Dobrý řidič Smetana – recenze

[singlepic id=6192 w=200 h=200 float=left]Rozšíří tykadla obzory?

 

Filip Remunda a Vít Klusák byli schopni předstírat projekt levného supermarketu, aby mohli kritizovat český národ. Naši současnou povahu zesměšnili ještě jednou, když předvedli názorovou válku o americký radar v Brdech. Inu, Češi ke své sebekritice zavdávají hodně příčin a najde se nás jen málo takových, kteří se o ni skutečně pokusí. Jestli to pak dělají šikovně, to už je jiná věc…

Zkoumání společenských absurdit dovedlo oba filmaře k dlouhodobé obhajobě nešťastného řidiče autobusů Romana Smetany, jenž na plakátech „vylepšil“ tváře politiků ODS nakreslením tykadel. Nedělá nový dokument Dobrý řidič Smetana, jak se říká „z prdu kuličku“?

Šlo by přece o malichernost, kdyby to sám soud postupně nerozmazal. Nebo možná kdyby Smetana vykonal nařízené veřejně prospěšné práce. Každopádně, na počátku Smetanovy kauzy stojí bezvýznamná událost. Proto je snadné s obviněným sympatizovat, ale těžké vidět v něm rovnou hrdinu. Ano, z justičního hlediska působí spor absurdně, ale v dokumentu chybí větší důraz na poměrně zásadní argument řidičova protestu, tedy na údajnou podjatost soudkyně. Inu, Remunda s Klusákem si nechtějí zadělávat na další potíže.

Už jsem vyjádřil pochybnost, jestli lze pana Smetanu heroizovat. Možné to bylo trochu nadbytečné, jelikož řada Čechů v něm již vidí statečného bojovníka a ve snímku jsou vidět i slyšet. Pronásledovaný je člověkem jejich typu – řadovým občanem, který je hluboce nespokojený s našimi politickými představiteli a hledá jakoukoliv formu protestu.

Právě zachycení dnešní bezvýchodnosti lidí nedůvěřujících žádné zvolené straně je asi nejcennějším přínosem filmu, ale zúčastněné osoby svůj hněv dávají najevo značně nekonstruktivním způsobem. Je mi líto, lidová hnutí sice mohou vést k větší demokracii, ale pokud se nechávají příliš vést emocemi, stvoří někdy naopak diktaturu. Nic takového bych ovšem nepodsouval přímo panu Smetanovi a jeho blízkým. Ti jsou bezelstní, vystupující až moc zakřiknutě a mírumilovně, což nesvědčí předkládané konfrontaci s politiky. Chybí zlatá střední cesta.

Kdo vlastně patří za mříže?Díky Smetanovu boji s politiky si ovšem můžeme také položit jednu důležitou otázku – Kdo vlastně patří za mříže? Počáteční čin může být nevhodný, ale v důsledcích se z něj pro svého pachatele stává zbytečně natahovaná trýzeň. Mezitím lidé, na které ukázal prstem, jak vyplývá na povrch, jsou vlastně podezřelí z daleko horších přečinů. Tvůrci dokumentu v duchu provolávaného hesla „Propusťte Romana, zavřete Ivana“, navštívili jistého Langera, jemuž se zrovna nepodařilo rozptýlit silné pochyby o své bezúhonnosti. Mnozí představitelé ODS znějí daleko rozumněji, ale ani oni by zjevně nedokázali srovnat „újmu“, již jim způsobil Smetana s důsledky případných krádeží přisuzovaných jejich partaji.

Remunda i Klusák mezitím zůstávají poctivými advokáty lidu. Každého nechají promluvit, nijak neschovávají své nahrávací náčiní a vysokou kulturu umějí použít s humorem. Když už se jedná o Smetanu, tak proč nezařadit úryvky z Mé vlasti a Prodané nevěsty? Jedná se jinak o vtipný nápad, i když vede k podivné kombinaci.

Do budoucna můžeme být dokumentu vděční za dobové svědectví. V současnosti bude asi nejpřínosnější pro publicitu samotného dobrého řidiče. Jelikož nevystupuje dále na veřejnosti, nejspíš to neocení.

 

Policie neviděla zprávy, tak se jí musel představit.

  [singlepic id=6191 w=400 h=300 float=center]

 

„Uvidíme, s kým budou novináři opouštět sál, pane premiére.“

[singlepic id=6187 w=400 h=300 float=center]

 

Smetana bohužel přinutil některé občany lhát.

[singlepic id=6188 w=400 h=300 float=center]

 

0%

Jedná se jinak o vtipný nápad, i když vede k podivné kombinaci. Do budoucna můžeme být dokumentu vděční za dobové svědectví. V současnosti bude asi nejpřínosnější pro publicitu samotného dobrého řidiče. Jelikož nevystupuje dále na veřejnosti, nejspíš to neocení.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací