Filmové události #50/15: Max nemusí šílet, Zemřel věčný gangster, Zlaté glóby si vybírají

rambo_2008_posterScience fiction vrací úder!
 
 
Pokud se vám někdo posmíval kvůli čtení nebo sledování sci-fi, nyní můžete cítit zadostiučinění, neboť váš kus je stále „mainstreamovější“. Svědčí o tom úspěch Šíleného Maxe, Marťana i Ex Machiny. Štěstí bude možná i pokračovat začátkem příštího roku na Zlatých glóbech. Jelikož právě vám patří dnešní vydání událostí, můžu vás rovnou odkázat na zprávu o blížícím se startrekovém traileru a o plnícím se korábu Luca Bessona s názvem Valerian a město tisíce planet. Kromě toho vědci objevili neznámou egyptskou hrobku a ze sarkofágu na ně vyjukla… Sofia Boutella?
 

 
Zběsilá cesta a Marťan, miláčci kritiků

Americká Asociace kritiků NBR (National Board Review) označila snímek Šílený Max: Zběsilá cesta režiséra George Millera za nejlepší film roku. Další sci-fi příběh Marťan si odnesl ceny pro nejlepšího herce (Matt Damon), nejlepšího režiséra (Ridley Scott) a nejlepší adaptovaný scénář (Drew Goddard). Western Quentina Tarantina Osm hrozných se může chlubit nejlepší herečkou ve vedlejší roli (Jennifer Jason Leigh) a nejlepším původním scénáře (Tarantino). V hlavní roli se mezi ženami nejvíce kritikům zamlouvala Brie Larson v dramatu Room a nejlépe oceněným z vedlejších mužů se stal Sylvester Stallone v Creed, spin-offu k sérii Rocky. Ostatní dokumenty porazila Amy, vzpomínka na zesnulou zpěvačku Amy Winehouse. Z animáků se prosadila pixarovka V hlavě (ještě, aby ne). Neanglicky mluvící filmy musely sklonit hlavu, až na maďarského Saulova syna, příběhu z koncentračního tábora Osvětim.

Pokoj s DiCapriem a lesbickým párem čeká na Zlaté glóby

Nejvíce nominací na Zlaté glóby 2016 získalo lesbické drama Carol, úspěšné mimo jiné již u organizace newyorských kritiků (viz Filmové události #49/15). Obě hlavní představitelky (Cate Blanchett a Rooney Mara) získaly herecké nominace. Svá želízka v ohni má film ještě za režii, hudbu a nejlepší drama. Irský Room je nominován v kategoriích nejlepší drama, nejlepší scénář a nejlepší ženský herecký výkon. Šílený Max: Zběsilá cesta může být také nejlepším dramatem, případně může být oceněna jeho režie. Dvakrát se na seznamu „vyvolených“ objevuje REVENANT Zmrtvýchvstání s Leonardem DiCapriem. Výsledky budou vyhlášeny 10. 1. 2016.

Sylvester odmítá novou krev

Minule jsme si povídali o televizním seriálu o válečném veteránu Rambovi (Sylvester Stallone) a jeho synovi s názvem Rambo: New Blood. Stallone ovšem v mezidobí popřel jakoukoliv účast na tomto projektu a pouze mu popřál „mnoho štěstí“. Dojde tedy vůbec k jeho natočení? Můžeme o tom pochybovat.

Trek a Wars – traileroví bráchové

Děj Star Trek Beyond je nám pořád neznámý, ale aspoň trochu by nám mohl napovědět první trailer… Jehož se dočkáme (snad i v naších končinách) před projekcí filmu J.J. Abramse Star Wars: Síla se probouzí. Obě franšízy, ať už se to někomu líbí, nebo ne, k sobě již dávno přirostly.

Zemřel Robert Loggia (3. 1. 1930 – 4. 12. 2015)

Po pětiletém zápolení s Alzheimerovou chorobou zemřel v pětaosmdesáti letech americký herec Robert Loggia. Potomka sicilských přistěhovalců, rodným jménem Salvatore Loggia, předurčil italský původ ke ztvárnění především postav spojených s organizovaným zločinem. Tento stereotyp jej například změnil v gangstera Eduarda Prizziho (Čest rodiny Prizziů) či drogového bosse Franka Lopeze (Zjizvená tvář). Dvakrát se však stal i některou z biblických postav (Největší příběh všech dob, Apostle Peter and the Last Supper), generálem (Den nezávislosti) nebo ozbrojeným právníkem na Divokém západě (Elfego Baca: Six Gun Law). V posledních dvou částech doprovázel i klasickou sérii Růžového pantera.

Bůh ochraňuj androidku

Na jedné straně oceánu tedy slavily osoby přežívající v pustině a na Marsu, u Britů to byly androidky se svými vynálezci. Soutěž nezávislých snímků Independent Movie Awards vyhrál se čtyřmi cenami film Ex Machina. Kromě hlavního ocenění obdržel jeho tvůrce Alex Garland ocenění za nejlepší režii i scénář a nakonec došlo na vyznamenání pro tvůrce zdejších vizuálních efektů (Andrew Whitehurst). Nejlepší herci v hlavních rolích hráli ve snímcích Legendy zločinu (Tom Hardy) a Brooklyn (Saoirse Ronan). Za vedlejší výkony byly pochváleny hvězdy filmů Suffragette (Brendan Gleeson) a Humr (Olivia Colman). Dále zde zvítězila díla jako Room, The Survivalist nebo dokument Dark Horse: The Incredible True Story of Dream Alliance.

Narkomani, na scénu!

Pokračování Trainspottingu s titulem Porno je zřejmě zaručeno. Svou účast již potvrdili všechny hvězdy původního dramatu – Ewan McGregor, Johnny Lee Miller, Ewen Bremner, Robert Carlyle a Kevin McKidd.

Šampionka nemožných misí

Kromě režiséra Christophera McQuarrieho se do Mission: Impossible 6 vrací asi i herečka Rebecca Ferguson, představitelka agentky Isly Faustové. Styků s ďáblem již určitě zanechala, tak by nám ji neměla odnést slečna Mefistofelová.

Zemřela Holly Woodlawn (26. 10. 1946 – 6. 12. 2015)

Před týdnem, krátce po Loggiově úmrtí, navíc skonala v devětašedesáti letech na rakovinu jater transgenderová herečka Holly Woodlawn. Narodila se na Portoriku jako Haroldo Santiago Franceschi Rodriguez Danhakl. Brzy se začala prezentovat jako žena, ačkoliv si nikdy nenechala operativně změnit pohlaví. Díky setkání s Andym Warholem získala roli v erotickém dramatu Trash, režiséra Paula Morriseye. Spolupráce ji dostala i do následující satirické komedie Women In Revolt. Kromě několika dalších snímků (Night Owl, Twin Falls Idaho) na sebe upozornila i výstupem v Madonnině klipu Deeper and Deeper Když se Dustin Hoffman připravoval na roli herce vydávajícího se za ženu v komedii Tootsie, sloužily mu k přípravě právě rady od Holly. O nevšední osobnosti se zmínil zpěvák Lou Reed ve své písni Walk On The Wild Side.

Barbra Veliká

Příležitostná režisérka Barbra Streisand nám přinese historický film o slavné ruské osvícené panovnici carevně Kateřině Veliké. Důvěřuje scénáři debutantky Kristiny Lauren Anderson.

Vidíte britské síly a už je nevidíte!

Benedict Cumberbatch bude ve světě superhrdinů kouzlit (Dr. Strange) a již bojoval ve světě druhé světové války (Kód Enigmy). Nyní to zkombinuje! Historické drama Válečný kouzelník podle knihy Davida Fishera si pro něj přichystalo hlavní roli podle skutečné postavy Jaspera Maskelnea, iluzionisty, který pomáhal odbornými triky mást nepřítele.

Hladové hry nezklamou své diváky

„Hunger Games budou žít dál a dál.“ Tímto prohlášením dal místopředseda společnosti Lionsgate Michael Burns opět najevo, jak moc si jeho společnost přeje pokračovat ve snímcích ze světa spisovatelky Suzanne Collinns. Nikdo neví přesně jak. Většina se však znovu domnívá, že se na nás chystá prequel, nejspíš o první vzpouře proti Kapitolu.

Paní Imhotepová

Sofia Boutella (Gazelle z Kingsman: Tajná služba) si již musí zkoušet fáče, neboť je nejžhavější kandidátkou na novu Mumii. Ano, ono hollywoodské monstrum, přicházející z temného dávnověku. Že by i ona sváděla faraónovu milenku?

Pistolník k věži si cestu razí

Idris Elba je po Matthewovi McConaugheym dalším hercem spojovaným s filmovou obdobou fantasy série Temná věž od Stephena Kinga. Dokonce aspiruje na hlavního hrdinu – pistolníka Rolanda Deschaina.

Sokol cestující časem

Valerian a město tisíce planet, komiksová sci-fi Luca Bessona, přivítala na palubě vesmírného korábu herce Ethana Hawkea. Ve filmu má jít o cestování v čase, s čímž má nováček bohaté zkušenosti ze snímku Predestination.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací