Filmové události #23/15: Káčátko se vylíhlo, Mlok vyplaval, Černobog zve k tanci

ZlinFilmFestival_2015_plakat_tyrkysPřevezměte iniciativu!
 
Když vidíme, jak už i děti hodnotí filmy ve Zlíně a mladí tvůrci sklízejí první ovace za svůj talent, nezbývá než doporučit, abyste rozšířili řady filmařů. Umožní vám to například workshop v Telči. Iniciativa je totiž základem úspěchu, díky němuž můžete být i třeba národním hrdinou, jakým se stal kapitán Sully, nebo, což už je méně pravděpodobné, skautka bojující s příšerami, hrdinka komiksu Lumberjanes. Nebo prostě budete režisérem s několikanásobnou „zakázkou“ typu Jamese Wana.
 

 
Komu padl Zlatý střevíček?

Zlínský festival odměnil ve čtvrtek 4. 6. své výherce. Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti získal belgický snímek o ohroženém káčátku Stěhovavé ptáče. Nejlepší dětský herecký výkon předvedlo obsazení srílanského Volání moře. Mládežnická kategorie rozdělila ceny mezi kubánskou Výchovu a afghánsko-kanadské drama Mina. Oba filmy také získaly ocenění od Mezinárodní ekumenické poroty. Z animovaných soutěžících uspěl francouzsko-belgický Slon na kole a z mladých tvůrců převzal Cenu Hermíny Tyrlové německý animátor Jacob Frey za svůj Dárek. Dětská porota vyzdvihla australské Papírové vlaštovky, zatímco ta mládežnická švédsko-německý příspěvek Moje malá sestra.

Tvořte v Telči!

Od 11.-13. 6. proběhne v Telči jako součást festivalu Arts&film filmový workshop. Unikátní díla zde budou moci účastníci aktivně vytvářet se spisovatelem Josefem Formánkem, scénáristou Josefem Klímou, režiséry Vojtěchem Jasným a Danem Svátkem, střihačem Aloisem Fišárkem a skladatelem Norbi Kovácsem. Z herců se na akci ukáží např. Miroslav Táborský, Markéta Hrubešová nebo Jan Plouhar.

Kapitán Sully

Clint Eastwood představil svůj příští režijní projekt. Umělecky ztvární hrdinný příběh kapitána Chesleyho Sullenbergera  alias „Sullyho“. Velitel letadla se stal americkým hrdinou v roce 2009, kdy nouzovým přistáním na řece Hudson zachránil 155 životů. Scénář napíše Todd Komarnicki (V týlu nepřítele).

Na západ od soumraku

Kromě děl spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda může na plátně skončit  i jeho život, konkrétně pozdní depresivní období, jak ho v knize West of Sunset popsal Stewart O’Nan. O zpracování projevil zájem režisér James Ponsoldt (Kouzlo přítomného okamžiku).

Bond střídá známosti

Letošní bondovkou s názvem Spectre vyprší smlouva mezi společnostmi MGM a Sony Pictures, takže si první jmenované studio musí hledat nového partnera k natáčení misí agenta 007. Server Variety označuje za nejpravděpodobnější subjekt Warner Bros.

Tatumova mizérie

Channing Tatum bude produkovat životopisný film Two Kisses for Maddy a zřejmě si zahraje i autora jeho předlohy Matthewa Logelina. Tomu zemřela manželka krátce po porodu, a on tak zůstal sám na výchovu dcery.

Sonyleaks – Jak to bylo?

Manželská dvojice Jehane Noujaim a Karim Amer se po dokumentu Náměstí Tahrír o politické situaci v Egyptě chce obdobně zaměřit na nedávný skandál společnosti Sony. Koncem minulého roku zveřejnila skupina hackerů korespondenci i další materiály tohoto studia a hrozila teroristickými útoky proti distribuci komedie Interview o atentátu na severokorejského vůdce Kim Čong-una. Vyděrači dočasně dosáhli svého, což rozlítilo obránce svobody slova.

Pravá černá jeptiška

Po 22 letech se mluví o přípravách na další zpracování dvoudílné komedie Sestra v akci s Whoopi Goldberg o zpěvačce, která během skrývání se před milencem pozvedla jeden ženský klášter. Některé zdroje mluví o remaku, jiné o sequelu. Jisté je, že „Sestru“ pro Disney napíší spolupracovnice Kirsten Smith a Karen McCullah (Pravá blondýnka).

Jak Han potkal Bobu

Spin-off ze světa Star Wars zaměřený na Bobu Fetta obohatí podle informací serveru Schmoes Know další známé postavy. Samotný děj totiž osvětlí setkání námezdního lovce s Hanem Solem a počátek jejich rivality. Těšit se můžeme na Hanova přítele Landa Calrissiana a Bobova plazího kolegu Bosska.

Hledat nové formy života…

Justin Lin popsal své tvůrčí záměry s třetím rebootovým Star Trekem. Podle něj přišel čas jak na zkoumání hlubokého vesmíru a povahy lidstva, tak na tvoření nových mimozemských civilizací. „Klingoni, Romulani a další rasy jsou zábavné, ale musíme jít dál,“ prohlásil režisér v rozhovoru.

Ať už pod vodou, či v kokpitu robota…

Superhrdina Aquaman a válečné stroje z Robotechu získali společného režiséra. Obojí převzal James Wan, otec Rychle a zběsile 7 nebo celé řady hororů (Saw, Insidious, V zajetí démonů).

Fantastický herec nalezen

Eddie Redmayne (Teorie všeho, Jupiter vychází) oficiálně získal hlavní roli v harrypotterovském spin-offu Fantastická zvířata a kde je najít, totiž Mloka Scamandera.

Bobřík za lov netvorů

20th Century Fox přidal ke svým prioritám celovečerní verzi komiksu Lumberjanes. Pětice dívek se na skautském táboře bude muset bránit tajemným nadpřirozeným tvorům. Ačkoli komiks vytvořily tři ženy, scénář k filmu napíše Will Widger.

Colin není dinosaurům věrný

I když přesný úspěch Jurského světa zatím není jistý, přinejmenším jednoho sequelu se zřejmě dočkáme. Nevrátí se k němu ovšem režisér Colin Trevorrow, který věří, že sága může být obohacována rozličnými tvůrci.

Aféra Kinga a Karmínového krále

Temnou věž, magnum opus Stephena Kinga, sice již zřejmě nezfilmuje Ron Howard, nicméně ve hře je další pozoruhodná osobnost. Dánský režisér Nikolaj Arcel nás kdysi dostal na Ostrov ztracených duší nebo se vypravil do historie s Královskou aférou. Svého času byl spojován i s adaptací populárního komiksu Mýty. Nikolaj je velkým fanouškem Kingovy série a naučil se anglicky právě proto, aby ji mohl číst v originále.

Bay zachraňuje budoucnost

Michel Bay natočí novou sci-fi o cestování v čase. Zatím nevydaná kniha Time Salvager autora Wesleyho Chua se odehrává v budoucnosti, kdy lidstvo osidlující hvězdy určilo usvědčeného kriminálníka za ideálního temponauta. Muž má sbírat v minulosti zdroje a nevměšovat se. Když však zachrání vědkyni, jíž je souzeno zemřít, změní tak budoucnost z nich obou se stanou psanci.

Černý anděl povstal

Roger Christian rozšíří do celovečerního formátu svůj krátký fantasy snímek Black Angel, jenž v roce 1980 v některých kinech doprovázel Star Wars: Epizodu V – Impérium vrací úder. Příběh bývalého křižáka, jehož milou unesl temný zloduch, bude změněn na epickou záchranu království od krále démonů a jeho pobočníka Černého anděla. Účast přislíbili Rutger Hauer (Budoucnost) a John Rhys-Davies (Pán prstenů).

Rock bere útokem čínskou čtvrť

Postava řidiče náklaďáku Dwaynu Johnsonovi jistě sedne. Proto se není co divit, že je mu nabízen Jack Burton v remaku fantasy snímku z roku 1986 Velké nesnáze v Malé Číně, kde se odehrál rozhodující souboj s prastarým čínským démonem. Scénář píší Ashley Miller a Zack Stentz (X-Men: První třída).

Přivýdělek pro Černoboga a Lociku

Mašinérie hraných remaků disneyovek pokračuje. Za další oběť jim padla Fantazie z roku 1940, respektive její segment Night on Bald Mountain, v němž nepokojné duše tančí na „večírku“ Černoboga, slovanského boha zla. Adaptace se ponese v duchu Zloby – Královny černé magie. Nevím, jestli to snesou dětské nervy.

O něco líp by mohl dopadnout seriál o příhodách princezny Lociky z filmu Na vlásku. Roku 2017 se na stanici Disney Channel objeví první epizoda jejích zážitků po návratu do rodného království, odehrávající se mezi hlavním snímkem a krátkým filmečkem Na vlásku šťastně až navěky.

Grid zhasnul

Disney naopak zastavil přípravy natáčení třetího dílu sci-fi série Tron. Důvodem je patrně neúspěch novinky Země zítřka.

Japonka a nosorožec

Pokračování loňských Želv Ninja přibralo další dva záporáky. Wrestler Sheamus si zahraje nosorožčího mutanta Rocksteadyho a Brittany Ishibashi převzala roli Karai, elitní bojovnice Klanu Foot.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací