Filmové události #23/17: Životopis Milady Horákové je hotový, Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

Důmyslný rytíř bojující s větrnými mlýny se dočkal zpracování po letech plánování.
 
 
 
Terry Gilliam po několika neúspěších konečně dokončil příběhy podle Cervantesova románu. Film Milada zveřejnil první upoutávku, životopisné drama přijde do kin na podzim. Steven Spielberg pracuje rovnou na třech ambiciózních projektech. Hra o trůny bude mít některé epizody delší.

#23/17

Na zlínském filmovém festivalu pro děti a mládež zabodoval francouzský film Na stejné notě v režii Michela Boujenaha. Ten získal diváckou cenu za nejlepší hraný film, ocenila ho i dětská porota. Snímek líčí příběh dvanáctileté violoncellistky, která skrývá své onemocnění očí, po jejím boku stojí spolužák, který se potýká se školními neúspěchy. Více cen si odváží i německý snímek Goodbye Berlin, nejlepším hraným filmem pro děti se stal film Amélie a horský zázrak. V kategorii pro děti a mládež to pak byl britský film Jsem Charlie o dospívajícím fotbalistovi, který se potýká s coming outem v čistě mužském prostředí. 87. ročník festivalu nabídl 326 filmů z 62 zemí světa, navštívilo jej 125 tisíc lidí.

I Feel Pretty. Tak se bude jmenovat komedie o sebevědomé hrdince, která spadne na hlavu a propadne dojmu, že je neuvěřitelně nadpozemsky krásná. Zahraje si ji americká komička Amy Schumer, která se objevila ve filmech Vykolejená a Dámská jízda. Režii obstará dvojice Abby Kohn a Marc Silverstein, která se scenáristicky podílela na Nepolíbené a Jak přežít single. Jako šéfová sebevědomé krásky se představí Michelle Williams, která se naposledy objevila v Místě u moře.

Oliver Stone, režisér životopisného filmu Snowden, zpovídal v rozhovoru ruského prezidenta Vladimíra Putina. Proč? Právě Rusko nabídlo azyl americkému zaměstnanci tajných služeb Edwardu Snowdenovi, který vynesl tajné informace ven a stíhají ho Spojené státy. Dokumentární rozhovor o Snowdenovi a tajných službách USA a Ruska odvysílá kanál Showtime 12. června.

Další osobnost českých dějin se dostává na filmová plátna. Miladu Horákovou, která byla popravena poté, co byla odsouzená v politických procesech v padesátých letech minulého století, ztvární v celovečerním filmu americko-izraelská herečka slovenského původu Ayelet Zurer. Měsíc po dokončení se divákům představuje film Milada Davida Mrnky v teaseru, stručně představujícím, o co jde, se záběry postavy Horákové píšící dopis. Ve filmu hrají Aňa Geislerová, Ivana Chýlková, Vica Kerekes, Vladimír Javorský, Alena Mihulová, Hana Vagnerová a další. Do kin dorazí 2. listopadu.

Don Quijote znovu ve filmu. Po ruské adaptaci z padesátých let a novém zpracování Petera Yatese z roku 2000 se známý román Miguela de Cervantese dočká ztvárnění od Terryho Gilliama. Autor Monty Pythonů, Imaginária Dr. Parnasse a 12 opic už s rytířem bojujícím s větrnými mlýny sám zápolí přes sedm let. Kdysi začal natáčet s Johnnym Deppem a Jeanem Rochefortem, projekt ale ztroskotal na produkci. Teď už ale film dokončil. Hrají Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí), Jonathan Pryce (Piráti z Karibiku), Olga Kurylenko (Quantom of Solace) a Stellan Skargård (Avengers). Premiéra filmu se zatím nepřeloženým názvem The Man Who Killed Don Quixote je plánovaná na příští rok.

Blížící se sedmá série Hry o trůny, posunutá netradičně z jara na léto, bude mít jen sedm epizod. To už se ví delší dobu. HBO teď zveřejnila stopáž jednotlivých epizod, z nichž tři budou mít více než klasickou necelou hodinu. Poslední dva díly pak budou mít 71 a 81 minut, takže diváci se dočkají sice méně dílů, zato intenzivnější nálože.

Steven Spielberg právě pracuje na filmové adaptaci sci-fi Ready Player One a pětce Indiany Jonese. Kromě toho finišuje s dramatem The Papers, které do kin ze Spielbergových rozjetých projektů dorazí nejdřív, a to v na přelomu ledna a února 2018. O filmu se dříve mluvilo pod neoficiálním názvem The Post s nejasným datem natáčení. Novinářské drama si ale teď odbylo první natáčecí klapku. Film, ve kterém budou mimo jiné hrát Tom Hanks a Meryl Streep, vypráví skutečný příběh žurnalistů amerického deníku The Washington Post, inspirovaný událostmi 70. let, které odhalily pozadí války ve Vietnamu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací