Filmové události #30/17: Začala Letní filmová škola v Uherském Hradišti, kina opanuje Dunkerk

Válečný snímek Christophera Nolana se líbí kritikům i divákům.
 
 
 
Česká filmová scéna na týden přesídlila na Slovácko na tradiční „filmovku“. V Benátkách mezitím finišují přípravy na festival. Nolanův Dunkerk táhl do kin první víkend v Americe i u nás. Česká televize představila podzimní novinky. James Bond nabírá konkrétní tvary ztuha. Zato Wonder Woman má jisté pokračování už dva měsíce po premiéře.

#30/17

Další tuzemská filmová událost je tady. Se švédskou náladou dorazila Letní filmová škola do Uherského Hradiště, letos už po třiačtyřicáté. Festival navštíví hosté ze severu, včetně švédských režisérů Jana Troella a Daniela Bergmana, syna proslulého Ingmara Bergmana. Retrospektivou se uvedou Tarik Saleh a Andrej Tarkovský. Mezi nejzajímavější programové bloky letos patří například kyberpunková podsekce a podsekce výletů do kosmu v rámci sci-fi filmů nebo kategorie heritage, která diváky zavede do britské minulosti. „Filmovka“ nezapomíná ani na televizní tvorbu, česká HBO v Uherském Hradišti uvede úspěšný seriál Sedmilhářky. Očekávanou oblíbenou novinkou je promítání stěžejních festivalových snímků z Berlinale, Benátek a Cannes. Festival potrvá do neděle 6. srpna.

Mezitím se v Benátkách připravuje 74. ročník mezinárodního festivalu, který vypukne 30. srpna. Svůj film zde jako režisér uvede George Clooney, nese název Suburbicon: Temné předměstí. Scénář herec napsal společně s bratry Coenovými. Dokument o uprchlické krizi jako krizi lidstva představí čínský umělec a aktivista AJ Wej-wej, který aktuálně vystavuje v pražském Veletržním paláci. Soutěžit o Zlatého lva letos bude na 21 snímků, čestná ocenění za celoživotní dílo dostanou herecké hvězdy Robert Redford a Jane Fonda.

Do kin přišel Dunkerk. Válečný film Christophera Nolana aspiruje na oscarové ocenění, sbírá pozitivní kritiky i divácké body. Ve Spojených státech za první víkend zvítězil, i u nás na něj zašlo přes 51 tisíc diváků.

 

Česká televize odhalila další plány z televizního programu na podzimní dny. Mezi hlavní autorské taháky patří pokračování seriálů První republika a Soudce AK. V případě První republiky se diváci posunou do konce dvacátých let, čtveřice režisérů pak soudce Adama Klose (David Švehlík) postavila před trestní případy inspirované skutečnými zločiny. Novinkou na obrazovkách bude komediální série o životních strastech i radostech žen středního věku s názvem Trapný padesátky, natočená podlé scénáře Ireny Obermannové. Vedle toho uvede ČT televizní pořad Zdravotní test národa, kde se zaměří na prevenci a informovanost Čechů. Moderovat bude Dalibor Gondík. Vrátí se i rodinně laděné Tajemství těla.

Wonder Woman dva měsíce od uvedení do kin pořád otevírá diskuse a předurčuje tak téměř jisté pokračování. Scénář, režie i všechno další je ve hvězdách, co už ale víme, je datum světové premiéry dvojky, a to 13. prosince 2019.

Spekulace o tom, jestli Daniel Craig ztvární, nebo neztvární Jamese Bonda i v pětadvacáté bondovce jsou víc než jisté, seč stále nepotvrzené. Co je ale nově jasné, tak že scénář znovu napíší Robert Wade a Neal Purvis. Dvojice už se podílela na filmech Jeden svět nestačí a Dnes neumírej i na všech čtyřech snímcích s Craigem. O režii se pak zatím pomyslně přetahují Yann Demange, David Mackenzie a Denis Villeneuve.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací