými efekty je to, co na Star Wars tolik baví.

Stejně jako ikonický hudební doprovod, který nechybí ani zde. A známé skladby jsou navíc doplněny o nové prvky, které dotvářejí atmosféru nového příběhu. Každá z postav má svou znělku, která rozšiřuje známý svět.

Akolytku si tak užije každý fanoušek Star Wars, i ten co nezná tento svět do nejzazších detailů. Headland a spol. zde totiž otevírají nové zatím neprozkoumané části předaleké galaxie a její historie. Odpoutáváme se od známých mantinelů, což je osvěžující. Pomáhá i zajímavá detektivní zápletka a zajímavé nové postavy, které baví sledovat. První dva díly Akolytky jsou již teď k vidění na Disney+, zbylé bude platforma vysílat týdně každé úterý až do 16. července.

(Foto: Disney+)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací