55. Zlín Film Festival rozdal hvězdy, Zlaté střevíčky a hlavně pobavil

ZlinFilmFestival_2015_plakat_tyrkys

Každý rok počátkem měsíce června město Zlín ožívá filmovým festivalem, který u nás nezná obdoby.

I letos, od 29.5 do 4. 6. 2015 se ulice Zlína naplnily návštěvníky a hosty Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, který svou tradicí předčí leckterý jiný festival. Jeho konání je jako bouře před tichem, jež město zaplaví hned vzápětí, kdy univerzitní semestr skončí a studenti, kteří vytvářejí živelnou atmosféru Zlína, odjedou na prázdniny domů.

V letošním roce proběhl již 55. ročník Zlín Film Festivalu, a že se ho organizátoři zhostili adekvátně, jak se u jubilea náleží. Ač se to z názvu může zdát, každoročním tématem festivalu nejsou dětské snímky, ale děti ve filmu. I proto se ve filmovém programu, který samozřejmě zahrnuje dopolední pásma projekcí pro nadšenou drobotinu, setkáváme převážně se snímky určenými dospělým divákům, jež pro dětské publikum nejsou zrovna adekvátní.

Klukům a holkám je uzpůsoben hlavně doprovodný program, který i když má co nabídnout všem věkovým kategoriím, jednoznačně ukazuje, že právě děti zde hrají hlavní roli. Nesčetně mnoho dílen a malých workshopů pro malé i větší, malování křídou po parkovišti, cirkus LeGrando, který nabízí vyzkoušení si cirkusových aktivit a triků. Četlo se, mluvilo se německy, soutěžilo se, hrálo se divadlo pro děti… Opět byli oceněni herci za zásluhy v dětských filmech – v letošním roce získali svou hvězdu na „chodníku slávy“ před Velkým kinem Jan Potměšil a Lucie Zedníčková.

Jak děti, tak ani dospělí nezůstali pozadu. Letos se vytvořila velice unikátní atmosféra, která bezpochyby nasadila laťku příštím ročníkům opravdu vysoko.

zlin_film_fest_55_01

zlin_film_fest_55_02

zlin_film_fest_55_03

zlin_film_fest_55_04

Zlatý střevíček si letos ze Zlína odvezl například belgický film Birds of Passage (Stěhovavé ptáče) za nejlepší hraný film pro děti, kubánský film Behaviour (Výchova) za nejlepší hraný film pro mládež či snímek The Elephant and the Bicycle (Slon a kolo) za nejlepší animovaný film.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací