Filmové události #37/17: Český studentský film slaví úspěch u americké filmové akademie, benátský festival rozdal všechny lvy

Poctu za celoživotní dílo si vysloužili Jane Fonda a Robert Redford.
 
 
 
Benátský festival skončil a rozdal všechny ceny. Padesát odstínů svobody už si připravuje půdu trailerem, aktuální tahák v kinech To bude mít pokračování. Deváté Star Wars už mají režiséra. Český studentský film uspěl u americké filmové akademie, do oscarového klání Česko vysílá Bábu z ledu. Vznikly televizní dokumenty o Lady Gaga a Ericu Claptonovi.

#37/17

Festival v Benátkách skončil a Zlatého lva si letos odvezl film The Shape of Water Mexičana Guillerma del Tora, scenáristy, který se podílel například na trilogii Hobita nebo filmu Faunův labyrint, jemuž se nový kus tematicky podobá. Stříbrného lva i Velkou cenu poroty si vysloužil izraelský snímek Foxtrot. Nejlepším hercem byl podle poroty festivalu Kamel El Basha ve filmu L’insulte, z žen nejlepší herecký výkon odvedla Charlotte Rampling ve filmu Hannah. Za celoživotní přínos kinematografii byli letos ocenění Jane Fonda a Robert Redford.

Posledních Padesát odstínů, tentokrát s „odstíny svobody“ se chystá na únor 2018. Závěrečná kapitola knižní předlohy teď láká upoutávkou, v níž příznivci a příznivkyně trilogie nahlédnou do svatebních příprav Anastasie a Christiana Greye a nabízí se jim výhled na události po veselce. Režíruje stejně jako dvojku James Foley (Domek z karet, Hannibal). V kinech se Padesát odstínů svobody začne promítat 8. února 2018.

Americká filmová akademie ohodnotila krátký film Kdo je kdo v mykologii režisérky Marie Dvořákové společně s dalšími dvěma jako vítězné filmy v kategorii hraných studentských filmů. Český film tak uspěl v konkurenci více než 1500 počinů z více než dvou stovek amerických a osmdesátky zahraničních univerzit. Film Kdo je kdo v mykologii se zároveň dostalo do širšího výběru na Oscara v kategorii krátkometrážních hraných filmů.

Minulý týden jsme psali o tom, že deváté Star Wars se ocitly bez režiséra, teď už můžeme říct, že Epizoda IX má svého šéfa. Režírovat bude znovu J. J. Abrams, který má na svědomí sedmičku Hvězdných válek. Film má dorazit v květnu 2019, se změnou režiséra se možná čekání protáhne.

Na oscarovém klání se teoreticky může objevit i další český film. Do prvotního výběru neanglických snímků poslalo Česko Bábu z ledu od Bohdana Slámy. Nominace vzešla od České filmové a televizní akademie ze třináctky českých hraných, dokumentárních i animovaných snímků přihlášených producenty jednotlivých děl.

V nedávné době vznikly rovnou dva dokumenty o výrazných osobnostech hudby, oba představil torontský filmový festival. První z nich je o zpěvačce Lady Gaga a nese titul Gaga: Five Foot Two, druhý z nich vypráví o Ericu Claptonovi ve stejnojmenném snímku s podtitulem Life in 12 Bars. Dokument o americké zpěvačce se zajímá o její tvář pod proměnlivou maskou svérázné osobnosti, Eric Clapton zase poskytuje otevřenou zpověď.

V kinech právě běží adaptace knižního horroru Stephena Kinga s názvem To. V Americe trhal film rekordy, odsunul ve startech Hotel Transylvánie 2 ze září a ve víkendových tržbách filmů přístupných od 17 let se zařadil hned pod rekordmana Deadpoola. Není tedy divu, že studio Warner Bros hned spřádá plány na dvojku a rovnou domluvilo scénář u Garyho Daubermana pro režiséra jedničky Andyho Muschiettiho.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací