České filmy na jaře: Mišík, Masaryk, rodinné komedie i Zahradnictví

Na kvalitní dramata si přijdou i náročnější diváci.

V březnu se bude gratulovat k sedmdesátinám Vladimíru Mišíkovi prostřednictvím dokumentu, do historie diváky zavede Masaryk, tentokrát Jan. V obnovené premiéře uvedou kina i digitalizovaný sedmdesát let starý Trnkův Špalíček. Duben představí první díl trilogie z doby před Pelíšky, Rodinný film z cyklu Zahradnictví. Kromě rodinné komedie Špunti na vodě přijde do českých kin i dílo Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých.

Český film březen-květen

Muzzikanti

premiéra 2. března, 2017

hudební romantická komedie

režie Dušan Rapoš

Snímek plný písniček od folkloru po rockové pecky. Ve filmu Muzzikanti, který se odehrává se na hranicích Česka a Polska, v kraji Těšínského Slezska, zazní nové písně Jaromíra Nohavici, Marty Jandové nebo Pavla Callty. Zahrají si v něm kolegové z Básníků Pavel Kříž a Eva Vejmělková, dále pak Michalina Olszanska, Norbert Lichý, Martin Dejdar nebo Jakub Kohák.

Nechte zpívat Mišíka, 2017

premiéra 8. března

hudební dokument

režie Jitka Němcová

Film o Vladimíru Mišíkovi představí jednu z největších osobností české hudební scény prostřednictvím výpovědí kolegů, přátel a rodiny. Vznikl k příležitosti Mišíkových sedmdesátin, které oslaví v den premiéry. Ve filmu, který podpořil Státní fond české kinematografie, se objeví i archivní záběry. Název Nechte zpívat Mišíka odkazuje k nápisu, který se opakovaně i přes zamalování objevil na zdi v pražských Holešovicích v roce 1983, kdy měl Mišík z politických důvodů na několik let zákaz činnosti.

Masaryk, 2017

premiéra 9. března

historické drama

režie Julius Ševčík

Po „tatíčkovi“ Masarykovi ve Zločinu v Polné si Karel Roden střihl jeho syna, někdejšího ministra zahraničí Jana. Snímek Masaryk bude mapovat dva dramatické roky jeho života. Dramatický příběh nahlédne do různých tajností diplomata, ukáže i psychické potíže skvělého řečníka. Natáčel se nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Nizozemsku a Velké Británii v koprodukci České televize. Edvarda Beneše si zahrál Oldřich Kaiser, v dalších rolích uvidíme Evu Herzigovou, Emílii Vašáryovou nebo Martina Hoffmana.

Díra v hlavě, 2017

premiéra 16. března

dokument

režie Robert Kirchhoff

Nejen prostřednictvím rozhovorů s posledními pamětníky Díra v hlavě upíná pozornost na romský holocaust, o kterém se často nemluví. Autor dokumentu Kirchhoff se od roku 2003 intenzivně zajímal o situaci v několika evropských zemích, kromě Česka na Slovensku, v Polsku, Německu, Chorvatsku nebo Srbsku a Francii. Film je částečně zinscenovanou stylizací, elegií za oběti.

Špalíček, 2017

premiéra 23. března

loutkový animovaný film

režie Jiří Trnka

Po sedmdesáti letech se do kin znovu dostane první celovečerní loutkový film Jiřího Trnky. Digitálně restaurovaný snímek je inspirován knihou Mikoláše Alše Špalíček národních písní a říkadel.

Pátá loď

premiéra 6. dubna, 2017

drama

režie Iveta Grófová

Vyprávění o tom, jak se dětská hra může změnit v klíčový životní okamžik. Malá Jarka, které se nedostává pozornosti od vlastní mámy, se shodou okolností ujme dvou malých batolat a začíná hru na svou vlastní rodinu. Film ve spolupráci Slovenska, Česka a Maďarska natočený podle knihy Moniky Kompaníkové, která se stala nejlepší knihou roku 2010, je druhým počinem šestatřicetileté Ivety Grófové, která za svůj debut Až do města Aš získala slovenskou nominaci na Oscara.

Špunti na vodě

premiéra 13. dubna, 2017

rodinná komedie

režie Jiří Chlumský

Z nostalgického výletu ve třech rodinná peripetie na vodě. Na zlatou svatbu rodičů se chystají tři bratři, jeden z nich se vrací z Kanady, napadne je tak uspořádat výlet na kánoe jako za starých časů. Dva z nich už ale mají děti a rodiny, na krku rodinná sešlost… Režisér Chlumský obsadil do Špuntů na vodě nejlepší české herce, v hlavních rolích bratrů se objeví Jiří Langmajer, Hynek Čermák, Pavel Liška, jejich ženy ztvární Tatiana Vilhelmová a Anna Polívková.

Přes kosti mrtvých

premiéra 20. dubna, 2017

mysteriózní krimi drama

režie Agnieszka Holland

Snímek Přes kosti mrtvých v polsko-česko-německé koprodukci s Miroslavem Krobotem v jedné z hlavních rolí si světovou premiéru odbyl na německém Berlinale a v Praze zahájí Febiofest. Hrdinkou snímku je Janina, postarší energická a trochu excentrická učitelka angličtiny. V česko-polském pohraničí, kde žije, se během krátké doby odehraje několik podivných úmrtí bez vysvětlení. Místní občané přitom zůstávají neteční a nejeví zájem ani o masové vyvražďování zvířat během lovecké sezóny.

Zahradnictví: Rodinný přítel

premiéra 27. dubna, 2017

drama

režie Jan Hřebejk

Co předcházelo příběhům rodin už kultovního českého filmu z roku 1999, prozradí hned tři díly snímku Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. Pelíšky kovaná dvojice zavede diváky do let 1939 až 1959. První dubnový díl se bude věnovat 40. letům a době německé okupace, kdy tři mladé ženy s dětmi čekají na návrat svých uvězněných mužů. Doba války je poznamenaná odchody, pocity viny a nenaplněnými láskami. Rodinný portrét z pohledu žen budou následovat pokračování v září a listopadu. V Zahradnictví: Rodinný přítel si zahrají Aňa Geislerová, Jiří Macháček, Ondřej Sokol, Martin Finger, Lenka Krobotová nebo David Novotný.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací