51. MFF KV v samotném závěru přivítal herce Michaela Shannona a rozdal ceny

kviff_2016_plakatNa slavnostní závěrečný ceremoniál dohlížel generál Zod.

Devět dnů uteklo jako voda a 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, dospěl do svého závěru. A samozřejmě i poslední dny se neobešly bez vzácných hostů. Na víkend do Varů dorazil americký herec Michael Shannon, kterého si bezesporu pamatujete jako generála Zoda z filmu Muž z oceli. Tento úctyhodně vysoký muž má na kontě desítky filmů, mezi které patří i Nouzový východ, kde si zahrál po boku Kate Winslet a Leonarda DiCapria. Za svůj výkon v romantickém dramatu si dokonce vysloužil nominaci na ocenění Oscar. Dále si ho můžeme pamatovat například ze snímků Než ďábel zjistí, že seš mrtvej, Pearl Harbor či Mizerové II a seriálu Impérium – Mafie v Atlantic City. Na KVIFF Talk herec zavzpomínal na natáčení dramatického thrilleru Příběhy zbraní. Shannon prozradil, že práce na projektu ho velmi zaujala, a to i přesto, že mu režisér a scénárista Jeff Nichols přiznal, že nemá k dispozici žádný rozpočet a během natáčení by se bydlelo u něho doma a jídlo by vařila jeho maminka. Film i přes tyto překážky vznikl a byl veřejností i kritiky velmi příznivě přijat.

Tím ale povinnosti Michaela Shannona na festivalu nekončily. Poté, co se prošel i s partnerkou po červeném koberci, předal slovenské herečce Zuzaně Mauréry cenu v Hlavní soutěži za ženský herecký výkon ve filmu Učitelka. Z mužů se radoval Szabolcs Hajdu za roli v dramatu Rodinné štěstí. Z režisérů byl oceněn Damjan Kozole za Noční život. Ze zvláštního uznání se radovaly filmy Vlk z Královských vinohrad a U trati. Zvláštní cenu poroty si odnesla Zoologie. Velkou cenu – Křišťálový glóbus a finanční odměnu 25 000 USD porota přidělila dramatu Rodinné štěstí. Velká cena Na východ od západu letos patří dramatu Dům těch druhých a zvláštní cena poroty dramatické komedii Zmatené dny. V soutěži dokumentárních filmů si cenu za nejlepší celovečerní dokumentární film odnesl projekt LoveTrue a zvláštní uznání Ama San.

V úvodu festivalu si Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii odnesl Willem Dafoe a Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary herec Jean Reno. I v závěru Jiří Bartoška nezahálel a předal dvě prestižní ocenění. Cenu prezidenta předal režisérovi, scénáristovi a producentovi Charliemu Kaufmanovi, které všechny přítomné v sále překvapil svou děkovnou řečí. Nejenže ji pronesl celou zpaměti, ale dokonce v češtině, za což si vysloužil bouřlivé ovace. Herečka Jiřina Bohdalová byla oceněna za přínos české kinematografii. Poté, co si vychutnala potlesk ve stoje, poděkovala režisérům i kolegům a zadoufala, že toto ocenění není poslední.

Na slavnostním závěrečném ceremoniálu jsme se mohli již tradičně potkat se spoustou hostů, mezi kterými nechyběla například členka poroty Hlavní soutěže Martha Issová, oblíbený herec Miroslav Donutil, usměvavý generální ředitel Vodafone Česká republika Balesh Sharma s manželkou, kubánský módní návrhář Osmany Laffita, který vytvořil róbu pro oceněnou Jiřinu Bohdalovou a nespočet dalších.

Jak vypadal devátý den 51. MFF Karlovy Vary, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací