Únorový Severský filmový čtvrtek roku 2017 nabídne mrazivé islandské drama Falešný ptáček

Zhlédněte Falešného ptáčka pyšnícího se pěti nominacemi na filmovou cenu Edda.

I když je únor nejkratším měsícem v roce, neznamená to, že se nemůžeme těšit na oblíbené projekce v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky v Komorním kině Evald. Tentokrát pro nás Skandinávský dům vybral snímek Falešný ptáček zachycující odvrácenou stránku života dospívajících na předměstí Reykjavíku. Režisér Þórómar Jónsson sáhl po stejnojmenné knize známého norského dramatika Mikaela Torfasona. Mrazivé drama se sice nepyšní známými tvářemi, ale rozhodnutí obsadit neokoukané a talentované herce přineslo Jónssonovi ovoce. „Tato volba se mu vyplatila zejména u představitele hlavní role Styra Júlíussona, v jehož podání je mnohovrstevnatá postava Arnaldura dokonale uvěřitelná,“ říká Martina Kašparová ze Skandinávského domu.

Krátký úvod plný hodnotných informací, který je neodmyslitelnou součástí Severských filmových čtvrtků, bude tentokrát věnován autorovi knižní předlohy, norskému dramatikovi Mikaelovi Torfasonovi. Film bude uveden v originálním znění s českými titulky.

Co: Severské filmové čtvrtky – Falešný ptáček

Kde: Kino Evald v Praze

Kdy: 2. února 2017 v 19:00

Vstupné: 120 Kč

Verze: v originálním znění s českými titulky

Podrobnosti: Skandinávský dům

Synopse filmu Falešný ptáček:falesny_ptacek_plakat_seversky_filmovy_ctvrtek

Šestnáctiletý Arnaldur pochází z dobře situované rodiny, má skvělou přítelkyni a partu kamarádů. Těsně před Vánoci však dojde k rodinné tragédii: Arnaldurův starší bratr Gulli spáchá sebevraždu. Proč se Gulli zabil? A proč nikdo nic nedělá? Přemýšlivý Arnaldur se rozhodne jednat na vlastní pěst a pomstít smrt milovaného bratra. Na povrch tak vyplouvají skryté stránky jeho osobnosti, které si v ničem nezadají s prosincovou temnotou na ostrově.

Hrají: Styr Júlíusson, Rakel Björk Björnsdóttir, Kristján Hafþórsson, Ísak Hinriksson, Davíð Guðbrandsson, Hilmir Snær Guðnason, Þorsteinn Bachmann, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Þór Jóhannesson, Damon Younger aj.

Režie: Þórómar Jónsson

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací