Bernie – recenze

[singlepic id=5336 w=200 h=200 float=left]Nejvlídnější tvář na každém pohřbu.

 

 

V texaském městečku Carthege se roztomilý funebrák Bernie Tiede (Jack Black) stal milovaným andílkem, ale nejbližší osobou mu přitom byla Marjorie Nugent (Shirley MacLaine), stará dáma, jež se mohla chlubit úplně jinou pověstí. Inu, protiklady se prý přitahují. Jenže pak se to někdy zkomplikuje…

O skutečném příběhu s neblahými následky pro obecního miláčka i obecní mrchu uslyšíte z několika zdrojů. Kromě hlavní, normálně zahrané linie, jsou události z roku 1996 tlumočeny odlehčenou dokumentární cestou, v níž o zkušenostech s Berniem vyprávějí lidé z městečka, ať už osobně, nebo v hereckém zastoupení. Nezaměnitelně tak dokreslují kontext a dosvědčují výjimečné dojmy z neobvykle příjemného a kompetentního člověka.

Děj takové proklady životně potřebuje. Vzpomínání na Bernieho totiž nutí tázané, aby přišli s komentáři k pomalu se vlečícímu, často zoufale nudnému konfliktu. Důvod, proč byla černá komedie vůbec natočena, spočívá totiž ve zvratu z hodně pozdní části. Trvalo to dva roky, než jsme film u nás vůbec mohli vidět a přímo v sále rychlost zrovna taky nenabere.

Ale nejsou to jen svědectví pamětníků, co oživuje snímek.Ale nejsou to jen svědectví pamětníků, co oživuje snímek. Jacku Blackovi chybí málo, aby se změnil v postavičku směšnou, bezelstnou, ale taky mazanou. Shirley MacLaine nepotřebuje předvádět nějaké gigantické zlo, vystačí si s prostu hysterií a touhou paní Nugent, aby bylo neustále po jejím. To patří k nejzákladnějším příčinám špatných vztahů a nemůžeme se divit, že si s takovou povahou žena nadělala nepřátele. O něco vtipnějšího antagonistu můžeme nalézt ve státním návladním Dannym Buckovi Davidsonovi (Matthew McConaughey). I když, jestliže připustíme události tak, jak jsou ve filmu zobrazeny, musím říct, že nás postavy potěší díky příslovečnému cizímu neštěstí.

Humorná stránka je znát především na začátku během uvádění do obrazu a pak v posledním dějství, jehož tempo nás konečně neuspává. Stejně je však délka hodiny a tři čtvrtě vzhledem k námětu prostě neúnosná.

Oblažovač mrtvol

[singlepic id=5354 w=400 h=300 float=center]

Jí chytla druhá míza. On možná neměl ani tu první.

[singlepic id=5343 w=400 h=300 float=center]

„Kde jsem si mohl zapomenout klobouk?“

[singlepic id=5348 w=400 h=300 float=center]

0%

Humorná stránka je znát především na začátku během uvádění do obrazu a pak v posledním dějství, jehož tempo nás konečně neuspává. Stejně je však délka hodiny a tři čtvrtě vzhledem k námětu prostě neúnosná.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací