Filmové události #11/14: Česko truchlí, Freddie se vzdaluje, Šmoulové začínají

[singlepic id=1279 w=150 h=150 float=left]Dva pohřby, herecké souboje a nové začátky.
 
Odříkaného chleba největší krajíc, říká se o některých obdobích našeho života. Je těžké psát nebo číst o našich velikánech ve chvíli, kdy už zemřeli, ale u nás v Česku jsme tento týden ztratili hned dvě klíčové osobnosti kinematografického světa – Věru Chytilovou a Otakara Brouska. Někdy je však těžké vzdát mrtvým hold, jak dosvědčují problematické přípravy na film o Freddiem Mercurym. Přesto kromě smrti a neúspěchů existuje stále ještě radost a snaha pobavit naše nejmenší i mladé duchem.
  
  
  
Věra Chytilová (2. 2. 1929 – 12. 3. 2014)

Ve středu opustila svět živých v pětaosmdesáti letech jedna z nejosobitějších českých režisérek. Věra Chytilová zahájila filmařskou kariéru v roce 1962, kdy měl premiéru její třiačtyřicet minut dlouhý dokument Pytel blech, který jí vynesl Bronzovou medaili MFF v Benátkách. Postupně se hledala přes kontrast dvou ženských životů v psychologickém snímku O něčem jiném nebo účast na hrabalovské adaptaci Perličky na dně.

Roku 1966 představila podobenství Sedmikrásky, kde svébytnost její tvorby začínala dozrávat. Karikované vztahy žen a mužů, důraz spíš na atmosféru než na příběh a nespokojenost se světovým uspořádáním byly z její tvorby vždy cítit. Extravagantní umělecký projev v roce 1967 dokonce podnítil rozezlenou reakci komunistického poslance Jaroslava Pružince. Chytilová však několikaletým zákazem tvorby zaplatila až za televizní film Kamarádi z roku 1971. Přesto se v 70. letech zrodily takové klasiky jako Hra o jablko, Panelstory aneb Jak se rodí sídliště nebo Faunovo velmi pozdní odpoledne.

V letech krátce před i po revoluci nadále variovala, od dramatu o lidech nakažených AIDS – Kopytem sem, kopytem tam, přes známou komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntág až po hořkou veselohru Pasti, pasti, pastičky. Natočila však také značně nepopulární „film o filmu“ Vyhnání z ráje.

Roku 2000 obdržela Českého lva za celoživotní dílo.


 

Otakar Brousek starší (28. 9. 1924 – 14. 3. 2014)

Druhým zesnulým české filmové scény tento týden je herec. Otakar Brousek začínal jako člen ansámblu divadla na Kladně, později se dostal do pražského Národního divadla, Realistického divadla, Divadla E. F. Buriana a nakonec v Divadle na Vinohradech. Od 25 let hrál příležitostně i ve filmu, počínaje historickým dramatem Revoluční rok 1949. Příležitostně se objevoval ve více jak čtyřiceti snímcích a díky výraznému, čistému hlasovému projevu byl také oblíbeným dabérem. Mimo divadlo jsme ho ostatně mohli zaslechnout naposledy v českém animáku Čtyřlístek ve službách krále a z hrané produkce v televizním filmu Smyčka.

Roku 2004 obdržel za svůj celoživotní přínos kultuře cenu Thálie. Herectví se věnují obě jeho děti – Otakar Brousek mladší a Jaroslava Brousková.


 

Zvítězí Fletch?

Warner Bros. jsou možná blízko k realizaci nových příhod investigativního reportéra a mistra převleků Fletche. Podle knih Gregoryho McDonalda byly již natočeny dvě krimikomedie – Fletch z roku 1985 a o čtyři roky mladší Fletch žije. V obou si hlavního hrdinu zahrál Chevy Chase.

Jeho nástupcem by se mohl stát Jason Sudeikis (Šéfové na zabití, Millerovi na tripu, Kámoši až na dno lahve). Připravovaný Fletch Won by měl být, jak už to dnes bývá, rebootem a novým začátkem novinářových dobrodružství snažícím se o věrnější zachycení atmosféry knižní série. Ostatně jeho předloha byla napsána až po sedmidílné řadě jako prequel. Produkovat jej mají zástupce správců McDonaldovy pozůstalosti – scénárista David List, Steve Colin a Michael Sugar. O natočení nového Fletche se v minulosti pokoušeli například Kevin Smith nebo duo Bill Lawrence a Zach Braff.

Sudeikise uvidíme v listopadové komedii Šéfové na zabití 2. Dále byl obsazen do snímků Sleeping with Other People a Relanxious.


 

Freddieho duch stále straší

Ne, řeč není o Noční můře v Elm Street, nýbrž o problematickém životopisném filmu líčícím kariéru slavného zpěváka Freddieho Mercuryho. Frontmana rockové kapely Queen měl původně představovat komik Sacha Baron Cohen. Ten však v červenci 2013 projekt opustil. Podle jedné verze událostí požadoval zpěvákův představitel daleko naturalističtější zpracování života své postavy než Mercuryho kolegové. Kytarista Queens Brian May se vyjádřil v tom smyslu, že Cohenova účast by životopisu nesvědčila.

Nyní rezignoval i režisér Dexter Fletcher (Zevláci vs. Zombíci, Muppets Most Wanted). Stejně jako v případě herce jsou jediným oficiálním vysvětlením vágně popsané spory s přeživšími členy kapely. Natáčení bylo původně plánováno již na toto léto. Mercuryho role byla mezitím svěřena Benu Whishawowi (Skyfall, Atlas mraků).


 

Kapitán Amerika vyráží proti přesile z DC

Bylo oznámeno další datum premiéry z Fáze 3 superhrdinů společnosti Marvel. Po Ant-Manovi, který příští rok naváže na druhé Avengers, se 6. května 2016 pustí do boje se zlem Kapitán Amerika ve svém třetím filmu. Ano, jeho představitel Chris Evans již vyvrátil zprávy o své rezignaci na postavu. Uvedl, že je smlouvou zavázán k šesti filmům, přičemž cameo Lokiho iluze z druhého Thora se nepočítá. Zatím nepojmenovaný sequel budou režírovat Joe a Anthony Russoovi, kteří již dokončili Kapitánovu dvojku – Captain America: Návrat prvního Avengera, která se do českých kin dostane 3. dubna 2014.

Premiéra třetího Kapitána je tedy plánována na stejný den jako uvedení snímku Zacka Snydera, stále ještě známého pod pracovním názvem Batman vs. Superman. V příspěvku od konkurenčních DC Comics se kromě těchto dvou hrdinů v podání Henryho Cavilla a Bena Afflecka objeví také Wonder Woman s tváří Gal Gadot. Tři na jednoho, to není zrovna fér, obzvlášť na členy Justice League.


 

Boj se světelnými meči již započal

Všichni chtějí hrát v nových Star Wars – to je známá věc. Pokud máme věřit posledním drbům o obsazování Epizody VII, bude představitel hlavního hrdiny vybírán z „pouhých“ pěti kandidátů.  O Jesse Plemonsovi jsme vás již informovali ve Filmových událostech #02/14. Herec známý z filmů Mistr nebo Bitevní loď nejdříve účast na castingu popíral, jen, aby ji režisér J. J. Abrams později potvrdil.

Ed Speleers vyvolal u mnoha fanoušků v souvislosti s Epizodou VII emoce vyživující Temnou stranu Síly. Je totiž známý jako představitel titulní role ve fantasy snímku Eragon, jehož příběh byl často označován za plagiát kopírující právě Star Wars. Speelers v současnosti hraje Jimmyho Kenta, jednoho z protagonistů seriálu Panství Downton.

John Boyega zase patřil ke gangsterům bojujícím proti mimozemšťanům ve sci-fi Útok na věžák. Myslím, že to je dostatečná kvalifikace. Díky seriálu Becoming Human má zkušenosti i s fantasy. Nedávno získal hlavní roli v historickém filmu Race, kde jako černý běžec Jesse Owens „ohromí“ Hitlera na olympijských hrách v Berlíně.

Matthew James Thomas má zase talent nejen herecký, nýbrž i pěvecký. Proto opouští rodnou Británii, aby se na Broadwayi uplatnil v chystaném spidermanovském muzikále. Možná by mohl naučit zpívat Žvejkala. Ray Fisher také pochází ze světa divadla. Nedávno se zhostil například ztvárnění boxera Muhammada Alího.

Mezi informacemi serveru Variety se objevila zpráva, podle níž by hlavní postavou nové trilogie měl být učedník řádů rytířů Jedi. Což je asi tak převratné, jako když někdo řekne, že hrdinové Policejní akademie se chtějí stát strážci veřejného pořádku. O něco překvapivějším se zdá být nové vysvětlení neustálých průtahů. Původní scénář se měl údajně soustředit na syna princezny Leiy a Hana Sola, ale Abrams požadoval větší rasovou různorodost. Což zní pravděpodobně, neboť Boyega i Fisher jsou černoši. Režisér se navíc kvůli jiné roli ve filmu sešel s Lupita Nyong’o, která získala Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli za postavu otrokyně Patsey v dramatu 12 let v řetězech.


Šmoulové: Genesis?

Dnešní zprávy jsou stále dětinštější. Po dvou komediích spojujících animaci a živé herce čeká Šmouly pod záštitou společnosti Sony Pictures Entertainment zcela animovaný snímek. Režírovat jej má Kelly Asbury (Spirit – divoký hřebec, Shrek 2, Gnomeo & Julie).

Kresba má tentokrát více připomínat originální dílo belgického výtvarníka Peya a příběh nebude nijak souviset se svými dvěma předchůdci. Místo toho poznáme samotný původ našich oblíbených modrých skřítků. Dočkáme se jej v polovině srpna 2015.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací