Přípravy před třetí mimozemskou invazi – preview Enderova hra

[singlepic id=4691 w=120 h=120 float=left]Když hrajete Enderovu hru, můžete ztratit modrou planetu.

 

V roce 1985  jsem se teprve narodil, tudíž jsem se svými vrstevníky v té době nebyl schopen zaznamenat start kariéry amerického spisovatele Orsona Scotta Carda, který umožnila jeho sci-fi kniha Enderova hra. Okamžitě získala cenu Hugo a následující rok ji připadla Nebula, další prestižní ocenění pro science fiction. Od té doby platil Card za jednoho z nejtalentovanějších spisovatelů fantastiky. Image si ovšem nemálo pokazil, když začal příliš dávat najevo své náboženské názory a protestovat proti sňatkům homosexuálů… Díky tomu je chystaná adaptace jeho veledíla provázena mírnou kontroverzí. Chce se mi říct, že je i „podpořena“, neboť jak víme, i negativní reklama je reklamou.

Nějaká publicita je nutná, zvlášť když fanoušci knihy a celého „enderovského cyklu“ čekají na film Enderova hra celých osmadvacet let.

[singlepic id=5430 w=600 h=500 float=center]

 

Syndrom třetího dítěte

V mnoha knihách s dětským hrdinou je protagonista šikanován nevlastními rodiči, nebo rovnou vedením sirotčince. Andrew Wiggin přezdívaný Ender si toho musí hodně vytrpět ve své vlastní rodině, která je vlastně obětí historie.

Již dvakrát se o zničení Země pokusila mimozemská hmyzí rasa, již lidé nazývají „Termiťané“. Proboha, chtějí naše dřevo… Lidem se je sice podařilo odrazit, ale zkušenosti napovídají, že tentokrát již takové štěstí mít nebudou a jelikož neexistuje nic na způsob nadsvětelného pohonu, není možno snadno přesunout válku na území nepřítele. Lidstvo pouze trochu posílila ukořistěná termiťanská technologie. V očekávaném střetu by se hodil skutečně geniální mozek na pozici stratéga. Právě to budí zájem vojáků o famílii Wigginových.

[singlepic id=4690 w=200 h=200 float=right]Naše planeta v pozdním 21. století stále není zdaleka ideálním světem. Mezinárodní flotila (MF) sice upozorňuje na společného protivníka z vesmíru, mezi jednotlivými pozemskými bloky se však stále schyluje k „přízemnímu“ konfliktu. MF taky zdaleka není humanitární organizací a již od prvních dětských krůčků rozvíjí ve vybraných osobách válečnické schopnosti. Z jejich prvního nadějného objektu, Petera Wiggina vyrostl mladík sice talentovaný, ale moc sadistický až sociopatický. Jeho sestra Valentine byla naopak příliš mírumilovná. Rodičům bylo, navzdory platným zákonům této doby, umožněno mít ještě třetí dítě. No tak, když nás kosí mimozemšťané, mělo by nás být co nejvíc… Každopádně, Andrew vyrůstá ve strachu z bratra a v lásce ke svojí sestře a taky v posměchu za to, že je „Třetí“.

„Ale ano, uvěří tomu. ´Nevěděl jsem, že to Andrewa zabije. A když byl mrtvý, nevěděl jsem, že to zabije taky Valentine.´“

Petr Wiggin (Enderova hra, Laser 1993)

 

Enderův „průměr“ mezi jeho dvěma sourozenci nicméně důstojníky MF uspokojuje a pro šestiletého chlapce si přijde plukovník Hyrum Graff a přiměje jej, aby se přidal do Bitevní školy umístěné na asteroidu nedaleko Země. Pod Graffovým vedením jsou zde vychováváni vysoce postavení velitelé. Děti stojí proti sobě na počítači i v kolektivních hrách. Pokud se neučí, či netrénují, pošťuchují se a pěstují si zdravou agresivitu. Ender se tam setká také s Mazerem Rackhamem, kdysi problémovým vojákem, z něhož se stal hrdina během druhé termiťanské invaze.

Film bude zároveň vycházet i z pozdější doprovodné knihy s názvem Enderův stín, zaměřené na jiného talentovaného žáka Bitevní školy, známého jako Fazolek.

Na Zemi ovšem zůstal Peter. A ten si vymyslel vlastní „hru“…

 „Potřebujeme Napoleona. A taky Alexandra. Bez toho, že Napoleon nakonec prohrál a Alexander zazářil a zemřel mladý.“

– Hyrum Graff (Enderova hra, Laser 1993)

 

Trailer 1: Plukovník Graff šíří strach z termitů, s Rackhamem ptáčka lapají a pěkně mu zpívají. Na trenažeru Bitevní školy předkládají novou verzi Space Invaders.

 

Tak co, nepřihlásíte se do Bitevní školy?

 

Nacistický synek s velkým objevem zachrání lidstvo?

Asa Butterfield si před rolí Endera Wiggina zahrál již v šesti filmech a hned jeho první postava se jmenovala Andrew. Šlo o vedlejší úlohu v dramatu o autistickém chlapci s názvem Po Tomášovi. V komedii Malý Rambo bohužel také nepředstavoval důležitého (natož titulního) hrdinu, ale napotřetí konečně vyrazil ke slávě. Historický snímek Chlapec v pruhovaném pyžamu vyprávěl o přátelství Shmuela, chlapce z koncentračního tábora se synem nacistického důstojníka Brunem, jehož představoval právě Asa. V hororovém remaku Vlkodlak si zahrál dětskou verzi Bena Talbota. Nadpřirozené téma jej provázelo i ve fantasy komedii Kouzelná chůva a Velký třesk.

Ovšem neopomenutelným zážitkem byl film, jenž vyhrál pět Oscarů – Hugo a jeho velký objev, Scorseseho pocta kinematografii obecně, na jehož úspěchu se určitě podílel Asa právě jako dvanáctiletý Hugo Cabret.

Příští rok se do kin dostane britské komediální drama X plus Y, kde bude Butterfield geniálním matematikem Nathanem, jenž po neshodách s rodinou odcestuje nikoliv do vesmíru, ale na Taiwan, kde jej čeká soutěž podobných zázračných mozků. Roku 2015 bude pilotem v temném pohádkovém příběhu The White Circus.

[singlepic id=5172 w=320 h=300 float=right]Není snad nutné osvětlovat, kdo je Harrison Ford, takže snad jen oceňme, že se díky postavě plukovníka Graffa připravuje na Epizodu VII, aby jako Han Solo zapadl do svého přirozeného prostředí. Zanedlouho se z něj stane tvrdý obchodník Jock Goddard ve filmu Paranoia, jenž měl v USA premiéru letošního srpna. Do světa přisprostlých zpravodajů přibude v pokračování devět let starého Zprávaře: Příběhu Rona Burgundyho – Anchorman: The Legend Continues. Roku 2014 se z nějakého důvodu přidá k tzv. „Postradatelným“.

Na Bena Kingsleyho mám pořád možná trochu iracionální vztek kvůli jisté aféře s Mandarínem, tak doufám, že Mazer Rackham nebude zapleten do žádných lží a klamu. Svůj hlas propůjčí Ben v příštím roce padouchovi animovaného snímku Boxtrolls, stane se občanem Země ovládané roboty ve sci-fi příběhu Our Robot Overlords, svět povídky od Edgara Allana Poe navštíví díky thrilleru Eliza Graves a vynálezu pětistěnné krabice se postaví do cesty v The Convention. Jeho jméno je také spojováno s chystaným biblickým eposem Exodus (kupodivu ne jako Egypťan) ze Starého zákona, Mary Mother of Christ z Nového zákona a romantickým Learning to Drive.

 

Harrison má moc rád Bena. Nebo přinejmenším Hyrum propaguje Mazera.


 

Nepěknou roli Petra Wiggina dostal Jimmy Pinchak. Svými pohyby kdysi přes motion capture rozpohyboval jednu z postav Polárního expresu. Později se mihnul v Rukojmí, akčním filmu s Brucem Willisem a horor Ať vejde ten pravý mu umožnil zahrát si svého prvního sviňáka, jednoho ze školních tyranů.

Valentine Wiggin hraje Abigail Breslin, holčička, která ve Znameních odmítala pít „kontaminovanou“ vodu a umožnila tak rozpuštění mimozemšťanů. Čekala ji dlouhá kariéra, během níž oslnila hlavně jako Olive Hoover z komediálního dramatu Malá Miss Sunshine. Její příští destinací je adaptace divadelní hry August: Osage country.

Fazolka se ujal chlapec vznešeného jména Aramis Knight. S režisérem Enderovy hry spolupracoval již ve filmu Odvlečen. Kromě rolí dabingu si připsal na svou filmografii film Imgranti… Kde se zase mohl setkat s Harrisonem Fordem. V drsném komiksovém dobrodružství Temný rytíř povstal byl očividně „chlapcem s jablkem“.

 

Trailer 2: Umlčte už někdo plukovníka Graffa. Rackham vyjadřuje pochybnosti. Je cosi shnilého v Bitevní škole.  

 

Africký zbojník Gavin Hood bez družiny

Režisér a autor scénáře Gavin Hood začínal v rodné Jihoafrické republice natáčením krátkých vzdělávacích dramat a námět jeho prvního celovečerního filmu vycházel silně z folklóru jeho vlasti. A Reasonable Man líčí zabití dítěte pokládané za zlého ducha. Pak se kvůli nemoci původního režiséra ujal polského snímku Pouští a pralesem podle díla Henryka Sienkiewicze. Krimidrama Tsotsi vyprávělo o zlodějíčkovi z předměstí Johannesburgu, jenž jednou spolu s autem ukradl omylem i dítě. Prvním výsledkem spolupráce s Hollywoodem byl již zmíněný Odvlečen, ze života podezřelých z terorismu zažívajících mučení brutálními spojenci USA. Někteří sci-fi fanoušci si ho však budou pamatovat hlavně jako tvůrce komiksového X-Men Origins: Wolverine.

Enderův boj mohla podnítit stará známá mimozemská invaze. Ale samotná hra a její důsledky vypovídají, jako většina z nejlepších science fiction knih, o lidském druhu jako takovém a jeho proměnách umožněných našimi rostoucími vědomostmi, ale stále problematickou povahou. S filmem také přichází možnost nové delší série. Card sice prohlašuje knižní sequel za „nezfilmovatelný“, ovšem pokud vynese Andrew Wiggin peníze, možná, že urputné studio spisovatele přemluví….

Čeští branci odlétají do Bitevní školy 31. října 2013.

[singlepic id=5428 w=600 h=500 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací