Festival Francouzského filmu posedmnácté

festivalff_2014_plakat„Parlez-vous français?“
 
 
 
Co se vám vybaví, když se řekne Francie? Bude to Eiffelova věž, Seina, křupavé bagety, víno, sýry, romantika, milostná dobrodružství nebo úplně něco jiného? Pokud máte zájem poznat Francii blíže a zejména její filmovou tvorbu, určitě si nesmíte nechat ujít již 17. ročník Festivalu Francouzského filmu, který se koná od 19. do 26. listopadu 2014 v Praze a od 20. do 26. listopadu 2014 v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě.

Tentokrát si pro nás pořadatelé připravili celkem 54 filmů, které budou uvedeny během 130 projekcí. Jako zahajovací snímek letošního ročníku bylo zvoleno drama Tři srdce režiséra Benoîta Jacquota, který Prahu i osobně navštíví. Ani veřejnost nepřijde ve středu 19. listopadu zkrátka. V 19:00 odstartuje v Kině 35 Jimmy P. s charismatickým hercem Benicio Del Toro v hlavní roli a ve 21:30 Lidská otázka. Všichni diváci tak dostanou za cenu jedné vstupenky dvojitou porci promítání. Pestrý program zahrnuje i osm předpremiérových titulů, které nás rozesmutní, rozesmějí i donutí napětím nedýchat. Kromě již zmiňovaného Jimmyho P. a Tří srdcí budou v rámci festivalu uvedeny snímky Saint Laurent, Láska je dokonalý zločin, Violette, Příběh Marie, Sex v Paříži a Dva dny, jedna noc. Ochuzeni ale nebudeme ani o Filmové hity, které jsme u nás mohli vidět v roce 2013/2014. Jmenujme například akční sci-fi Lucy, komedii Attila Marcel, dokumentární Yves Saint Laurent či rodinné počiny Bella a Sebastián a Kráska a zvíře. V sekci Výběr české kritiky naopak nalezneme klenoty, které se setkaly s velkým ohlasem na mezinárodních festivalech, ale u nás zatím nemají českého distributora (Modrý pokoj, Hledání). Vzhledem k osobní přítomnosti Benoîta Jacquota nesmí chybět průřez tvorbou tohoto talentovaného umělce. U příležitosti životního jubilea Juliette Binoche budeme moci zhlédnout vybrané snímky s touto herečkou v hlavní roli + celovečerní dokument.

Pokud rádi poznáváte cizí kulturu více smysly, bezesporu oceníte možnost ochutnat a nakoupit si francouzské speciality. Od 20. do 23. listopadu 2014 totiž vyroste v pasáži Paláce Lucerna francouzské tržiště, které se těší na vaši návštěvu každý den od 11:00 do 22:00.
 
 
Co: 17. Festival Francouzského filmu

Kdy a kde:

19. – 26. 11. 2014

  • Praha – Kino 35 Francouzského institutu v Praze, Lucerna, Světozor a CineStar Anděl

20. – 26. 11. 2014

  • Brno – Scala
  • České Budějovice – Kotva
  • Hradec Králové – Bio Central
  • Ostrava – Minikino

Za kolik: 100 Kč (všechny filmy jsou promítány v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem)

Podrobnosti: Festival FF

Program: Festival FF program
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací