Natáčení filmu Skleněný pokoj ve vile Tugendhat probíhalo za přísných opatření 33 dnů

Nová podlaha, zákaz konzumace potravin, ostraha i náročné natáčení rozbití okna.
 
 
Drama Skleněný pokoj, které mělo premiéro v roce 2019, patří k výrazným a diskutovaným filmovým titulům natočených u nás. Česko-slovenský snímek vznikl na motivy knihy Simona Mawera a přibližuje milostný příběh inspirovaný dramatickými událostmi 20. století i zrodem ikonického architektonického skvostu. Pyšní se nejen mezinárodním obsazením, ale i natáčením ve skutečné brněnské vile Tugendhat, památce UNESCO.

Natáčení probíhalo v roce 2018 a trvalo celých 33 dnů za přísných podmínek, protože vila Tugendhat nesměla být štábem či herci, jakkoliv poškozena. Filmaři proto na podlahu Skleněného pokoje vily položili barevně identické lino, aby ochránili to původní. Dokonce byly postaveny i falešné příčky, ve vile se nesmělo ani jíst či pít a každý člen štábu byl označen páskou, protože celý objekt hlídala ostraha.

Součástí snímku je i jedna z klíčových scén, při které bylo rozbito okno ve vile Tugendhat. Tvůrci samozřejmě nemohli rozbít okno původní. To bylo prostřednictvím speciálního mechanismu zasunuto a na jeho místo byl instalován falešný okenní rám, jehož sklo se rozbije.

(Foto: Skleněný pokoj, Infilm) 

Jednu z ústředních ženských rolí si zahrála nizozemská herečka Carice van Houten, známá ze seriálu Hra o trůny, kde si zahrála rudou kněžku Melisandru. Van Hauten ve Skleněném pokoji hraje Hanu a do češtiny ji dabuje Kateřina Winterová. Aňa Geislerová propůjčila hlas Hanně Alström, která ztvárnila Liesel. Dalších rolí se chopili Claes Bang, Alexandra Borbély, Roland Møller, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová nebo Vladimír Polívka.

Slavnostní premiéra filmu Skleněný pokoj proběhla tematicky v Brně. Do města, které je domovem vily Tugendhat, zavítala celá řada vzácných hostů. K těm nejvýznamnějším bezesporu patřili Karel Roden hrající architekta Von Abta, dánský herec Roland Møller, jenž ztvárnil konstruktéra Stahla a okouzlující Carice van Houten. Nechyběl ani režisér Julius Ševčík a spisovatel Simon Mawer.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací