Filmové události #21/14: Turkům rostou zlaté palmy, Benedict nahrazuje Guye, Alfonsovi se hrnou nabídky

festival_de_cannes_67_plakatSláva vítězům, čest poraženým.
Dnes se u nás dozvíte jména některých vítězů festivalu v Cannes. Turecký filmař Nuri Bilge Ceylan může slavit, na rozdíl od režisérského začátečníka Ryana Goslinga. Také vás seznámíme s oficiálním názvem první hrané společné výpravy Batmana a Supermana. Hned několikrát vás ubezpečíme, že duch Harryho Pottera stále žije. Tedy ne, že by poletoval po Brumbálově pracovně v nemrtvém stavu, ale herci z jeho filmů se nadále prosazují, ať je to již sám Daniel Radcliffe či smrtijed Timothy Spall. Možná, že se do jejich prostředí vrátí všemi milovaný Alfonso Cuarón.
 
 
 
Zemřel Gordon Willis (28. května 1931 – 18. května 2014)

Zákeřná nemoc zabránila, aby se svých 83. narozenin dožil jeden z nejslavnějších kameramanů. Gordon Willis se chtěl v dětství stát hercem, osud jej nicméně zavál k fotografům. Pořizováním snímků se uplatnil i v letectvu během korejské války. Práce na reklamě a především na dokumentech vybrousila jeho styl, který sám označoval za „minimalistický“. Začátkem sedmdesátých let se znovu vrátil ke svému oblíbenému filmovému průmyslu, poprvé pří natáčení snímku End of the Road režiséra Arama Avakiana. Proslavil se prací na milovaných dílech jako Kmotr, Annie Hallová, Klute, Manhattan nebo Všichni prezidentovi muži. Mnozí dodnes považují za nespravedlnost, že nikdy nebyl oceněn Oscarem. Svůj režisérský pokus Windows (1980) později sám považoval za chybu. S prací skončil po akčním dramatu Tichý nepřítel od Alana J. Pakuly. Rozhodnutí okomentoval slovy: „Už mě unavovalo vyhánět herce z přívěsů a postávat v dešti.“ Zemřel na rakovinu.


 

Festival v Cannes upadl do zimního spánku

Letošní Zlatou palmu si z Mezinárodního filmového festivalu v Cannes odnáší tři a čtvrt hodny dlouhý turecký film Winter Sleep (Kış Uykusu) režiséra Nuri Bilge Ceylana. Kromě toho získalo drama také cenu FIPRESCI, kterou v kategorii Nejlepší film získalo od Mezinárodní federace filmových kritiků. Tisk nešetří chválou a přirovnává Ceylana k velikánovi Ingmaru Bergmanovi. Vítězné dílo vypráví o rodině provozující horský hotel. Dále byl oceněn například švýcarský příspěvek Adieu au Langage, americký Foxcatcher, ruský Leviafan (Leviathan) nebo švédský Turist (Force majeure). Nejlepším hercem byl vyhlášen Timothy Spall za ztvárnění titulní role v biografii Mr. Turner. Z dam nejvíc zapůsobila Julianne Moore v komedii Maps to the Stars.


 

Nespoutaný Django rozčtvrcen?

Quentin Tarantino může být na svůj western Nespoutaný Django hrdý, ale zjevně s ním není úplně spokojený. Lépe řečeno, chtěl by uplatnit veškerý natočený materiál, jehož musel z konečné podoby snímku vyřadit nespočetně. Podle režisérova nedávného vyjádření se jedná o dodatečnou hodinu a půl. Zároveň dodal, že v ideálním případě by dal dohromady kompletní obsah a rozdělil jej do čtyřdílného cyklu. Ten by se pak dobře vyjímal na kabelové televizi.


 

Harry Potter rozhazuje

Daniel Radcliffe byl obsazen do hlavní role You Shall Know Our Velocity, dramatu z pera spisovatele Dava Eggerse. Dva přátelé, Will a Hand, v něm cestují po mnoha zemích světa, přičemž se postupně snaží zbavit značné sumy snadno získaných peněz. Adaptaci bude režírovat Peter Sollett (Rande na jednu noc).


 

B. Cumberbatch si zahraje s Deppem

Je možná znám jako představitel Sherlocka Holmese, ale přitom má za bráchu Kingpina. Řeč není ovšem o Mycroftovi… Benedict Cumberbatch se totiž přidal k obsazení životopisného filmu Black Mass režiséra Scotta Coopera jako politický činitel Billy Bulger, bratr hlavy bostonského zločinu Whiteyho Bulgera (Johnny Depp). Roli převzal po Guyi Pearcovi, jemuž se natáčení nevešlo do nabitého rozvrhu. Joel Edgerton se zde objeví jako agent FBI John Connolly, později odsouzený za spolupráci s Whiteym.


 

V Ztracené řece se nikomu nechce koupat

Herec Ryan Gosling (Jen Bůh odpouští, Gangster Squad – Lovci mafie) si bohužel nezískal srdce kritiků svým režijním debutem Lost River. Fantasy s příměsí noiru, původně známá jako How to Catch a Monster, těžce propadla na festivalu v Cannes a společnost Warner Bros. nyní zvažuje, že ji prodá jinému distributorovi.

„Ztracená řeka“ přenese diváka do zanikajícího města, kde Billy (Christina Hendricks), matka dvou dětí, pozná tajemné fantastické podsvětí, zatímco její osmnáctiletý syn Bones (Iain De Caestecker) objeví cestu do podvodního světa. Dále se zde objeví Saoirse Ronan, Matt Smith, Eva Mendes, Ben Mendelsohn nebo Rob Zabrecky.


 

Úsvit nad Gothamem

Superhrdinské dobrodružství režiséra Zacka Snydera, s nímž se veřejnost seznámí 6. května 2016 (u nás již 28. dubna 2016), konečně dostalo svůj oficiální název. Místo „Batman vs. Superman“ se naučte říkat a psát „Batman v Superman: Dawn of Justice“ (ne, nevynechal jsem „s“). „Úsvit spravedlnosti“ v názvu samozřejmě upozorňuje na tým hrdinů z DC Comics. Film o celé Justice League bude patrně natáčen zároveň s tímto příspěvkem do komiksové kinematografie.

Původní verzi scénáře napsal David S. Goyer (Batman začíná, Green Lantern, Muž z oceli), nově jej přepracovává Chris Terrio (Argo). Ve snímku vystoupí Clark Kent / Superman (Henry Cavill), Bruce Wayne / Batman (Ben Affleck), Diana Prince / Wonder Woman (Gal Gadot), Victor Stone / Cyborg (Ray Fisher), padouch Lex Luthor (Jesse Eisenberg), komorník Alfred Pennyworth (Jeremy Irons) a další.


 

Veleještěr si vydobyl sequel

Nová Godzilla svým řevem zastrašila konkurenci a ty, co zbyli, rozšlapala. Vrátí se proto minimálně ještě v jednom dalším snímku, který bude opět režírovat Gareth Edwards. Toho však předtím čeká úplně nová povinnost (viz níže).


 

Star Wars zpřístupňují Předalekou galaxii

Ten samý Gareth Edwards byl totiž právě pověřen natočením prvního ze spin-offů Star Wars, jehož scénář nakonec nenapíší dříve avizovaní Simon Kinberg a Lawrence Kasdan, nýbrž Gary Whitta, autor postapokalyptických snímků Kniha přežití a Po zániku Země. Výsledek jejich společného snažení budou lidé moci posoudit 16. prosince 2016, necelý rok po premiéře Epizody VII. Přesný námět není zatím známý.

Do nové kapitoly hlavní ságy se nyní může dostat kdokoliv z vás! Režisér J.J. Abrams vyslal fanouškům krátké video z Abú Dhábí, kde se pravděpodobně natáčejí scény z pouštní planety Tatooine. Finanční příspěvek na charitativní iniciativu „Force for a Change“ pro organizaci UNICEF vám může vynést upomínkové předměty, ale možná také let do Londýna, kde se setkáte s herci i natáčecím týmem a především dostanete malou roli v samotném filmu. S Abramsem se uprostřed klipu objevila nová mimozemská potvora, o níž fanoušci mohou nyní spekulovat.


 

Polámal se mraveneček

Blížící se třetí fáze Marvelovských snímků dostala bolestný úder ještě před svým počátkem. Režisér Edgar Wright (Tintinova dobrodružství, U Konce světa) se vzdal nesmírné cti natočit příběh Ant-Mana, ačkoliv léta pracoval na scénáři o zmenšujícím se superhrdinovi. První zprávy označovaly jako příčinu mlhavé „tvůrčí neshody“. Server Latino Review poté přišel s údajným vysvětlením, podle něhož studio Marvel nechalo scénář od Wrighta a jeho kolegy Joea Cornishe kompletně přepsat do nepoznatelné podoby.

Premiéra Ant-Mana je nadále stanovena na 17. července 2015 (u nás o den dříve). Michael Douglas v něm bude představovat Dr. Hanka Pyma, vynálezce zmenšovacího obleku a Paul Rudd si zahraje Scotta Langa, zlodějíčka, který po něm tajnou identitu převezme.


 

Za kouzelnou faunou do strašidelného hotelu

První díl trilogie ze světa Harryho Pottera s názvem Fantastická zvířata a kde je najít se do kin dostane podle nedávného rozhodnutí 18. listopadu 2016 (viz Filmové události#20/14), teď pro něj zbývá najit tvůrčí tým a obsazení. Nový příběh podle scénáře od samotné spisovatelky J.K. Rowlingové bude možná režírovat Alfonso Curón, jenž stál již za adaptací knihy Harry Potter a Vězeň z Azkabanu. Ať se již o snímek postará kdokoliv, seznámí nás se životem kouzelníka Newtona „Mloka“Scamandera, výzkumníka v oblasti kouzelných zvířat.

Sám Cuarón je ovšem po úspěchu Gravitace mužem žádaným vícero autory. Server Schmoes Know přinesl svým návštěvníkům informaci o jeho možném zapojení do natáčení filmu The Overlook Hotel, prequelu k hororu Osvícení. Scénář k variaci na svět Stephena Kinga zřejmě napíše Glen Mazzara (televizní seriál Živí mrtví).


 

Kdo se bojí, nesmí do lesa sebevrahů

Scénáristu Davida S. Goyera může naštvat, že mu díla neustále někdo přepisuje (viz výše), ale u společnosti Focus Features uspěl se svým plánovaným thrillerem The Forest. Za dějiště si vybral nechvalně proslulý japonský les Aokigahara, populární místo pro spáchání sebevraždy. Právě tam se vydá mladá Američanka při pátrání po své sestře. Setká se však s krvežíznivými duchy sebevrahů nazývanými Yūrei. Goyerův scénář upravila k obrazu svému Sarah Cornwell a režie byla svěřena debutantovi Jasonovi Zadamu.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací